изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:17 EEST
ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ ЗА ВАДЕНЕТО НА СКРАБ ОТ ПОТЪНАЛИ КОРАБИ    
НовиниИзпълнителна агенция „Морска администрация“ ще започне проверки за нерегламентирано вадене на скрап от потъналите кораби в наши води, съобщи изданието Maritime.bg. Ще се наблюдава спазването на разпоредбите на Наредбата за изваждане или изтегляне на потънало имущество в териториалното море, вътрешните морски води и вътрешните водни пътища на Република България. 

 Това е казал пред изданието изпълнителният директор на ИАМА к.д.п. инж. Сергей Църнаклийски. По думите му, заловените при вадене на желязо от корабите, без необходимите разрешителни, ще отнасят солени глоби. „Проверките ще бъдат рутинни и по сигнали. Безопасността на човешките животи и сигналите за нерегламентирана дейност налагат засилване на контрола“, е коментирал к.д.п. инж. Сергей Църнаклийски.

Maritime.bg алармира, че продължават набезите за скрап от потъналите кораби край бреговете на Община Шабла. Останките по Северното Черноморие са добре проучени. Потъналите кораби са разположени предимно в близост до неохраняеми плажове. Южно от нос „Сиврибурун“ са разположени два плавателни съда. Това са м/к „Ана Мария“ и стар военен катер. Първият е заседнал успоредно на бреговата ивица. Корабът е оглозган до морското равнище. Военният катер също е бил обект за рязане като в момента са видими само части от машинното отделение.

Край Крапец лежат останките на друг плавателен съд. Корабът е разбит на около 1nm навътре в морето и отстои на около 3км северно от селото. Над повърхността са видими само малка част от конструкцията на м/к „Костас“. През годините при тежки хидрометеорологични условия е имало инциденти – предимно с риболовни лодки от селото. Набези за желязо има и тук. По позната вече схема, огромно количество метал е изнесено. Проверка на място на Maritime.bg установи, че при най-малката вълна м/к „Костас“ става напълно невидим от борда на плавателен съд, което го прави потенциално опасен.

На старото корабното режище „Совата“ е най-удобно за рязане и вадене на желязо от потъналите в района кораби. Там лежат три плавателни съда. Това са кораб тип „Волгобалт“, който се намира северно от нос Шабла (видимо на около 450м. от Фар „Шабла“ и 120м. от бреговата ивица), м/к „Витоша“ и още един плавателен съд. Последните два кораба са в залив „Совата“ (южно от нос Шабла). Корабът тип „Волгобалт“ се намира в непосредствена близост до застрояващата се зона край Фар „Шабла“. Оказва се, че той не пречи на живущите в района. По думите им и той е обект на набези от роми.
Въпрос на време е шабленското корабно режище да влезе в новините, но не заради наглите кражби, а заради инцидент, предупреждава Maritime.bg. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ ЗА ВАДЕНЕТО НА СКРАБ ОТ ПОТЪНАЛИ КОРАБИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди