изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:31 EEST
Поне трима, свързани с ГЕРБ, работили с Хохегер    
Политика Скандалът "Хохегер", с който ГЕРБ атакуват лидера на БСП Сергей Станишев и спътницата му в живота Моника Янова, се обърна към управляващите. Оказа се, че поне трима души, свързани с ГЕРБ, са работили по един или друг начин с лобиста Петер Хохегер, при чието разследване в Австрия за подкупване на политици се откри и българска следа, свързана с кабинета "Станишев". Става дума за съветника на премиера Юлиана Николова, за Ивайло Георгиев и Росица Велкова.

Съветникът на премиера Юлиана Николова потвърди пред "Дневник", че е била в консултантския борд на австрийския лобист Петер Хохегер, но отрече да е получила пари за това.
По думите й отношенията й с фирмата на лобиста са били през 2008 г. за създаване на борда и за 12-месечни анализи на публикации, предоставени от фирмата "Хохегер".

"Имахме борд на съветниците... В него членуваше и една жена, представител на опозицията, чието име не си спомням сега... Пари, като член на борда, получаваше тази жена от опозицията", обяви Хохегер в интервю за в. "Преса", публикувано в броя от 14 март.
Според Хохегер хората в борда получили малки суми за покриване на разходите за срещите, от порядъка на няколко хиляди евро годишно.
Николова допусна, че Хохегер говори за нея, но отрече да е получавала пари като член на този борд.
Била съм на една среща във Виена, в средата на декември 2008 г. и няколко дни по-късно договорът ни изтече, каза тя.

По думите на Николова в този борд са влизали политици от различни партии, предимно чуждестранни. Тя си спомня, че от българска страна освен нея е бил представен и съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев. По спомените й командировъчните й за Виена са били за сметка на сключила договора с "Хохегер" българска фирма, която Николова не назова. Тя не посочи и сумата на договора, "заради клаузата за търговска тайна в него". Парите били под 10 хил. лв. и тя не взела от тях.

За срещата си с Хохегер Николова каза, че в края на 2007 г., когато правителството обявило обществената поръчка за подобряване на имиджа на България, от Европейския институт, чийто директор е по това време, проявили интерес.
"Ние обаче разбирахме като консултантски услуги на правителството, за да се държи адекватно, според нас имиджът е следствие от поведението", обясни тя. Дадохме си сметка, че нямаме сили и потърсихме чужди партньори, но така и не участвахме, добави Николова. Обяснението е, че по този повод от "Хохегер" се обърнали към тях.

Другият човек от екипа на ГЕРБ, който е работил за българския офис на "Хохегер", е  Ивайло Георгиев, който първо бе съветник на финансовия министър Симеон Дянков, после шеф на зала "Арена Армеец", а в момента - на НДК.
"Работих за голямата ПР агенция Burson-Marsteller и отговарях за корпоративните клиенти. Агенцията имаше договор с "Хохегер" за Източна и Централна Европа. След като договорът бе прекратен през 2009 г., продължих да работя за Burson-Marsteller", обясни пред "Сега" Ивайло Георгиев.

Третият от ГЕРБ замесен по скандала "Хохегер" - Росица Велкова, е била  управител на фирмата "Хохегер БГ" от 2008 г. до средата на 2009 г., съобщи БНР. Нейното име първо излезе сред замесените лица от ГЕРБ.

Според публикации в медиите Велкова е учредител на ГЕРБ и е един от авторите на управленската програма на партията. Различни медии я определят като координатор на IT екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори.
От ГЕРБ съобщиха, че Велкова е участвала като един от експертите в Експертната комисия по информационни технологии към ПП ГЕРБ, но отрекоха тя да е била един от учредителите на партията, както и да е неин член.

"Не съм получила 50 000 евро от Петер Хохегер",  каза пред БЛИЦ Росица Велкова.
"Това не отговаря на истината и вие можете да видите оборотите на моята фирма “Виена мениджмънт консултинг” за този период в Търговския регистър.  През 2005 г. мои познати от Австрия, тъй като аз съм учила там, се обърнаха към мен да им създам офис в България. Тоест аз трябваше да намеря място, където да се разположи офиса и да намеря квалифицирани служители”, обясни Росица Велкова.
Тя трябвало да намери и управител, който да поеме българския офис на компанията. От следващата 2006 г. Росица Велкова заявила, че напуска компанията “Хохегер БГ”.
За да подкрепи твърдението си, че не е получавала от Петер Хохегер 50 000 евро, каквито са твърденията в медиите, тя казва, че през 2008 и 2009 г. е била на обучение в САЩ.

Росица Велкова твърди още, че познава вътрешния министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов единствено от малкия екран. Никога не съм работила за него. Подобни твърдения са спекулация, каза тя.
Велкова е участвала в компанията “Хохегер БГ” чрез фирмата си “Виена мениджмънт консултинг”.

Двойката Станишев-Янова беше намесена първа в скандала около Петер Хохегер. През 2008 г. неговата PR агенция получила поръчка от кабинета на тройната коалиция да проведе кампания за „лъскане имиджа” на България. Според австрийския вестник „Ди Пресе” част от парите, получени от българското правителство, са отишли в джоба на бившия австрийски вътрешен министър Ернст Щрасер. Друга част се е върнала в PR агенцията на Моника Янова.
Вчера на пресконференция Моника Янова отрече участието си в незаконна схема и заяви, че е работила за имиджа на България.

Управляващите вече обявиха, че искат анкетна комисия в парламента, която да провери фактите, изнесени в рамките на скандала в Австрия.
http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Поне трима, свързани с ГЕРБ, работили с Хохегер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди