изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:06 EEST
Пенсиите щели да намаляват трайно. Причината е решение на ГЕРБ те да се индексират само според инфлацията    
Политика

"НОИ призна, че размерът на пенсиите ще намалява трайно", пише в днешния си брой "Сега". Единственият сигурен ефект от пенсионните реформи от 2000 г. насам е, че пенсиите все повече ще изостават спрямо доходите от труд. Сега брутният коефициент на заместване е 46,5%, но през 2020 г. ще падне до 36,7%, изчислява осигурителният експерт Йордан Христосков.



Това е процентът на средната пенсия, която НОИ изплаща за определен период от време спрямо средния осигурителен доход за страната за същия период.

При брутния коефициент от дохода не се приспадат данъци и осигуровки. За намаляването на пенсиите основно влияе решението на ГЕРБ да индексира пенсиите само с инфлацията, а не по швейцарското правило, което отчита и вдигането на осигурителния доход.

Социалните експерти залагат на т.нар. втори стълб, който беше въведен с реформата през 2000 г., да компенсира реалното намаление на доходите от пенсии спрямо осигурителния доход в бъдеще.

Кризата обаче показа, че вноските в пенсионните фондове са силно уязвими от трусове във финансовата и икономическата сфера.

Трите кризисни години на практика стопиха почти целия допълнителен доход от инвестициите на парите на хората за втора пенсия, а инфлацията е изяла останалото.  http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Пенсиите щели да намаляват трайно. Причината е решение на ГЕРБ те да се индексират само според инфлацията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди