изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:16 EET
26 ВУЗ-А СЕ ПРЕДСТАВЯТ НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТСКАТА БОРСА    
Новини26 университета и образователни организации от цялата страна се представят в кандидат-студентската борса, която бе открита вчера във фоайето на общински младежки център "Захари Стоянов". Тя се организира от отдел “Образование и култура” на дирекция “Хуманитарни дейности” и Младежки информационно-консултантски център при ОМЦ с подкрепата на община Добрич и Министерство на  образованието, младежта и науката. Това е 18-ата поред борса, която се провежда в града ни, за 12 път - съвместно със сдружение "Кандидат-студентска борса".

М. г. бе посетена от около 1 000 ученици, през тази има посетители от почти всички училища от Добрич, включително и от Каварна, каза на пресконференция консултантът "Кариерно развитие" Кольо Георгиев. Той посочи, че благодарение на инициативата бъдещите студенти могат да получат информация за сроковете за кандидатстване и записване, указания, листовки. В Добрич документи за кандидатстване могат да бъдат подавани на три места - в Център за кандидат-студентска подготовка и информация /в сградата на ЦКБ/, в Асоциация за приемане на кандидат-студентски документи /ул. "Кирил и Методий" № 31/ и в Център за кариерно развитие - само за Русенския университет. Стана ясно, че в близките дни предстои да бъде направена презентация на Русенския университет, а на 28 в Професионалната гимназия по ветеринарна медицина ще се проведе предварителен изпит по биология за Тракийския университет в Стара Загора.

От края на февруари имаме национална квалификационна рамка, разработена в унисон с европейската квалификационна рамка, съобщи доц. Вяра Божидаева - председател на сдружение "Кандидат-студентска борса" и зам.-ректор Минно-геоложкия университет "Свети Иван Римски". Тя обясни, че тя е много важна, защото позволява българските дипломи да се съотнасят към европейските и така учениците ще могат да се информират предварително дипломите на кои ВУЗ-ове се признават извън България. Увеличават се университетите, които приемат студенти с оценките от матури, посочи още доц. Божидаева. И даде за пример дори УНСС в София, където може да се влезе по този начин, макар и в малко специалности. От т. г. доста технически университети - в София, Русе, ще приемат с оценката от зрелостния изпит по български език и литература. Такъв прием вече трета година ще има за Техническия университет във Варна, сподели представителят на ВУЗ-а Валя Иванова. Тя допълни, че от 5 март университетът приема он-лайн документи. От началото на април започват предварителните изпити за Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, съобщи ректорът проф. Милчо Василев, който е и председател на международното жури на фестивала "Фолклор без граници" в Добрич. Той обясни, че ако кандидат-студентът е доволен от оценките си, те са валидни и за редовните изпити. Проф. Василев сподели, че е в Добрич, защото е изключително доволен от възпитаниците на училището по изкуствата СОУ "Св. Климент Охридски". Това училище ни подсигурява с много добри кадри, посочи той.  

Не е въпрос само да произвеждаме инженери, икономисти, лекари, а да има и пазар на труда за завършващите, посочи Валя Иванова от Техническия университет във Варна. Доц. Божидаева съобщи, че в момента МТСП по проект прави проучване към кои професии в бъдеще ще има интерес. Една кандидат-студентска борса трябва да включва и такива проучвания за бъдеща реализация, категорична бе тя.

Кандидат-студентската борса може да бъде посетена и днес от 9 до 13 часа. НДТ

 


Сходни връзки

26 ВУЗ-А СЕ ПРЕДСТАВЯТ НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТСКАТА БОРСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди