изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:51 EEST
Колко струва гръцкият рай    
Коментари Може би точно сега е най-подходящият момент да си купите гръцки остров. А може би не, като се имат предвид цените и бюрокрацията, пише Wall Street Journal

Всичко започна преди две години, когато един леко сърдит германски политик - Франк Шафлер, пусна идеята, че Гърция може да намали планината си от дългове като продаде островите си. И изведнъж мечтата за собствен остров се настани в мислите на хората – защо да не инвестираме в парче гръцки рай, което няма да изчезне в пушилката, ако се стигне до фалит на цялата държава?

Гръцките морета – от о. Тасос на север до Родос и Крит на запад и юг и бреговата линия на Закинтос и Корфу на северозапад, са осеяни с над 6000 острова, от които само 227 са обитавани, пише Wall Street Journal (WSJ). Откакто легендарният корабен магнат Аристотел Онасис придоби о. Скорпиос, притежаването на остров се превърна в символ на значително богатство.

Сега, когато гръцката икономика продължава да се свива, дали не е точното време човек да си вземе остров или два? Задръжте хеликоптерите – нещата не са толкова прости. Правилото "на риск на купувача" важи не само по отношение на гръцките облигации, иронично отбелязва WSJ.

През миналия месец агенция за недвижими имоти, базирана на о. Крит, пусна интернет-обява за продажба на частен остров с площ от 404 хектара. Снимка от въздуха показваше, че той е отрупан с маслинови дръвчета и има поне един добър пясъчен плаж. А цената му е... главозамайващите 180 млн. евро.

Според реномирани международни брокери на острови офертата няма да привлече много потенциални купувачи. "Подобна цена е абсолютно нереалистична", казва Педро Арез от базираната в Хамбург Vladi Private Islands, една от водещите агенции в тази сфера. "Гръцките продавачи наистина трябва да намалят цените, ако искат да стигнат до продажба", добавя той.

Но дори и ако сте готови да дадете значителна сума пари, да се сдобиете с ваш гръцки остров, покупката не е никак лесен процес. Всички правителства имат вродено нежелание да продават частици от територията си на чужденци, а гръцкото правителство - повече от всички. Много острови например се намират доста близо до Турция, която все още за повечето гърци е потенциален враг в района на Егейско море. В този случай се намесват съображения, свързани с националната сигурност.

Прословутата гръцка бюрокрация

Гръцкото правителство всъщност не притежава нито един остров. Офертите за продажба на острови са подавани от частни собственици на земя или корабособственици. Отдаването под наем е предпочитан вариант, въпреки че с малко пазарене, обикновено може да се стигне и до сделка за придобиване на пълните права върху земята. Все пак истинската трудност идва при сблъсъка с бюрокрацията, който коства доста време и допълнителни разходи. 

Нужни са тонове от разрешителни. Първо от министрите на отбраната и земеделието, а след това от представителите на местните власти. След като те са осигурени, трябва да се направи проверка за тежести – процес, който може да струва над 10 хил. евро. Да не споменаваме таксите на адвокатите, които трябва да бъдат заплатени, за да ви преведат през целия процес.

"Получаваме запитвания за гръцки острови от време на време, но като се имат предвид трудностите, сключването на сделка е рядкост", казва Арез, който има в каталога на фирмата си "около половин дузина" гръцки острови. Тогава каква е разумната цена за един гръцки остров?

"Да се направи оценка за стойността на един остров е много трудно, тъй като няма нещо, с което да бъде сравняван", казва Арез. Накратко, всичко опира до това на каква цена са склонни да се споразумеят продавачът и купувачът. Ценовите фактори включват отдалеченост от пристанище на континента, наличието на кей за лодки, качество на плажовете, отношението на местната общност от хора, които може да искат да се противопоставят на възможността чужденец да стане собственик на част от техния свят.

Все пак потенциалните купувачи трябва да са готови да похарчат около 1.2 млн. евро за парче земя от около шест акра. Остров Атанасий е оценен на 1.5 млн. евро. Разбира се купувачът ще трябва да изгради на острова и къща, което ще му струва около 30 хил. евро на месец за транспорт на строителни материали от континента до острова. След това трябва да се обърне към най-близкото пристанище, за да осигури вода, електричество, място за боклука и всички останали неща от първа необходимост. Един по-голям остров с осигурени всички необходими комунални услуги, ще ви струва грубо около 25 млн. евро.

Дяволът е в детайлите

"Проверете собствеността в най-дълбоки детайли" – това е важен съвет, който дава Леонидас Бабанис, издател на списание. Гърция е единствената държава в рамките на Европейския съюз, която не разполага с изчерпателен имотен регистър. Нужни са скъпи адвокати, които да разсеят правния мрак.

За международните брокери на имоти вече е всеизвестна истина, че гръцки остров, за който липсва строително разрешително, на практика е безполезен. Усилията и разходите, които са свързани с разплитането на бюрокрацията, за да се получи такова, може да откажат всеки ентусиаст. "Получаваме доста запитвания, свързани с гръцки острови, но все още не сме стигнали до сделка", признава Авез, чиято агенция е продала над 2 хил. острова по света за последните 35 години.

Друго добро правило е да се игнорира интернет. Не, Марк Зукърбърг няма намерение да купува Корфу или Миконос, както редица сайтове.

Световният тероризъм и апокалиптичните страхове са основните причини за купуването на острови. След атентатите на 11 септември 2001 г. актьорът Джони Деп си купи острова Little Hall's Pond Clay от Бахмския архипелаг, а Мел Гибсън сложи ръка на Mago, част от островите Фуджи.   

В другия край на скалата на богатството, има и примери като историята на Михалис Ламбропулос. Преди 10 години бившият търговец и мореплавател решава да си построи къща върху парче земя до о. Калимнос, от която се вижда границата с Турция. Неговата съпруга, която е италианка по рождение, решава да загърби кариерата си във фармацевтичния бизнес в Швейцария и да се присъедини към него. Те имат няколко овце, кози, кокошки и една котка. Това е цялата популация на острова. "Ние си набавяме яйца от кокошките и риба от морето, питейна вода от дъждовете и узо от Калимнос", заяви Ламбропулос в интервю за гръцка телевизия. "Какво повече може да иска човек?".
http://www.capital.bg/

 


Сходни връзки

Колко струва гръцкият рай | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди