изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:40 EEST
И В ДОБРИЧ ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРА ПРОЕКТЪТ „ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДОМОВЕ”    
Европейски съюз

Проектът „Енергийно обновяване на българските домове” се реализира по оперативна програма”Регионално развитие” с финансовата подкрепа на Европейския съюз, чрез Европейския фонд за регионално развитие. Той ще се изпълнява на територията на България в 36 градски центъра, сред които и Добрич, посочват от общината. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 109 139,11 лева. С тези средства ще могат да се извършат енергоефективни мероприятия на близо 180 сгради в цялата страна.



На практика около 6 100 апартамента ще могат да се възползват от тази безвъзмездна финансова помощ, която представлява 50% от стойността на енерго-ефективните мероприятия за всеки апартамент. Проектът ще се изпълнява в периода 2012-2015г. В него ще бъдат приоритетно включени сгради или отделни входове от сгради, които са проектирани преди 26 април 1999 г. За финансиране по проекта могат да кандидатстват сгради най-малко на по 3 етажа, с минимум 6 апартамента в сградата. Основното изискване към всяка сграда е тя да е конструктивно укрепена. За тази цел на всяка представена за финансиране сграда ще се извършва предварително техническо обследване. Ако не са открити конструктивни проблеми, на сградата ще се извършва и обследване за енергийна ефективност. На базата на това обследване ще бъдат изготвяни технически/работни  проекти. Техническото обследване, обследването за енергийна ефективност, изготвянето на техническите проекти ще се покриват изцяло от проекта. Изборът на фирма-изпълнител на строително-ремонтите дейности, както и на строителен надзор при изпълнението на тези дейности ще се извършва чрез обявяване на обществени поръчки, изготвянето на документацията за които отново ще е ангажимент на Звеното за управление на проекта.

            За финансиране по този проект ще могат да кандидатстват живеещи в режим на етажна собственост, които имат извършена регистрация по Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/ и които на първоначалния етап на подаване на заявлението за участие са постигнали съгласието за включване в проекта от минимум 2/3 от съсобствениците.  На последващ етап, вече със съгласието на 100% от живущите, съсобствениците ще регистрират Сдружение на собствениците.

             По проекта ще получават подкрепа дейности като извършване на обследвания за енергийна ефективност, изпълнение на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради - топлинна изолация, подмяна на дограма, локални инсталации и/или връзки към системите за топлоснабдяване, газоснабдяване и др. Всеки от съсобствениците в сградата, включена в проекта, ще финансира със собствени средства само 50% от предвидените за изпълнение енерго-ефективни мероприятия. Останалите 50 % са безвъзмездна финансова помощ, която е за сметка на проекта.  При липса на парични средства, с които гражданите трябва да финансират участието си в проекта, те ще могат да кандидатстват за финансиране от  Фонда за жилищно обновяване. Фондът е с ресурс от 13 мл.лв. и вече  е избрана банка, която ще го обслужва. Кредитите, които гражданите ще ползват чрез този фонд, са нисколихвени, без такса за управление на кредита и с постоянна лихва за целия период. За улеснение на желаещите да се включат в Проекта в страната ще бъдат назначени седем „Проекти мениджъри”, за всеки район по един. Град Добрич попада в  територията на Североизточен район, в който са и градовете Варна, Търговище и Шумен.

МРРБ е обявило обществена поръчка с предмет: Избор на проектни мениджъри. След приключване на процедурата общината в Добрич ще оповести координатите на избраната фирма, към която желаещите ще могат да се обръщат за консултации и изготвяне на нужните за кандидатстване документи. Средствата за енергийно обновяване не са разпределени по териториален принцип, т.е. няма определени средства за всеки един от 7-те района на страната. Финансиране ще получат заявления, подадени от цялата страна, по реда на постъпването им до изчерпване на средствата. НДТ

 


Сходни връзки

И В ДОБРИЧ ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРА ПРОЕКТЪТ „ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДОМОВЕ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди