изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:03 EEST
БАНАЛЕН ДЕН ЛИ Е ОСМИ МАРТ - МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЖЕНАТА?    
Коментари Сутринта, на самия Осми март, по националната телевизия една астроложка изходи гениалната си мисъл, че Осми март е банален ден. Очевидно на дамата шарлантанщината със звездите й носи добри приходи от телевизията, която така и не напомни "баналната" истина защо го има този празник. Просто да бяха прочели няколкото редчета за него в която и да е уважавана енциклопедия по света, например в САЩ, където  още на 8 март 1867 година в Ню Йорк се провежда първата масова проява на жени - работнички. В защита на правата на жената за 8-часов работен ден, за достойно заплащане на труда и т.н.

Този "банален" празник по-късно обогатява идеите си да няма войни по света, майките да имат правото на добре платено майчинство и запазване на работното място, трудът на жените да се заплаща равно с този на мъжете, жените да имат право на образование, на кариера, да имат право на глас в изборите, да бъдат народни представители, да бъдат избирани дори за премиери... Ето това е "баналният" празник, често окървавяван. Това са "баналните" завоевания на жените по света, щото едно момиче да може да стане астроложка и да излезе по националната телевизия, но не да пръска глупости, а да си даде сметка в колко страни по света жените нямат право да си покажат дори очите, че момичетата подлежат на кастрация, че жени биват убивани с камъни, защото са се влюбили в друг... Идиотщините по света нямат край.

Този празник не е банален за мнозинството българки. Защо? Много жени, включително високо образовани, не могат да си намерят работа в собствената си Родина, тръбяща, че е равноправен и равностоен член на най-голямото завоевание на Западната и християнската цивилизация - Европейския съюз. Много жени, поради крайна бедност, днес са неграмотни и без всякакъв шанс за развитие, единствено от този да просят, да са проститутки, да раждат деца, които да продават или да износват в утробите си рожби на богатите. Много талантливи девойки, които утре ще бъдат вече жени, нямат средства да завършат средното си образование, камо ли да си помислят да следват при тези високи такси, наеми и увеличаваща се безработица. Хиляди и хиляди жени работят по 10-12 часа на ден /тази е истината/ за някакво си мизерно заплащане, при това търпят своевалията и цялата дъга от блудства на работодателите си, включително и висши държавни чиновници - направете преглед през годината колко са служителките и работничките, скочили явно срещу насилието в служби и фирми и помислете колко много повече са премълчалите, които не искат да загубят работата си в тази ожесточаваща се криза и се страхуват да не рухнат семействата им. Очевидно е, че Осми март може да е банален празник за някоя и друга банкерка, висша съдийка, жена или любовница на депутат, народна представителка с 3000 чифта обувки, за Златка - била черна или руса, за чиновничка с бонуси от порядъка на 30-50 000 и повече лева... Не слагам тези жени под един знаменател, защото някои от тях са майки, пенсионерки или просто разумни хора, които са постигнали много в този живот, защото е имало кой преди тях да се бори за равноправие на жените в един по-добър свят. Дори и от този в днешна България.

В едно уважаващо себе си общество, изхождаща мисли по националната телевизия астроложка като вчерашната, би била изолирана.

Дай, Боже, един ден и в България Осми март да стане един празничен ден, който да ни вълнува само с идеите колко по-голям букет цветя да купим на майките и съпругите си, на каква екскурзия или в кой ресторант в знак на признателност да ги заведем, че са ни родили, че са родили децата ни, че имат този огромен принос да ни има като българска нация и като държава на българите!

 

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

БАНАЛЕН ДЕН ЛИ Е ОСМИ МАРТ - МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА ЖЕНАТА? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди