изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:46 EEST
Задържаха изнудвачи на бизнесмен, сред тях общински шеф    
Ред и сигурност

Действията по разследването започнали в началото на март, когато русенски бизнесмен подал сигнал в полицията. Той разказал, че на 18 февруари получил обаждане от непознат на мобилния си телефон.



Шестима души, сред които служител в община и собственик на СПА-център, са задържани за изнудване на русенски бизнесмен. Операцията е извършена от областните полицейски дирекции във Варна, Русе и СДВР под ръководството на Русенската окръжна прокуратура, съобщиха от МВР.
Действията по разследването започнали в началото на март, когато русенски бизнесмен подал сигнал в полицията. Той разказал, че на 18 февруари получил обаждане от непознат на мобилния си телефон. Мъжът се представил за прокурор от Варненската районна прокуратура и му съобщил, че трябва да се яви на разпит. Делото било за престъпления срещу кредитната и финансова система - пране на пари. Допълнил, че ако не се яви, ще бъде задържан и доведен в прокуратурата с белезници.

Притесненият бизнесмен споделил за разговора на свои познати от Русе, които му предложили помощта си. Уверили го, че могат да бъдат посредници и да решат съдебните му проблеми. В същия и на следващия ден бизнесменът предал на „посредниците” общо 200 000 лв. Няколко дни по-късно те му обяснили, че „нещата продължават да са сериозни”, защото случаят му е предаден на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. След този разговор изнудваният получил серия от обаждания с искане да плати още 60 000 евро.

В хода на работата по случая е установено, че основните организатори на изнудването са варненците Б.Б. (29 г.), собственик на СПА-център, и И.М. (32 г.), служител в общината. Съучастници в схемата били Г.Н. (24 г.) от Шумен, и русенците К.Г. (58 г.), И.Д. (23 г.) и Д.И,. 29-годишна. Четирима от тях са арестувани в момента на предаване на част от исканата сума.

Задържаният общински служител е Ивайло Маринов Костов. Той е директор на отдел „Икономическо развитие” в Община Варна, съобщи директорът на полицията в града комисар Димитър Димитров, цитиран от "Фокус". Той подчерта, че Костов е задържан не в качеството си на общинар и не в това качество е извършил деянието.
„Задържането му не е свързано с неговата трудова дейност. Възможно е в по-късен етап на разследването да се окаже, че има някаква връзка и отношение с трудовата му дейност, но това е въпрос на доказване. Към този момент за такива неща не може да се говори”, уточни Димитров.

Претърсени са хотелска стая в столицата и жилища в Русе, както и офиси във Варна. Иззети са веществени доказателства. Работата по досъдебното производство продължава под прякото ръководство на прокурор от Русе, уточниха от МВР. www.dir.bg
 


Сходни връзки

Задържаха изнудвачи на бизнесмен, сред тях общински шеф | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди