изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 22:40 EEST
Как да лъжем “синята зона”    
Новини

Само ден след като Столичният общински съвет прие нови правила и двойно по-високи цени за паркиране, софиянци измислиха как да излъжат “синята зона” и дори разпространяват съветите безплатно в интернет.



В бъдеще електронната система за плащане ще позволява само два поредни SMS-а за една кола - т. е. максимум 2 часа престой. Мотивът на общината - “синята зона” не е за целодневно паркиране, а за кратък престой. Системата обаче може да бъде “излъгана” 15 минути след края на втория час.

Така шофьорите имат няколко варианта, за да си гарантират няколко часа повече престой в “синята зона”:

1. След като са изпратили два SMS-а и двата часа са изтекли, да изчакат още петнадесет минути, без да местят колата си. Системата ще позволи изпращането на нови SMS-и. Рискът е, че в инфарктните 15 минути могат да минат служители на “Паркинги и гаражи” със скоба и цялото упражнение да ви излезе 30 лева отгоре.

2. Прилича на първия вариант, но включва разходка до колата. Ако сте около возилото или се суетите в купето, вероятността да ви обезпокоят е по-малка. Може дори да стартирате двигателя и да направите няколко маневри или дори да преместите колата на съседно място. 15 мин ще минат неусетно.

3. Запасявате се с няколко хартиени талона за “синята зона”. Редувате тях и SMS-и. Неудобството е, че ще трябва често да се разхождате до колата, за да сменяте талоните. Някои столичани маркират талоните със симпатично мастило, което изчезва след час, и хартийката може да се използва наново.

4. Не правите нищо. Купувате си евтин китайски флекс за 45 лева. Когато намерите наказателната скоба, просто я режете. Рискувате обаче до получите акт за потрошаване на общинско имущество. Скобите струват около 90 лева.

5. Използвате скоба менте, като не забравяте, че върху оригиналните общината лепи специални стикери. Така че трябва да си осигурите такъв. Неприятното е, че във всички случаи час паркиране в “синята зона” ще ви излиза вече двойно - по 2 лв. Така за 8-часов работен ден ще се бъркате с 16 лв. Столичната община цели да насочи хората към градския транспорт, а гостите на София с коли да спират на паркингите на метрото.

Тези хитринки може да се прилагат и в нововъведената “зелена зона” (в широкия център). В нея цената е 1 лв. на час, а ограничението за паркиране е по-либерално - до 4 часа. Така с една разходка до колата “връзвате” работния ден.

“Всеки може да се опита да излъже системата, но служителите ще се опитват да накарат шофьорите да местят колите си. Всеки ще бъде помолен да напуска паркомястото. Контролът ще е строг, докато не се постигне целта на системата - 20% свободни места постоянно”, закани се шефът на транспортната комисия към градския парламент Радослав Тошев (ГЕРБ). http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Как да лъжем “синята зона” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди