изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:01 EEST
Митничари откриха каймани, питони и жаби сред пътниците в автобус    
Ред и сигурност

Митнически служители на граничния пункт Калотина са открили тази сутрин в 6.45 ч. в автобус, влизащ от Сърбия по редовна линия от Чехия за България, цял "терариум" с екзотични влечуги, съобщиха от Агенция "Митници". Български гражданин е опитал да ги внесе нелегално в страната, без да ги декларира, дори след изричното запитване на митничарите.



Екзотичната колекция съдържала 6 варана, 4 каймана, 3 питона, 15 хамелеона, 49 костенурки, 1 скорпион, 6 рака, 10 охлюва. Открити са и много червеи и хлебарки. Животните са били пренасяни без знанието и разрешението на митническите власти, случаят се разследва.

"Повече от 120 хлебарки, червеи, питони, варани, хамелеони и скорпион, който е много отровен, са открити в автобуса. Най-интересното е, че кайманите, питоните, вараните и дървесните жаби бяха в помещението при пътниците, а другите бяха скрити в багажното отделение", коментира пред „Фокус” Милен Димитров, началник на Митнически пункт Калотина. Той уточни, че повечето животни са още в млада възраст, достатъчно дребни, за да бъдат пренасяни в чанти.

На въпроса как са реагирали пътуващите в автобуса, след като са научили за пътниците „без билет”, Димитров отговори, че са били в шок, както и служителите, които са попаднали на животните при проверките. Той поясни, че жабите, които са пътували наред с пътниците, също са отровни и е късмет, че не са успели да излязат на свобода.

„Свързали сме се с компетентните органи, които да транспортират животните на безопасно място, най-вероятно в Софийския зоопарк. В това време и за тези 1500 км е чудо как са оцелели тези животни, така затворени в кутии и как въобще са дишали”, допълни Димитров.

Срещу хората, пренасяли животните по този начин, е започнато дознание, тъй като носят наказателна отговорност.
Началникът на митническия пункт коментира, че не се случва често да бъдат залавяни пратки от подобен тип, а последният случай е бил преди 7-8 г.

В края на декември митничари на Капитан Андреево обаче откриха 1750 вълнисти папагала и 60 морски свинчета, пренасяни от български граждани от Словения за Турция. Тъй като се оказа, че част от птиците са от застрашен вид и еколози алармираха, че има опасност за тях, се наложи премиерът Бойко Борисов да се намеси. Беше изпратена специална кола, която ги транспортира от границата до зоологическата градина в София.

Само седмица преди инцидента с папагалите пък, отново на Капитан Андреево, митнически служители откриха в автомобил 12 тукана. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Митничари откриха каймани, питони и жаби сред пътниците в автобус | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди