изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:26 EET
Пореден протест срещу проучванията за шистов газ    
Общество

   Пореден протест срещу проучванията за шистов газ чрез т.нар. технология на фракинг ще се проведе в София. Природозащитниците са против отмяната на мораториума върху проучванията. Пред Дарик един от организаторите на протеста Борислав Сандов заяви, че вече няма нужда от проучвания, тъй като е ясно, че у нас има залежи на шистов газ, но те са малки.



Чрез технологията на фракинг обаче може да се извършва и добив, а не само проучвания и ако тя бъде разрешена, не е ясно дали компанията, която уж само проучва, няма да започне и добиви.

„Опитът от всички места по света, където се прилага технологията фракинг, показва, че имаме задължително отравяне на водите, защото се използват химикали, които се вкарват в огромно количество вода и тази вода - 60% остава под земята, остава отровена под земята. Когато се разбият шистовите скали, се освобождават радиоактивни елементи, тежки метали, които или се свързват с химикалите, които се вкарват, или остават във водата в неразтворено състояние. Фракингът създава и земетресения, защото е нормално - вкарвайки под стотици атмосфери налягане в земните недра на даден флуид течност и при разбиването имаш освобождаване на напрежение, което създава земетресение, а може да отприщи и по-големи земетресения, ако районът е земетръсен, както е България", подчерта Сандов.

Протестът ще започне в 11 часа, като сборният пункт е пред паметника на Патриарх Евтимий в столицата. http://dariknews.bg

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ



 


Сходни връзки

Пореден протест срещу проучванията за шистов газ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди