изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:30 EET
Д-р Първанова на работна закуска с Барозу    
Европейски съюз

Очаква се да бъдат обсъдени теми, свързани с неравнопоставеността между половете в бордовете на големи компании



 

 

 

 

14.03.2012 г., Страсбург. Д-р Първанова, в качеството си на координатор за Алианса на Либералите и Демократите Европа за Комисията по правата на жените и равенството между половете, е поканена на работна закуска по случай Международния ден на жената, заедно с председателя на Европейската Комисия – г-н Жозе Мануел Барозу и г-жа Вивиан Рединг, комисар по правосъдие, основни права и гражданство. Домакин на събитието ще бъде председателят на Комисията по правата на жените и равенството между половете - г-н Густавсон.

 

Очаква се по време на тази среща да бъдат обсъдени теми, свързани с неравнопоставеността между половете в бордовете на големи компании и възможните начини да се насърчава паритет в бизнес лидерството.

 

Именно това бяха основните теми и в публикувания през миналата седмица Доклад на Европейската Комисия за ролята на жените в процеса на вземане на икономически решения. Докладът отчита прогреса на стартираната през миналата година от г-жа Вивиан Рединг доброволна инициатива (Women on the Board Pledge for Europe) за установяване на равнопоставеност в бордовете на компаниите. Тя призова европейските корпорации да увеличат дела на жените в управителните си съвети до 40% до 2020г.

 

Данните в цитирания доклад показват слаб напредък по въпроса. Само 13.7% от ръководните постове в европейските компании са заети от жени. Съществува значителна разлика между отделните държави-членки - жените представляват 27% от ръководните постове в най-големите финландски компании, но едва 3% в Малта. В ЕС все повече растат привържениците за налагане на задължителни квоти за мъже и жени в компаниите.

 

Д-р Първанова ще повдигне темата за регулаторен натиск по този въпрос. Преди закуската българският евродепутат заяви: "Равенството между половете в бордовете на компаниите е двигател за икономически възход. Според данни на консултантската компания "Макензи", участието на повече жени в управлението на предприятия води до съществен ръст в оперативните печалби на търговските дружества. Затова аз се ангажирам на тази закуска да повдигна въпроса за квотите, кой е най-удачният начин за налагането им на европейско ниво и кои са евентуалните санкции, които ще осигурят ефективното им прилагане. Приветствам работата на комисар Рединг в тази насока и вярвам, че с общи усилия ще наложим среда, в която жените имат стимул и получават равни възможности за развитие на кариера в бизнес средите".

 

АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА СЕ СРЕЩА С БАРАК ОБАМА

 

АНТОНИЯ ПЪРВАНОВА ЩЕ КРИТИКУВА АКТА В СЕНАТА

 

Учредява се Европейски еврейски парламент

 

СВОБОДА ПРЕЗ... РЕШЕТКИ

 

 


Сходни връзки

Д-р Първанова на работна закуска с Барозу | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди