изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:53 EEST
Окръжен съд – Добрич, уважи частично иск на 52-годишен срещу Прокуратура    
Ред и сигурностОкръжен съд – Добрич, осъди Прокуратурата на Република България да заплати на 52-годишния Спиридон Ив. Сп. от с. Сенокос, област Добрич 8 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди от незаконно обвинение в извършване на престъпление, по което ищецът е бил оправдан с влязла в сила на 13.03.2008 г. присъда. Прокуратурата дължи законни лихви върху сумата от датата на подаване на иска срещу нея – 26.10.2011 г., до окончателното му изплащане.

Окръжен съд – Добрич, отхвърли иска в частта за горницата над 8 000 лв. до претендираното от Спиридон Сп. обезщетение от 30 000 лв.

Делото е образувано по искова молба по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и Закона за задълженията и договорите. Спиридон Сп. поиска обезщетение за неимуществени вреди, претърпени в резултат на водено срещу него наказателно производство. Прокуратурата му е повдигнала две обвинения в умишлени престъпления – измама, с причинени вреди в големи размери – 91 млн. неденоминирани лева и 25 млн. неденоминирани лева. Наложена му е била най-тежката мярка за неотклонене „задържане под стража” за период от 3 месеца и 25 дни /от 12.10.1999 г. до 07.02.2000 г./ Досъдебното производство продължило 7 години, след което било прекратено първото обвинение и приключило с внасяне на обвинителен акт през февруари 2005 г. за второто деяние. На 25.02.2008 г. Районен съд – Добрич, е признал Спиридон Сп. за невинен и го е оправдал за това, че на 18.02.1998 г. в съучастие с  друго лице, като извършител с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал у добричлия, в качеството му на управител на Дружество с ограничена отговорност заблуждение – сключил договор за покупко-продажба на два броя зърнокомбайни „Форшрит” – 517, и с това причинил на дружеството имотна вреда в размер на 25 милиона неденоминирани лева, представляваща големи размери.

Окръжен съд – Добрич, установи, че незаконното обвинение е влошило здравето на ищеца особено през 4-те месеца на наложената мярка задържане под стража и до началото на 2001 г. Той бил злепоставен като човек. Изживял е психически стрес, чиито проявления са затруднена социална адаптация и негодност за трудова реализация за период от около година и половина. Той продължил да търпи вреди, поради продължилото извън разумния срок досъдебно производство от 7 години и 1 месец и проведените 15 съдебни заседания по делото. Съдът обаче приема, че тези вреди не са с толкова тежко отражение върху психическото му здраве.

            Окръжен съд – Добрич, намира още, че претендираните от Спиридон Сп. вреди като едноличен търговец не се включват в приложното поле на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди и не обсъжда дали действията на прокуратурата са се отразили върху доброто му име като търговец.  

            Решението на Окръжен съд – Добрич, е обжалвано от Окръжна прокуратура – Добрич, пред Апелативен съд – Варна. Държавното обвинение го намира за неправилно, тъй като в хода на съдебното производство не била доказана причинна връзка между претърпените вреди и повдигнатото обвинение, а също заради високия размер на присъденото обезщетение.

13.03.2012 г.                                            Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, уважи частично иск на 52-годишен срещу Прокуратура | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди