изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:58 EEST
СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СЪНЯ ОТБЕЛЯЗАХА В ХОБИСКЛУБ    
Новини

Отбелязването на Световния ден на съня е било повод за поредната среща на членовете на неправителствената организация „ХобиСклуб”, съобщи председателят й Иван Тодоров. Лекцията по темата е изнесъл дипломираният психолог на мастна практика Мая Златева.



 

Световният ден на съня се отбелязва по инициатива на Световната здравна организация, Световния фонд за психично здраве и Световната асоциация за профилактика на съня. За пръв път този ден се отбелязва през 2002 година.

Отбелязването на този ден придобива все по-голямо значение в стресираното и напрегнато ежедневие, в което живеят съвременните хора. Безсънието е в основата на редица заболявания, здравословни проблеми, депресивни състояния, затлъстяване и липса на самочувствие. Всеки човек се нуждае от спокоен сън, за да работи и живее пълноценно. Нуждите от сън са различни за всеки отделен човек, те са в пряка завиисомост от възрастта, физическата активност, индувидуалните особености, тип нервна система, психично и здравословно състояние.

Според статистиката близо 40% от хората страдат от временно или постоянно безсъние, като то се среща в по-голяма степен при хората в активна възраст. Световният ден на съня има за цел да популяризира значението на пълноценния и здравословен сън, да обърне внимание върху този актуален проблем, засягащ почти половината от човечеството. Факт е, че все по-голям процент от подрастващите страдат от някаква форма на безсъние, а точно те имат най-голяма нужда от почивка. Сънят е най-доброто лекарство, смятат медиците, той стимулира обмяната на веществата, подпомага отслабването и засилва паметта. Ползите от пълноценната нощна почивка са безспорни и доказани, а вредите от безсънието могат да бъдат пагубни за здравето. Този ден има за цел да ни накара да се замислим върху начина си на живот, да преосмислим ежедневието си и да се насладим на приятните часове на отмора.

Със свои въпроси към специалиста са се обърнали членове на клуба Димитър Кънчев, Траянка Хорозова, Радка Цонева, Марин Николов, Софийка Петрова и др., а краят на събитието е ознаменуван с почерпка от рождениците Светла Стоева и Жулиета Станева. НДТ

 

 


Сходни връзки

СВЕТОВНИЯ ДЕН НА СЪНЯ ОТБЕЛЯЗАХА В ХОБИСКЛУБ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди