изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-03-23 @ 13:23 EET
КРИЗА Е: ПАРИ ЗА БОЛНИ, ЛЕКАРИ И ЛЕКАРСТВА НЯМА - ЗА ЗДРАВНИТЕ ЧАНТАДЖИИ ОБАЧЕ ИМА ХИЛЯДИ    
Новини

Служители, даже и шофьори на шефове, в МЗ вземали хиляди евро бонуси за борба със СПИНДепутатът от Синята коалиция Ваньо Шарков е предал на премиера списък с хора, които са получавали от здравното министерство възнаграждения по граждански договори, които достигат до 15 000 евро. Някои от тях са шофьори. От неправителствена организация, осигурявала парите, обаче обявиха, че точно за тях парите са заплати, а не бонуси.
Народният представител раздаде списъка и на журналистите в Народното събрание, като уточни, че освен служители на МЗ, има и външни лица, предаде БТА.

Сумите стават ясни от справка по програмите към Министерството на здравеопазването за превенция на ХИВ/СПИН, подобряване на контрол на туберкулозата и за Националната програма по туберкулоза за 2010 и 2011 г.

"Списъкът го дадох на премиера и доколкото разбирам, той ги е извикал да дават обяснения. Има някакви шофьори, има секретарка, която е в Дирекция „Финанси” на министерството. Има хора, които са получили доста сериозни възнаграждения на фона на това, което се случва в страната, и това е по граждански договор. Има хора, които трябва да отговарят”, каза Шарков, цитиран от "Фокус".

Според данните шофьорът Борислав Ковачев е получил 5880 евро, колегата му Мартин Тодоров - 5400 евро, а други трима съответно - Илия Илиев - 5160 евро, Васил Манов - 4200, и Николай Велков - 2870 евро.
Стефан Джоганов, който е бил организатор по транспорта по програмата за ХИВ/СПИН, за 2010 г. е взел 3600 евро.

Мениджърът по доставките Румен Андреев е получил 11 040 евро. Константинос Ягилис, който е старши асистент по доставките, е взел 4080 евро, колегите му Марко Ганчев и Поля Методиева са с по 3000 евро. Методиева е възнаградена и със средства от програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България" с още 3600 евро. По програмата по ХИВ/СПИН дори пиарката на министерството Мария Чипилева е взела 3600 евро.

Най-много са получили шефката на програмата по туберкулоза Тонка Върлева, която е шеф на Управление на специализирани донорски програми в МЗ - 14 400 евро, и медицинският координатор Владимир Миланов, който е взел 15 000 евро.

В същото време експерт, който е консултант по една от програмите, е получил 280 евро, Весела Бонева, също извършила консултантска дейност, е била възнаградена със 180 евро, Георги Карамешев, съветвал по инвестиционни въпроси - 100 евро, а Анастасия Иванова - само 50 евро.   

Ваньо Шарков съобщи още, че част от служителите на ведомството са имали и трудов, и граждански договор и са получавали допълнителни възнаграждения.
„Проблемът е, че за мен не е редно да си и на трудов, и на граждански договор към една и съща институция, и по този начин да печелиш допълнително. Това не не е нормално”, коментира синият депутат.

Пресаташето на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария Светлана Димитрова обаче отрече информацията за шофьорите. "Сумите всъщност са работните заплати за цяла година на шофьорите, те работят само по програмите, финансирани от Глобалния фонд. Те не са чиновници на здравното министерство. Тези 5400 евро са целогодишните им заплати, което като го разделите на 12 месеца, се получава брутна заплата 800 лева, чиста заплата – 715 лева", уточни тя пред "Фокус".

Малко по-късно от МЗ заявиха официално, че общо от 2004 г., когато са започнали трите програми, държавата е получила 82 млн. лв. от Глобалния фонд. През 2010 и 2011 г. от безвъзмездната помощ са постъпили общо 35 398 205 лева, а усвоените средства по тях са в размер на 29 969 056 лева. По трите програми са сключени 233 договора за финансиране и изпълнение на дейности с подполучатели в цялата страна, 122 договора с неправителствени организации и 111 договора с лечебни и здравни заведения.

Средствата, които са дадени за възнаграждения на служителите в МЗ, са само 1.68%, изтъкват от ведомството. "Това са най-мащабните здравно-социални програми, изпълнявани в страната, благодарение на финансовата подкрепа на Глобалния фонд, по които не е изхарчен нито един лев без предварителното одобрение на донора", пише още в съобщението.

В средата на миналата година обаче министрите на финансите и на здравеопазването - Симеон Дянков и д-р Стефан Константинов, са били информирани за нарушения при изразходването на средствата по Глобалния фонд.
 
 
 
 


Сходни връзки

КРИЗА Е: ПАРИ ЗА БОЛНИ, ЛЕКАРИ И ЛЕКАРСТВА НЯМА - ЗА ЗДРАВНИТЕ ЧАНТАДЖИИ ОБАЧЕ ИМА ХИЛЯДИ | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
КРИЗА Е: ПАРИ ЗА БОЛНИ, ЛЕКАРИ И ЛЕКАРСТВА НЯМА - ЗА ЗДРАВНИТЕ ЧАНТАДЖИИ ОБАЧЕ ИМА ХИЛЯДИ
Автор: Anonymous да 2012-03-10 @ 09:45 EET
  ПИШЕТЕ ЗА БОНУСИТЕ В ЗДРАВНАТА КАСА В ДОБРИЧ! ПАЧОЛОВА И ПОДЧИНЕНИТЕ И- СТАРИ КОМУНИСТИ И ПОДЛИЗУРКОВЦИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 70 ГОД.ВЪЗРАСТ, ЗАЕМАЩИ МЕСТА, НА КОИТО МОГАТ ДА РАБОТЯТ МЛАДИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА -  ДА ВЪРНАТ БОНУСИТЕ! ХОРА, ДОБРИЧКАТА ЗДРАВНА КАСА Е ПЪЛНА С ТЪРТЕИ ПРИБЛИЖЕНИ НА ПАЧОЛОВА.
КРИЗА Е: ПАРИ ЗА БОЛНИ, ЛЕКАРИ И ЛЕКАРСТВА НЯМА - ЗА ЗДРАВНИТЕ ЧАНТАДЖИИ ОБАЧЕ ИМА ХИЛЯДИ
Автор: Anonymous да 2012-03-10 @ 11:25 EET

Тя не беше ли от ГЕРБ?

КРИЗА Е: ПАРИ ЗА БОЛНИ, ЛЕКАРИ И ЛЕКАРСТВА НЯМА - ЗА ЗДРАВНИТЕ ЧАНТАДЖИИ ОБАЧЕ ИМА ХИЛЯДИ
Автор: Anonymous да 2012-03-10 @ 12:16 EET
Сега  е от ГЕРБ , но ще стане от която партия е на власт! Всички некъдърници - членове на партии, за да лапат народни пари!
КРИЗА Е: ПАРИ ЗА БОЛНИ, ЛЕКАРИ И ЛЕКАРСТВА НЯМА - ЗА ЗДРАВНИТЕ ЧАНТАДЖИИ ОБАЧЕ ИМА ХИЛЯДИ
Автор: Anonymous да 2012-03-11 @ 21:14 EET
чантаджиите-мястото им е в панделата

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди