изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:32 EEST
Константинов даде на прокурор договорите на НЗОК за лекарства    
Ред и сигурностМинистърът на здравеопазването Стефан Константинов обяви, че е подал сигнал до главния прокурор Борис Велчев заради договорите за лекарства, сключени от НЗОК през миналата година, съобщи bTV. Главният прокурор обяви, че ако има основания, ще започне разследване.

Миналата седмица стана ясно, че НЗОК е платила 6 милиона лева повече за медикаменти през 2011 г. в сравнение с 2010 г., когато търговете бяха провеждани от здравното ведомство. За някои от медикаментите - 34 на брой, касата плащала 3-4 пъти по-висока цена.

Константинов обясни, че ръководството е трябвало да защити интереса на НЗОК и че оторизираната от него да отговаря именно за лекарствената политика – зам.-министър Гергана Павлова, която впоследствие бе уволнена от премиера, не го е информирала за повишения разход.
Преди дни обаче самата Павлова обяви, че е информирала здравния министър със специален доклад още миналия септември, че касата плаща по-скъпо за някои онколекарства и че недобросъвестни фирми не уведомяват за поевтиняването на продуктите си.

Министърът обаче показа въпросния доклад в студиото на bTV и каза, че той третира болничните търгове и нямал нищо общо с проблема с лекарствата. Константинов твърди, че не е знаел за повишения разход. Но отказа да отговори дали има подозрения за лобиране в полза на определени фармацевтични компании с цел лично облагодетелстване. Той показа и отговор на НЗОК, след като изискал информация за позициите и цените, които касата заплаща за лекарства още през месец май м.г., но и там не се посочвало, че има преразход.

По думите на Константинов той е разговарял с Павлова за това, че касата купува на по-високи цени, отколкото министерството, но тя го е уверявала, че има възможност касата да договаря отстъпки.
"Не ме е лъгала, не ми е казвала, не сме дискутирали конкретни числа”, уточни обаче министърът и допълни, че наредбата, по която трябва да се договарят лекарствата, се изготвя по предложение на Надзорния съвет, като е била готова през август. След това отстъпки не са договаряни.

По-късно от пресцентъра на МЗ уточниха, че докладът на Гергана Павлова от септември 2011 г. е единствено и само за 94-те позиции лекарства, търговете за които преминаха към болниците. Успоредно с това от 1 март 2010 г. МЗ прехвърли и други 41 вида лекарства директно на НЗОК. Сред тях са медикаментите за хормонална терапия на онкологични заболявания, редки и имуносупресорите. Тези лекарства се плащат от НЗОК и се дават на пациентите в аптеките. Те нямат нищо общо с 94-те вида лекарства, които поеха болниците.

"Простички са нещата, явно има изгода. Става дума за едни 6 милиона лева, които са влезли по сметките на компании. Не е луд този, който яде зелника, а този, който му го дава", припомни народната поговорка здравният министър. Той посочи, че е работил с хора, които не са му казвали цялата истина.
"Моята отговорност е в това, че съм се предоверил на зам.-министъра си", каза Константинов.

По повод обвиненията на вицепремиера Симеон Дянков, че би трябвало да е знаел какво става с цените на лекарствата, здравният министър обясни, че по-скоро е възможно Дянков да е знаел, защото често информацията e стигала до финансовото министерство преди да стигне до МЗ.

Междувременно премиерът Бойко Борисов бе лаконичен по повод евентуални смени на министри, като каза: "Всеки е с оставката си в джоба".

"Има още 5-6 дни за предоговаряне на цените на лекарствата, като видя резултатите, ще взема това решение. Ако един министър не се оправи с лекарствата и не може да обясни пред обществото защо и какво е направил, се поема отговорност", заяви премиерът, запитан дали ще смени д-р Стефан Константинов.
По думите на министър-председателя обаче смяната на министри е нещо нормално.

"Грехота е в здравеопазването да наливаме все повече и повече пари, но да не можем да хванем как изтичат те. А Дянков да си мълчи по тези теми, защото неговите данъчни са засичали тези пари и той трябваше да знае за бонусите и в случая се е направил на добър", каза още Борисов, цитиран от БГНЕС.

Ако има основания, ще бъде образувано досъдебно производство за
цените на лекарствата, каза по-късно главният прокурор Борис Велчев.
Той потвърди, че прокуратурата е била сезирана от Стефан Константинов.
Ние проверяваме дали има извършено престъпление от гледна точка на наказателното право, а не от гледна точка на лекарствената политика, посочи главният прокурор.

 


Сходни връзки

Константинов даде на прокурор договорите на НЗОК за лекарства | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди