изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:17 EEST
Премиерът Бойко Борисов за подадените оставки в кабинета    
Интервюта

Бойко Борисов – министър-председател на България, в интервю за предаването „Денят започва” на БНТ



Водещ: Пожелавам ви хубав последен работен ден от тази седмица. Седмица, която завърши изненадващо или може би така беше писано да завърши. Снощи на извънредно заседание на Изпълнителната комисия не ГЕРБ, свикано от премиера Бойко Борисов, бяха обсъдени депозираните оставки на двама министри. Тази на министъра на здравеопазването и тази на министъра на икономиката, енергетиката и туризма. След като тази комисия се запозна с мотивите, двете оставки бяха гласувани. Добро утро казвам на министър-председателя Бойко Борисов, който вече е в студиото ни.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Да започнем с по-изненадващата лично за мен оставка – тази на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, защо си отиде той?
Бойко Борисов: Ако можем да го разгледаме в няколко аспекта, много неща започнахме да правим с него, може би най-тежкото министерство – енергетика, икономика и туризъм. Но вече три години сме все още само започнали. И, ако трябва да сравните енергетиката от предишното правителство и сега, разлика няма. По много теми, особено в икономиката изостанахме много.
Водещ: Прощавайте, че ви прекъсвам, като говорихте за паралела по отношение на енергетиката сега и по времето на Станишев, нима през тези три години енергетиката ни не стана по-независима от тази на Москва?
Бойко Борисов: Не, тя по нищо не стана по-независима. Тепърва тази година ще правим първи копки за интерконекторните връзки.
Водещ: Защо там се забавихте толкова много?
Бойко Борисов: Така че, вижте темпото, с което работим, е такова, че за един мандат трябва да направим повече неща отколкото другите са правили за два или за три мандата. Има, разбира се, и винаги капчица, която прелива и това беше едно брилянтно организирано от външно министерство посещение в Катар. В рамките на два дни – емир, два пъти премиер. За всички, които знаят устройството на Катар и знаят с какво разполага като бюджет и финанси, дойде на крака в хотела, на форума, нашия с куп предложения. Още тази седмица пристигат специалисти за метрото, специалисти в земеделието, специалисти в инфраструктурата, така че да приготвят за края на май, началото на юни посещение на техния премиер тук, с което финализираме инвестициите над 100 млн. евро. И то пилотна инвестиция.
Водещ: Капката, за която говорите е фаустартът на бизнес форума в Катар, на който сутринта се оказа, че няма нито един катарски бизнесмен?
Бойко Борисов: То няма как да има
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: При положение, че бизнесът е структуриран, така че колегата, например премиерът на Катар, който в момента върви по екраните, той е собственик на почти всички големи компании в Катар. Като се започне от „Катар Еъруейз”, енергийната им компания, в хотелите, в инфраструктурата. Емирът съответно пък на Ал Джазира като медия, вие сте телевизонери и знаете какво значи огромни възможности на тези хора. Тя така е конструирана системата там, че вечерта на форума дойдоха всичките, защото тогава идва началникът.
Водещ: Тоест, какво излиза според вас – конфуз не е имало на този форум?
Бойко Борисов: Първо, защото трябваше да има такова откриване в 10.00 часа и кой ще накара арабите да станат толкова рано, за да дойдат, когато началникът им го няма там.
Водещ: Защо министър Трайков да е виновен за това, а не министърът...
Бойко Борисов: А кой е виновен за икономически форум?
Водещ: така е, но организацията е на външно министерство.
Бойко Борисов: Ники Младенов направи абсолютно всичко, което трябваше да бъде направено. В дипломацията той се справи прекрасно. И, когато тече икономически форум, не отиде никой, буквално във всяка сфера, те вчера започнаха фирмите да подписват на място договори вече с Катар, българските, които са там. В същото това вре,е, в което Ники Младенов се печеше на бавен огън, защото започнаха да ми се обаждат от София, а аз 45 минути след този бизнес форум, икономически форум, който в кавички бяха започнали в 10.00 часа, при положение, че след 45 минути ми започва срещата с емира. Изключителна глупост.
Водещ: Неприятно.
Бойко Борисов: Не трябваше да има сутринта обявен такъв форум. И цял ден медиите в България се упражняваха върху нас. Защо? И най-вече като тръгнах за емира, погледнах, гледам си го, Трайков се пече на плажа. В това време Ники Младенов идва и казва няма хора, не е организирано, не става. Тази капчица ми преля чашата.
Водещ: Г-н премиер, казвате...
Бойко Борисов: Сутринта, докато пътувах натам, чух какви ли не глупости от типа, че Трайчо бил спрял строежа на АЕЦ "Белене". Що за идиотско твърдение?
Водещ: Като мотив за оставката?
Бойко Борисов: Да, ама те просто се упражняват сега, сини, зелени, които се опитват ...
Водещ: Дайте, за спрем упражненията, да кажем дълбочината, истинските причини за тази оставка.
Бойко Борисов: Аз изпратих Трайков преди един месец, лично, заедно с Дянков в Москва. Да каже на руснаците, че няма да строим "Белене" и искам да си вземем да си платим реактора и да си го закараме на "Козлодуй". Аз лично, сега чувам, че щяла да става смяната, защото сме искали "Белене", пък Трайчо не бил искал.
Водещ: Чакайте, чакайте малко, защо...
Бойко Борисов: Ама това са такива измишльотини, просто и приписване. Той бил инакомислещ, чувам аз. На кое? На кое е бил? Че Дянков по мое разпореждане взе лиценза на "Лукойл" и месеци наред нямаха лиценз, докато не си сложат за 30-40 милиона долара апаратура, която да следи входа и изхода на завода. Кой го е правил друг това?
Водещ: Г-н премиер, хайде още веднъж за "Белене" ...
Бойко Борисов: Така че благодаря му за добрата работа, благодаря му за желанието да свърши добра работа.
Водещ: Но?
Бойко Борисов: Но сега Делян Добрев ще се справи много по-бързо и по-добре с всички тези проекти. Ние се бавим с конкурса за компресорите, забавихме се с "Южен поток", забавихме се с интерконектора с Турция. Аз лично и те понеже те са много инертни в това министерство, много трудно поемат, пращах Дянков в Турция да говори за, да подготвя съвещанието за, на 20 март сме в Турция и имаме съвместно съвещание с Министерски съвет, да натискам да можем да подпишем за интерконекторна връзка с Турция. Моите уважения. Просто благодаря за усилията, но считам, че с новите кадрови промени по-бързо и по-точно ще работи това министерство.
Водещ: Ще ви питам само след минути за Делян Добрев, но при положение че ...
Бойко Борисов: Мисля, че стана ясно.
Водещ: Да, стана ясно, че Делян Добрев е наследникът на Трайчо Трайков. За "Белене", чакайте малко, вие така някак си думите казахте нещо супер важно. Че вие като министър-председател сте взел изключително важното решение България да не строи "Белене", да не участва в този проект. Изпратили сте...
Бойко Борисов: Ако си спомняте, в това студио аз ви казах, че до десет дни искам да знам какви са решенията.
Водещ: Казахте три седмици тогава. Три седмици минаха.
Бойко Борисов: Да, две-три седмици. През това време уведомихме всички тези страни...
Водещ: Защо публично...
Бойко Борисов: Сега HSBC, понеже пък чух, че една партийка поискала аз да оглася секретен доклад. Той първо не е готов, той не ми е предаден този доклад. И когато стане готов, в сферата на разрешеното в договора ще намеря начин да кажа на хората какво пише в този договор.
Водещ: Сега можете ли да кажете нещо от това?
Бойко Борисов: Не. Не, понеже то не е на бюрото ми. Как да оглася нещо, което не е бюрото ми?
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Те излезли онзи ден. Те обикновено, като ме няма, гледат да се изказват, и казали Борисов да излезе и даде какво са му казали HSBC. Те нищо не са ми казали, те нищо официално написано не са оставили пред мен за финансово-икономическа обосновка. Кой, ако не аз, спомням си, и затова се обръщам към тези, които говореха глупости сутринта по една ваша, при едни ваши колеги в телевизия, че едва ли не аз съм бил за, а Трайков бил против нещо. Няма нито един проект...
Водещ: Това...
Бойко Борисов: ... нито едно нещо, в което той да е бил против това, което сме разговаряли.
Водещ: Това разбрах, но при положение...
Бойко Борисов: Но искам да ви напомня, тук, в Канал 1 бях в „Панорама”, когато взех папките на "Белене" и ги сложих на земята и казах няма ги. Сега обаче да помислим и да кажем какво ще кажем на народа. До този момент в т.нар. проект "Белене" са похарчени 1,380 млрд. живи български левчета.
Водещ: Така.
Бойко Борисов: На българския данъкоплатец. Тази централа има лиценз, може да се строи от утре. Какво й липсваше на нея? Финансово-икономическа обосновка, да се знае каква е цената, да се знае какво й е бъдещето след 15-20-30 години и най-важното, да бъде диверсифициран проектът. Сиреч да не сме зависими от руснаците само. До този момент ние не можем да отговорим на нито един въпрос и се надявам до края на месеца да знаем точно. И, след като сме дали толкова пари за този реактор, аз възложих на Дянков и на Трайков да отидат в Москва и да кажат: така или иначе ние този реактор трябва да го платим, платили сме две-трети от него, похарчили сме толкова пари, ами дайте, ще си го вземем, ще си го платим целия, защото така или иначе сме свършили всичко, така или иначе електрониката и всичко, което управлява процеса, е на „Сименс” и на „Арева”, на Германия и на Франция компании, ще го вземем и ще се мъчим да си го направим. И без това пети и шести са руски в "Козлодуй" и седми реактор да стане в "Козлодуй". Това аз съм го възложил, това не е никога било идея на Трайков...
Водещ: Защо толкова решение...
Бойко Борисов: Не, просто се дразня на някакви политолози, които сутринта се опитваха да ми правят анализ на действията.
Водещ: Г-н премиер, не се дразнете. Ето, вие говорите, слушат ви хората. Не отдавайте ужасно голямо впечатление на всичко това...
Бойко Борисов: Не, омръзна ми от платени политолози, които отиват и говорят неща, които изобщо не са истина.
Водещ: Всеки може да говори, каквото си иска. Така. Стига за платените политолози, да са живи и здрави всички платени политолози. При положение, че толкова важно решение сте взели, по толкова важен въпрос, защо едва сега казвате, при положение, че преди месец сте дали мандат и на Дянков, и на Трайков, да направят кенсъл на такова важно...
Бойко Борисов: Кенсъл не знам какво означава, може би е край на английски...
Водещ: Да спрат.
Бойко Борисов: Но той не е спрян по простотата причина, че да кажеш не на нещо, в което държавата е вложила 1,380 млрд. лева, по което държавата в начало на май, мисля, че беше до 6-и май, трябва да върнем кредит за половин милиард лева, взети за "Белене". Можете ли да пишете половин милиард, без да го сбъркате. Ние трябва да извадим пари на данъкоплатеца и да ги сложим май месец, да ги върнем, похарчени за "Белене". И когато някой си казва сложи му кръст на този проект, трябва да знае какви пари са изхарчени. И затова ние се мъчим. Но това със съответно точни, ясни финансово-икономически обосновки. За да мога, като отида в парламента, да кажа, уважаеми господа отляво, отдясно, от центъра, ето така стоят нещата – похарчени толкова народни пари, такъв риск, такива перспективи, такива възможности. Можем да диверсифицираме проекта "Белене". По какъв начин? Ако се взима гориво примерно от трета страна. Или не можем? Всичко това в момента консултанта HSBC го изписва. И най-вероятно Мартин Димитров от някой шпионин е разбрал някоя страница какво пише и излезе и казва Борисов да го гласи. То не е дошло при мен на масата. Когато дойде при мен, могат да знаят колегите от СДС, ако, разбира се, са сериозни ще поискам или на секретно заседание в парламента, ще поканим Комисията по енергетика и ще им представим това, което сме написали. Това решение за подобен проект, за толкова похарчени пари може да се вземе и от нас, разбира се, но след обществен дебат. И аз ще предложа и на президента Певнелиев да обмисли каква е възможността да се направи референдум – и за „Белене” и за шистовия газ. Референдум, ако има възможност, разбира се, такава в закона.
Водещ: Чакайте само да уточним. Преди малко вие казахте, че преди месец сте изпратили вицепремиера Дянков и министъра на икономиката Трайков, за да сложат кръст на „Белене”, за да кажат на руснаците, че не искаме да строим „Белене”, нали така?
Бойко Борисов: Да, защото в нашето разбиране, пак ще го конструирам отговора, за да не извадите част от него. Когато за първи път се срещнахме с премиера Путин, аз му казах „ние искаме проектът „Белене” де бъде диверсифициран”. Българо-руска компания не искаме само да стои. Искаме да имаме диверсификация – дали в доставката, дали в собствеността, няма значение. Ако не го намерим, ако не дойде такъв и не стане такъв, аз няма да застана зад този проект. Това бяха откровените ми думи с него. Мисля, че той ме разбра. До този момент ние не сме намерили три години подобен. Тогава какво се случва – руснаците казват „реакторът ви е готов, какво да го правим?”. „да го закараме в Турция, да го продаваме, ще си го взимате ли”. Вече се съдим, защото тези... много се ядосвах, като ги слушах. Ние се съдим с руснаците в Париж. Съдим се с тях в Женева в момента. Те казват „Трайков бил против, Борисов „за” или обратното – как ще бъде „против” или „за”. След като по тези въпроси се знае, че винаги в края на краищата цялата контра ще отиде в мен. И решението ще бъде взето, то е политическо решение.
Водещ: Последно, този реактор ще го платим?
Бойко Борисов: Ние сме го платили 2/3. Той е 2/3 български.
Водещ: Защо тогава ни е референдум, иницииран от президента Плевнелиев?
Бойко Борисов: Защото хората от Северна България, където строежът на АЕЦ „Белене” ще доведе поне 10 000 места и ще цъфне този регион, безспорно. Мога да кажа,ч е това е важно за тях.
Водещ: Ако хората не референдум хипотетично кажат „да”, обаче вие като лидер на тази държава, като премиер на тази държава сте ужасно скептичен към резултатите на този проект, кое ще натежи – управленското решение на министър-председателя или мнението на хората, изразено в референдума?
Бойко Борисов: Искам да не си загубим цялото време, защото като гледам ще отиде там да говорим за АЕЦ „Белене”, да говорим по АЕЦ „Белене”.
Водещ: Просто исках...
Бойко Борисов: АЕЦ „Белене” е за това, защото субективното мнение, на който и да е премиер, депутат, партиен лидер е субективно мнение. За това ние чакаме доклад на най-добрия консултант в света, в стоежа и управлението на ядрени мощности, английската, тя е англо-американска и аз не знам точно „ЕйчесБиСи Банк”, която вече няколко месеца работи. Шест месеца върху този проект. И, когато стане готов докладът, ние ще имаме от специалисти написано това, което в момента ни мъчи – дали ще е финансово-икономическа изгода, дали ще има къде да се продава ток, ако се построи, дали нейната физическа недежност като опасност за, не дай Боже авария е гарантирана.
Водещ: Делян Добрев. Знаете ли на колко години е Делян Добрев?
Бойко Борисов: Нали ние сме го издигали, така че...
Водещ: На Христова възраст – 33. Ще се справи ли толкова млад човек с толкова сериозен ресор?
Бойко Борисов: За това време,. В което е в Министерството на икономиката и енергетиката, той се справя отлично.
Водещ: Структурни промени в самото министерство ще правите ли? Например, ще отделите ли икономиката и енергетиката и туризма от туризма или ще си се запази структурата на министерството такова, каквото е?
Бойко Борисов: Прекалено голямо министерство. Но сега нямаме време да правим структурни промени.
Водещ: Остава си така.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Защо си отиде здравният министър Стефан Константинов, г-н премиер? На 13 март той е подал оставка стана ясно вчера? Лесно или трудно ли я приехте или трудно я приехте тази оставка?
Бойко Борисов: Трудно я приех оставката на Константинов, защото той е честен човек, но за съжаление неговите идеи, които имат много добри идеи, той не можа да разбере, че всъщност в България институциите са тези, които превръщат едни идеи в реалност. Той успя да се скара с абсолютно всички. Накрая стана ясно, че само аз съм му фен. Казано простичко. Парламентарната група не иска да го чуе, в Здравната каса се изпокараха, със заместниците си се изпокара, с половината министри се изпокара. А в същото време година и половина само идеи. Така че...
Водещ: А като сте му фен, защо не го подкрепихте, защо не му помогнахте така че да се справи?
Бойко Борисов: Ами защото му зададох и на него същия въпрос. Защо сега, когато ти пари, образно казано, под краката, за милиони, над 38 вида хапчета вече са с намалени цени, защо сега го прави, а не преди една година?
Водещ: Знаете ли, парадоксално излезе, че ...
Бойко Борисов: И ме излагаш мене вече на натиска от парламента, не само от нашите, от всички опозиционни партии да обяснявам аз за лекарствата. Откъде да знам колко струва, да речем, аналгинът или хининът и колко, какви конкурси са минали. Нали за това има министър, зам.-министри, Здравната каса, бордове, съвети, хиляди хора, които получават заплати за това.
Водещ: Получи се...
Бойко Борисов: Ами като не справяте. Вижте, не съм съгласен с хората, които казват, че министрите се наемат, за да свършат дадена работа. Като не я свършат, във всяка една телевизия, фирма, компания сменяш, докато попаднеш на правилния човек.
Водещ: Парадоксално е...
Бойко Борисов: Това е, за съжаление в тази сфера е изключително трудно.
Водещ: Парадоксално е, че приехте оставката на здравния министър точно в деня, в който бяха договорени отстъпки на част от лекарствата, които ще плаща НЗОК.
Бойко Борисов: Ама защо сега ги договори? Ние вече като партия и като кабинет изядохме всички негативи. Защо сега, а не преди пет месеца, защо след скандала, а не преди него?
Водещ: Лично бяхте зад гърба му на срещата с фармацевтичните компании преди около десетина дни. С колко според вас ще поевтинеят лекарствата, плащани от НЗОК?
Бойко Борисов: Вижте, ние не сме регулативен орган. Факт е, че видяхте, че компаниите имат желание да свалят лекарствата, цените на лекарствата. И пак тогава го попитах защо вие сте изпуснали този тайминг, това златно време, защо не сте го направили?
Водещ: Е не знаете какво е кенсъл, знаете какво е тайминг.
Бойко Борисов: Тайминг го има и в каратето, трябва да хванеш между двата удара да атакуваш тогава. Знам и кенсъл какво е, но просто ми се видя и аз да се заяда с вас.
Водещ: Добре, радвам се, че се заяждате...
Бойко Борисов: Приемете го като шега
Водещ: ... само за кенсъл. Така. Наследникът на Стефан Константинов се нарича?
Бойко Борисов: Имам два варианта, ще ги обсъдя днеска до обед и ще ви кажа.
Водещ: Менда Стоянова и Десислава Атанасова.
Бойко Борисов: И двете са много добри.
Водещ: Колебаете се коя от двете.
Бойко Борисов: Просто искам къде по-малко вакуум ще се създаде, ако преместя една от двете.
Водещ: Обяснете ми, моля ви, защо поста на здравния министър е толкова проветриво място, особено по време на управлението на вашия кабинет?
Бойко Борисов: Защото искам да се случват реформи там, искам да започват реформи. Това трябва да го прави човекът, който е на място. Така както захванахме да строим магистрали, пречиствателни станции, инфраструктура. Електронното правителство в момента много активно работи, Министерството на транспорта със зам.-министъра Борисов. Просто трябва душа и сърце, за да се случи нещо. Натиск, натиск, с желание, амбиция, ежедневие, труд къртовски и то накрая почва да се вижда. Смелост.
Водещ: Имате ли полезен ход, само преди няколко дни в едно интервю казахте, че сферата на здравеопазването са управлява най-лошо, а пък там се наливат най-много пари. Имате година и няколко месеца още управление, ще успеете ли за тази година и няколко месеца хората да видят наистина видими реформи, видимо подобрение в сферата на здравеопазването?
Бойко Борисов: Има неща, които хората ще виждат – като Столичното метро, като Южната дъга, като магистралите, като жп линиите и има неща, които в рамките на десет години хората може и да ги видят. Но през тези години трябва да се направят всичките важни стъпки, за да се получи крайният финален резултат.
Водещ: Г-н премиер, да поговорим около скандала с лобиста Петер Хохегер, който тресе цяла Австрия, но който има и разклонения тук в България. Смятате ли, че самото име на България, което е замесено в този скандал, в момента е опетнено по някакъв начин? Говори се за нас в негативен смисъл.
Бойко Борисов: Винаги когато името на България е замесено в негативен списък или в негативен план, това е лошо. И понеже пак се връщам на форума в Катар, защото вече така мисля, че ние имаме доста приятелски отношения с ръководството на тази държава, между другото през вас изпращам поздрави на бившия президент Първанов от емира, тъй като моята първа среща с него беше в рамките на неговото гостуване преди няколко години, когато бях кмет, на президента Първанов...
Водещ: Кажете ми, моля ви, защо не се обадите лично на президента Първанов да му предадете?
Бойко Борисов: Чрез вас му предаваме.
Водещ: Защо чрез мен? Ще спре, удряте в стена.
Бойко Борисов: Ама не, това е хубаво, това е много хубаво. И затова казвам ...
Водещ: Напротив, обадете му се, кажете му.
Бойко Борисов: Примерно, когато има надбавяне в една сфера и продължаване на отношенията, това е хубаво за страната. Така че аз също ще му се обадя да му предам, но става дума, че с ръководството на тази държава, а тя е в момента, ключова, най-богатата може би в този регион или една от най-богатите, които изнасят пари навън, инвестират, разбира се, много внимателно къде ги слагат. И аз много се надявам за българския туризъм, особено летището в Балчик, ако могат да вземат да го направят. Всичко си зависи от нас. Колко бързо и как ще ги посрещнем. С една дума, седейки така, на вечерята ми разказаха как навремето 1986-1987 г. някъде са били в България да започнат да купуват, понеже България има много добро месо, да купуват вместо от Австралия, Нова Зеландия, от България. И тогава още били млади търговци, слезли в хотела долу и тогава е бил курсът, черният курс знаете, че един лев се продаваше за четири-пет долара, обратното, четири и петдесет беше за долар някъде, и слизат да си направят такъв чейндж. Първият, който слязъл, го излъгали с кукла, вътре с хартия, и го излъгали. Той обаче го хванало срам да каже на другите и казал, абе, долу много хубав курс има, отива следващият. И него го врътват, отива третият, там му изиграват полиция, полиция, или там милиция, взимат му 500 долара, дават му 5 лева. Разбирате ли, ние трябва сега, говорите за лъскане на имидж, нали. И аз на тези хора им казвам, елате, оставете милиарди в България, ние ще ви ги пазим, като ги инвестирате, ще бъдем. Представяте ли си колко е трудно? Да ви разкажат как са били излъгани някъде.
Водещ: Така е, но сега, като ви слушам, си мисля, съотнесено това към сегашния скандал с Петер Хохегер, какво се оказва, че ние сме „Магурата” на ЕС ли?
Бойко Борисов: Били сме.
Водещ: А сега?
Бойко Борисов: Сега вече имаме фиксиран курс, така че това вече не се прави. Но повтарям, когато стартираш в подобна ситуация, е много, много трудно да обясниш как си се променил, как държавата е различна, как хората сега са различни. Така че този скандал в никакъв случай не ни е хубав.
Водещ: Не ни е хубав, оставам с впечатлението обаче, че леко бягате от него. Всъщност споделяте ли мнението и на част от вашия кабинет, и на част от вашите депутати, че БСП е използвало по мръсен начин лобизма тогава, 2006-2008 г.?
Бойко Борисов: Тука много ясно трябва да се разграничи, да се разделят нещата. Частните компании, които участват в този процес, те си гонят своя интерес.
Водещ: Като тази на Моника Йосифова например.
Бойко Борисов: Да, разбира се, и факт е, че ние не делим компаниите на свои и чужди, дали е спътницата на г-н Станишев или който и да било. Защото разбирам, че тя е спечелила конкурс и работи и с нашите министерства, в смисъл и по времето на нашето управление. Значи тя умее, знае и може да работи. Тук нашият въпрос е защо колегата Станишев е предпочел тази компания, има ли конкурс, няма ли конкурс. Какво след това се е случило, ок, приемам, дори и това е нормално да се платят, разбира се, през конкурс пари за по-добро име на България. Защото първо те са ни спрели всички еврофондове. Това е една имагинерна величина, никой не може да я измери с колко ни е лъснат имиджът.
Водещ: Сега вие сключвате ли такива договори, имиджови, да се чисти образът на България?
Бойко Борисов: Не. Но не казвам, че не би било правилно. И ако ние разполагаме с подобен инструмент и можем законно да го направим, не виждам нищо лошо. Но в случая госпожата се държи много по-мъжки и се опитва да се отбранява, без да има абсолютно никакъв смисъл. Нея никой не я закача, тя вина няма. Виновен е кой е дал баницата. И той трябва да отговаря той, а не госпожа Моника Йосифова.
Водещ: Като жена ще ви кажа, че наистина според мен част от ...
Бойко Борисов: Това, че тя сега живее със Станишев, за мен няма никакво значение.
Водещ: Да, прекалиха спрямо нея, защото я нарекоха с какво ли не, любовница на Станишев и така. Знаете каква е ситуацията, ще ги посъветвате ли и Цветан Цветанов, и Мирослав Найденов малко по-кротко да я карат по отношение на Моника Йосифова, която между впрочем се закани, че ще ги съди за тия квалификации.
Бойко Борисов: Това ще й е пък най-голямата грешка, защото тогава сигурно ще възникнат истинските й проблеми с начина на всичките тези неща, но това е нейно право. Аз не искам да изземвам нейните права. Повтарям, животът на хората, личният е толкова многолик, солен, пиперлив, хубав, това го прави интересен. Затова аз никога не се интересувам какъв й е бил статусът социалният тогава, сега. Имат си детенце, да им е живо и здраво. И не бих го атакувал никога в тази посока. Но когато тече такъв скандал в Австрия, няма как в България да няма въпрос на тази тема. И те успяха да го парират много умело, виждате, излизат в защита пиар агенции, какво ли не, ние нямаме тези възможности и аз подобни скандали съм си ги търпял, с месеци се въртят, с месеци и не са ме оставяли.
Водещ: Сега, скандалът обаче от вчера се обърна срещу вас, защото вашият съветник...
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: Сега ще ви кажа, вашият съветник Юлиана Николова е работила за лобиста Петер Хохегер. Ивайло Георгиев, съветник на Дянков...
Бойко Борисов: Е, и какво?
Водещ: ... сега шеф на НДК. Росица Велкова, експерт в експертна комисия по информационни технологии към партия ГЕРБ, също определен период от своя живот, от жизнената си кариера...
Бойко Борисов: Ама чувате ли се какво говорите?
Водещ: Моля?
Бойко Борисов: Чувате ли се какво говорите?
Водещ: Споменавам три имена.
Бойко Борисов: Чувате ли се какво говорите?
Водещ: Да, разбира се.
Бойко Борисов: Това е все едно днес националната телевизия да направи някоя глупост в лицето на нейния директор и утре да кажат „Жени работела по това време в националната телевизия и носи вина за него”. Вие говорите за някакви хора, служители там. И виждали, това е адската манипулация – обърнал се е скандалът срещу вас.
Водещ: Г-н премиер, нима вие не носите отговорност за хората, които са под вас?
Бойко Борисов: Вие, не казвате, че бившият премиер ходел на частни вечери.
Водещ: Е, не, чакайте малко.
Бойко Борисов: давал пари без конкурси или еди какво си. А едва ли не, че ние, някакви хорица, които сега са се заврели някъде и работят в канцелариите, дали тогава са писали на машините или на компютрите или са пращали имейли, защото така им е наредено. Сега единият бил съветник, другият бил... Хората имат минало. Те са работили някъде и ще работят. На тях им е казано „имаме договор с еди кой си, идете, пишете и ми го предоставете за подпис”. Това им е ролята. Вие виждате каква – скандалът от вчера се обърна срещу вас. Тези, които изяли парите...
Водещ: Много сте докачлив тази сутрин.
Бойко Борисов: Докачлив съм...
Водещ: Недейте да бъдете докачлив, защото според мен...
Бойко Борисов: Защото начинът, по който се задава въпросът, той предопределя отговора.
Водещ: Не е така. Вие търсите умисъл.
Бойко Борисов: Как, с кое се обърна срещу ГЕРБ се обърна този скандал? Айде кажете.
Водещ: Не, айде да прецезирам, за да...
Бойко Борисов: Не, айде да прецезираме, с кое се обърна срещу ГЕРБ, кажете ми?
Водещ: Справедливо е, ако...
Бойко Борисов: Или, че ГЕРБ върна бонусите.. ГЕРБ върна бонусите. Тези за милиони, милиони не искат да ги върнат, ама все едно страницата е затворена, така ли?
Водещ: Мога ли да каже нещо? Справедливо е, когато се търси цялата истина на този скандал. Не ме интересува – ГЕРБ, СДС, БСП, който и да е. Като търсим корените на самия корупционен скандал... Сергей Станипев...
Бойко Борисов: Корените са там. На тези вечеря, където са се разбрали как да си разпределят парите. Там са корените.
Водещ: Така. Австрийският премиер на вътрешните работи... Хубаво е там да се почопли и да се види – кой с кого е вечерял.
Бойко Борисов: Чоплете. То е ясно. Той самият е казал с кого е вечерял. Какво да се чопли?
Водещ: Не. Въпросът е какво се е случило на този разговор, защото аз от него разбрах, че се е говорило за реформата в МВР. И какво от това. Въпросът е какви са били договорките между бившия сега вече австрийския вътрешен министър...
Бойко Борисов: Като дойде Станишев, да каже.
Водещ: Точно така. Вие сте прав. Тогавашният премиер трябва да отговори.
Бойко Борисов: Аз не искам да се занимавам с на Станишев жена му или спътницата му в живота.
Водещ: като се казва, че Юлиана Николова и Ивайло Георгиев, двамата познавам лично...
Бойко Борисов: Искам Сметната палата или прокуратурата да разследва този процес. Аз не искам абсолютно нищо друго.
Водещ: Защо прокуратурата трябва да го разследва?
Бойко Борисов: Ако няма конкурс или връщанката на пари. Какво искате да кажете – тези хора, които са работили там на някаква си длъжност, какво трябва да направя – да ги изгоня?
Водещ: Не.
Бойко Борисов: А какво?
Водещ: Нищо подобно не искам да кажа.
Бойко Борисов: А какво?
Водещ: Искам да кажа, че ако има анкетна комисия, а такава доколкото разбирам ще има, защото е волята на управляващото мнозинство...
Бойко Борисов: Ще ги извикат и ще питат какво са правили.
Водещ: Това имам предвид.
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Ще бъдат ли попитани тези хора „здравейте...”.
Бойко Борисов: Да бъдат попитани, аз не участвам в анкетната комисия. Да ги извикат и да ги попитат. Защо скандалът да се е обърнал срещу нас?
Водещ: Защо се ядосахте?
Бойко Борисов: Защото питате ме – защо скандалът се е обърнал? Аз не виждам с кое се е обърнал, че някакви хорица са работили като технически лица там. Тогава са били тези хора на власт, те са разпределяли постовете. Утре, като ме няма мен, тези хора ще кажат „били работили за Борисов”. Но това няма никакво значение. Кабинетите се сменят. Министрите се сменят, кабинетите се сменят. Работещите хора си търсят хляба. Къде е проблемът аз не мога да разбера?
Водещ: Време ли е...
Бойко Борисов: ОК. Приемам. Такава е манипулацията, те я контролират. Видяхте с какви методи си служат, за да запушат цялото медийно пространство. Може да пуснете да върви скандалът вече от Австрия се отборна в ГЕРБ, защото там работели няколко хора като технически лица. И вече виновните за тези похарчени пари и върнати в България са ГЕРБ.
Водещ: Айде, не иронизирайте сега.
Бойко Борисов: Пуснете го, поне да знам не съм...
Водещ: Не иронизирайте, моля ви. Време ли е ГЕРБ да напише закон за лобизма, нещо което беше залегнало във вашата предизборна програма през 2009 година?
Бойко Борисов: В този мандат няма да пишем такъв закон.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защото имаме по-важни закони. Например, ние думичка не обелихме за Закона за хазарта, който вчера беше приет, който няколко пъти в две поредни правителства не бива приеман. Он лайн залаганията се облагат с данъци. Очакваме между 70 и 100 млн. да влязат и да ги дадем за детско-юношеския футбол, а баскетбол, за волейбол. Да развием децата. Но това е по-важно, че Юлиана Николова, която сега е съветничка на моя началник на политически кабинет, някога била работила с това...
Водещ: Г-н премиер, всяко нещо с времето си. Моля ви да приключим с това.
Бойко Борисов: Чудесно като решение.
Водещ: Разбрах какво искате да кажете. Мисля, че на всички, които ни гледат, разбраха.
Бойко Борисов: Приемам цялата вина. Нито Моника, нито Станишев са виновни. ГЕРБ е виновният за скандала в Австрия. Съжалявам.
Водещ: Добре. Щом вие започнахте да иронизирате, край няма просто.
Бойко Борисов: То е за ирония това, което казахте.
Водещ: Добре, разбрах ви.
Бойко Борисов: Скандалът се обърнал срещу вас. Няма как да го приема.
Водещ: Разбрах. Готови ли са анализите на хранителните стоки, какво показват?
Бойко Борисов: Готови са. За това изрично съм забранил каквито и медии да има, ще мина днес да ги погледна...
Водещ: Ще отидете в магазините, но без камерите, без фотографи, без репортери и без журналисти?
Бойко Борисов: Да. Точно така, защото някой пак се опитва да каже „имало пазарна икономика и ние се опитваме да натискаме или да регулираме”. Сутринта слушах този политолог, как му ражда...
Водещ: Кой е този политолог, кажете му името да приключим с него?
Бойко Борисов: Не искам да му казвам името, защото ще го направя известен. Но милият, той се прави на икономист. Само да обясня индиректно. Той ще се сети къде и каква глупост е говорил. Ако един собственик на кокошки или на агнета, или на риба не получава дотация от държавата, може да определя цените такава каквито иска. Но, когато от парите на българския данъкоплатец правителството, което в момента е на власт е решило да даде от парите на данъкоплатеца и да дотира производството на жито, производството на яйца, производството на агнешко, производството на риба, производството на зеленчуци и говорим за над 1 млрд. и 200-300 млн. Вместо тези пари, например да решим и да кажем „тях ще ги дадем, ще ги преразпределим за образование или за спорт, или за култура, или за иновации, а сме ги дали там, в селското стопанство, където е хлябът, сиренето, кашкавалът, яйцата, место на българина, можем да питаме тези производители „това ли е вашата благодарност?”. Че 1 млрд. в края на предишната година за един ден изплатихме на зънопроизводителите, дотации. Е заслужават ли българите да им вдигнете хляба? Или сега за първи път дадохме 50 млн. на животновъдите. Заслужавате ли за Великден, най-светлият ни християнски празник да вдигнете цената на агнешкото и яйцата.
Водещ: Пийнете вода. Ще ви задам въпрос.
Бойко Борисов: Тогава, ако не са го направили и, ако продължат тази спекула, защото това е точната дума, като дойде догодина новия бюджет и, като дойде земеделският министър и каже „искам да дотираме тези и тези области в земеделието” от сега могат да знаят, че отговорът ще бъде не.
Водещ: Само искам да знам в този доклад, който сте получил, пише ли къде има спекула в храните, пише ли ясно?
Бойко Борисов: Ние..., в момента искам да проверя дали има повече морал, ако щете, дали тези, които дотираме тяхната дейност с парите на българите, вместо да намалят цените за Великден, ги увеличават, догодина да не се надяват, че в бюджетът ще бъдат заложни пари за тях. Това искам да им кажа. Жестът на народа, защото правителството е част от него, да им дадем възможност да има повече хляб, повече зърно, повече месо. Това след като излезе на сергията и му слага по-висока цена, това няма да продължава.
Водещ: Г-н премиер, пак ви питам има ли в тези анализи конкретни данни за спекула при някои храни?
Бойко Борисов: Аз направих среща и с големите вериги и с малките, да речем, Произведено в България и с тази асоциация и организация, която се занимава с малкия и среден бизнес. И днес, като отиде и си запиша от четири-пет места цените, след това ще ги събера при мен и ще кажа „дай ми фактурата на производителя да видя на каква цена си дал яйцата. Ето във вашите магазини колко е цената. Разликата между едното и другото е толкова процента, защо”.
Водещ: Кажете ми честно за какво му е на министър-председателя да обикаля магазините? Имате министри...
Бойко Борисов: Защото от сутрин до вечер в новините се говори за първата тема във всяка новина е...
Бойко Борисов: Имате десетки агенции, които се занимават с това, а тези агенции имат стотици служители. Да вземат да си свършат работата. Защо му е на премиера да обикаля магазините с листче в ръка и да пише колко струват яйцата и колко струва агнешкото, защо?
Водещ: Защото при мен идват и поставят проблемите си всички, големи вериги дойдоха в куп, след това дойдоха малкият и среден бизнес, има ли проблем. От всяка новина, първата новина по телевизиите е скок не цените на яйцата. След като хората днес го усещат, ние затова сме правителство, веднага да реагираме на този процес. И това, което ми се докладва, е, че от няколко дни са започнали с по 3 стотинки, с по 5 стотинки започват да се свалят цените, защото знаят, че действително много сериозни при, повтарям, подготовката на следващия бюджет или ще дадем повече пари или ще ги отрежем.
Водещ: Господин премиер, само за да приключим темата, нали знаете какво ще се случи сега като отидете в няколко произволно избрани от вас магазин? Ще изкарате акъла на хората като ви видят, първо, ще си запишете цените какви са, те ще спаднат с, както казвате, стотинки, може и няколко десетки стотинки за ден, два, три, и вие като си се приберете в Министерски съвет, те пак ще вдигнат цените.
Бойко Борисов: Ами ето затова са медиите. Затова са медиите. Като минат 10 дни и като вдигнат пак цените, пак ще ги видим, че са така цените и ще се върнем на същия разговор.
Водещ: И така до безкрай. Това ли е начинът да се свалят цените?
Бойко Борисов: Ами явно в България това е начинът. Явно в България това е начинът. Аз не си обяснявам поведението на тези хора. Само преди два месеца сме изсипали милиарди в земеделието, плюс европейските дотации, плюс доплащанията и националните съфинансирания, плюс какви ли не фондове – „Земеделие” и какво ли не. Пари, пари, пари. И резултатът, всъщност защо го правим това? Правим го за резултата, заради хората – потребителите т.нар. и хората, които отиват да си напазаруват вечер. Давате графики – потребителската кошница с по-малко продукти, пък повече пари. И затова ние сме длъжни да реагираме днес, веднага. Иначе какво? Да кажем ОК, цените да си растат нагоре, ние няма да се занимаваме нито с горива, нито с храни, защото е пазарна икономика. Между другото, това е правилното обяснение. Има пазарна икономика, има конкуренция, търсенето и предлагането определят цената, както стане.
Водещ: Чудя се с какво да завършим, но може би горивата и цената на горивата, за което споменахте преди секунди, е нещо, което най-много вълнува хората. Имате ли въобще полезни ходове, полезни пазарни механизми, с които да озаптите ръста на тези цени или не?
Бойко Борисов: За съжаление, формирането на цената на горивата в огромния им обем е свързана с международния пазар. И непрекъснато като се шуми за военни действия по Иран или в региона, цената, виждате, на барела, всеки ден я давате как скача. Това прави, разбира се, такива като нашите приятели от Катар и подобни, много богати. И тази година те имат рекордни национални бюджети. Слагат рекордно много пари, защото много пари изкарват от всички останали, които нямаме такива залежи. Или, както в шистовия газ, дори не искаме да проучим дали имаме залежи. Не искаме.
Водещ: Е, вие се съобразихте тук с волята на хората, нали така?
Бойко Борисов: Със страховете на хората. Но в края на краищата и в Катар, примерно, или в Саудитска Арабия сигурно има екоорганизация, които казват: „Ами като дупчим и изкарваме петрола, дали след време няма да стане нещо, да се замърси...
Водещ: Там е малко по-различно с организациите от зелената вълна. Не знам дали знаете.
Бойко Борисов: Както виждате, ние се съобразяваме.
Водещ: Не отговорихте на въпроса. Имате ли някакви полезни пазарни механизми, по които тези цени на горивата биха могли да бъдат, как да кажа, озаптени?
Бойко Борисов: Ами 250 фирми в момента внасят горива. Така че пазарен механизъм по-голям от този не виждам.
Водещ: Конкуренцията?
Бойко Борисов: Конкуренцията.
Водещ: Месеци наред и Мартин Димитров и Иван Костов искат оставката на председателя на Комисията за защита на конкуренцията, които така и така не представя доклада, аджеба, има ли картел при горивата или не. Вчера трябваше този доклад да стане ясен. Пак се отложи във времето. Ще спешите ли малко председателя на комисията?
Бойко Борисов: Тя е независима комисия, аз не мога да я спешавам. Но истински се надявам днес, утре или понеделник те да пуснат своя доклад или своите констатации и да го обявяват. Няма от какво да се плаша.
Водещ: Ще се превърнете ли в арбитър между задочния медиен спор между вицепремиера Симеон Дянков и шефа на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев по това как да бъдат управлявани парите от Сребърния фон?
Бойко Борисов: Аз не съм арбитър, аз съм участник.
Водещ: На коя страна участвате?
Бойко Борисов: В края на краищата, дали ще се вземе, повтарям, в рамките на 10, 20, до 30% и то... Вижте, то трябва да влезе закон. То ще се говори в парламента, ще се изказват експерти. Просто това е една идея на Дянков, която той я пусна в публичното пространство, за да могат експертите да си кажат имената. Значи, казано простичко, България в момента има към 650 млн. евра, мисля че някъде бяха, кредитите над милиард са със сигурност, в лева, за което ние плащаме лихви от порядъка на 9, 10, 12%. А за Сребърния фонд са 2%. Под 2. И какво излиза сега? Имаш пари, за които като ликвидност е почти колкото инфлацията, сиреч нула печалба, в същото време отиваш и вземаш други пари, на които им плащаш 100 млн. средно на година лихва. Тези 100 млн. могат да отидат за пенсионери, могат да отидат за какво ли не, каквото решат. Да, в същото време има и друга теза, че пък когато се пипат тези пари, това създава проблем на пазарите. Нека да кажат финансистите и икономистите кое е най-добро и така или иначе това решение ще се взема в парламента, с промяната в закона.
Водещ: Но разбирам, че позицията ви е по-близка до тази на премиера, отколкото до тази на Стоян Мавродиев?
Бойко Борисов: И в двете има много логика. И в двете има логика. Просто и двамата изразяват двете различни мнения в обществото. Радвам се, че и двамата имат свои тези и можем да чуем и да изберем накрая най-доброто.
Водещ: Знаете ли, още няколко минути имаме. Започнахме с рокадите и промените. Тодор Коларов подаде оставка. Вие бяхте пределно ясен в коментара си, няма да го повтарям. Тук днес от колегите от „24 часа” разбирам, че тази оставка блокира много сериозно работата на ръководената от него комисия.
Бойко Борисов: Не е вярно.
Водещ: Не?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: Кой ще бъде наследникът на Тодор Коларов, имате ли идея?
Бойко Борисов: ще определим. Трябва да се определи от парламента.
Водещ: Но все още няма предложения за неговия наследник?
Бойко Борисов: Господин Коларов това, което направиха, беше още от времето на Кушлев сделки, които вървяха по отнемане. Така че приключихме я тази тема.
Водещ: Да разбирам ли, че не давате особено висока оценка на Тодор Коларов в качеството му на председател на тази важна комисия?
Бойко Борисов: Точно тази тема съм я забравил вече, с него. По-важното тук, ако интересува хората е, че Европейската комисия един вид това, което искаше от нас, в момента започва да го говори и за Европа да се случва. И затова сега между първо и второ четене на закона за конфискация – така придобил в обществото като име, сме се разбрали в парламентарната група на ГЕРБ да включат и това, което, между другото, Коларов искаше – самосезирането на комисията, административните нарушения, независимо, че има данъчни или там всички служби, които се занимават, но да го има и в закона. Така че с всички препоръки на комисията сме съобразили и се надявам в парламента да го гласуват. И между другото тук, вие, журналистите, наблюдавайте как ще гласуват политическите партии.
Водещ: Кой как ще гласува.
Бойко Борисов: Защото която политическа партия гласува срещу този закон, който всички политици знаят, че пряко Европейската комисия го иска този закон, за да е добър мониторинговият доклад и да се планира махането на механизма, тези, които вдигнат ръка срещу него, те не са за европейско развитие на България. Те не са да падне мониторинговият доклад - тези партии, които гласуват „против”.
Водещ: Има една много любопитна за мен тема, която, за съжаление се говори малко, защото членовете на тази структура, на този орган, на практика не говорят – БОРКОР. Кажете ми какво се случва с това важно звено за противодействие на корупцията, което преди година мина, нали така, откакто го оповестихте. Нищо други не чувам като резултати.
Бойко Борисов: Поканете го Румен Миланов да дойде и да обясни защо... Мисля, че беше преди две седмици го срещнах в коридора и му казах да ми подготви един доклад. Просто не съм имал време да видя какво са написали, какво са направили, какво са свършили и, съответно, ако няма смисъл от това, ако не с достатъчно убедителни, просто ще говорим тогава на тази тема.
Водещ: Защото прочетох вчера, че не е ясно какво върши БОРКОР, но е ясно, че получавали големи заплати и големи бонуси. За миналата 2011 си били написали общо 101 хил. лв., към тях хонорари за 103 хил. лв.
Бойко Борисов: Ако са си написали, ще ги върнат. Просто аз не съм пъдар и всъщност, ако са направили подобно нещо, ще видя какво са отчели като работа, ще постъпят като всички останали.
Водещ: Темата с бонусите затворена ли е за вас?
Бойко Борисов: Ами върнахме парите и сега очакваме от Ахмед Доган до станишевите министри, заместник-министри, всички останали да върнат милионите, които са взели.
Водещ: Е, то е ясно, че това няма да се случи.
Бойко Борисов: А защо да не се случи?
Водещ: Така казват те - че няма да ги върнат.
Бойко Борисов: Защо да не ги върнат? Ами народът да си ги иска. Това са народни пари. Ние как ги върнахме? Унизително, неунизително – връщай парите и това е. Да върнат парите, няма какво да се говори повече.
Водещ: Обещахте да изкарате справка по министерства кой колко е получавал. Ще го направите ли?
Бойко Борисов: Ами те вече сами си излязоха и си казаха. Как може? Заместник-министър половин милион взел, друг взел по 900 хил. Те са произвеждали административни милионери на практика. Административни милионери. Заместник-министър с милиони. Да върнат парите, госпожо! Нищо друго не ги оправдава. Да върнат парите.
Водещ: Аргументът за това на тогавашните управляващи, оправданията, обясненията им, са, че тогава България е била в добро икономическо положение, имало е пари и са раздавани бонуси.
Бойко Борисов: Къде е имало пари? Какво са построили с тези пари? Къде са им магистралите, къде са им пътищата, къде е асфалтът, какво са дали? Що за измишльотина? И не помните ли, и хубаво е да се готвите, когато ще задавате подобен въпрос.
Водещ: Господин премиер, винаги се подготвям за интервютата си.
Бойко Борисов: Защото завчера в бТВ ги бях помолил и те бяха извадили общата ни среща между Дянков, Орешарски и аз отидох в Министерство на финансите...
Водещ: В началото на мандата ви?
Бойко Борисов: Да. Аз знам, аз познавам манталитета на тези хора. Комунистите са тези...
Водещ: Ама тогава вие много ласкави думи казахте за Орешарски, си спомням.
Бойко Борисов: Да, защото той беше мъж, той дойде и пред всички медии призна, че държавата към този момент е с половин милиард вече пасив. Пред всички. Кое е цветущото положение? Той пред всички медии каза: „Да, ние заложихме бюджет 6% ръст на икономиката, а имахме минус 5,5 надолу летеше държавата”. Разликата е 12%. Знаете ли защо са го направили? За да могат да харчат до изборите за 12%. Той излезе и го призна човекът. И затова му свалих шапка, казах: „Благодаря ти, Орешарски”. Защото ще дойде време, тези наглеци ще излязат и ще почнат през подобен въпрос като вас, че държавата била цветуща – тя потънала, той казва, че била цветуща. Кога е била цветуща? Аз бях кмет и давахме разрешение, всеки четвъртък пенсионерите протестираха пред „Александър Невски”. Кога е била цветуща?
Водещ: Виждате ли, господин премиер, колко съпротива срещат промените в Закона за държавния служител – и от страна на синдикатите, и от страна на част от засегнатите?
Бойко Борисов: Ама срещат съпротива, защото никой не иска да има правила. Ето ги и моите хора. Понеже по 52 закона можеш да получиш бонус законен, и всеки си задава въпроса хамлетов: „Аз работих ли добре?”. Замисля се, „Ама аз работих най-добре. Ами аз заслужавам ли? Ами аз ако не заслужавам, кой друг заслужава? Я си напиши 2 хил. лв.!”. Идват подчинените му, които ще вземат бонуси, викат: „Господин началник, ама вие толкова работите, ама вие се скъсвате от работа, ама вие сън нямате. Дайте, ама вземете си и вие!”. И той вика: „Ама толкова ли пък да заслужавам?”, вика: „Много заслужавате”. „Хайде напиши му.” Изведнъж идва Борисов и казва: „Добър ден. Хайде сега ще ги върнете”. Съпротивата и в партията и в това... Никак не е приятно да връщаш пари.
Водещ: Чудя се, задавате ли си самият вие тоя хамлетовски въпрос – „Аз работя ли добре като премиер или не?”.
Бойко Борисов: Задавам си го непрекъснато.
Водещ: И?
Бойко Борисов: И като установя, че нещо не е добре, сменям министри, сменям заместник-министри. Днес ще приема и оставката, която е депозирана и на заместник-председателя на ДАНС Драшков.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Така че темпото е, повтарям, такова, че ние трябва да се справим много, много бързо с много, много наследени, а и ние, създавайки си нови проблеми,з а да можем да кажем на хората – „За четири години сме свършили това. Ако ни харесвате, гласувайте пак за нас!”.
Водещ: Моля само продуцента на предаването за минута отсрочка. Защо си отива Драшков?
Бойко Борисов: Всичко добро. Приключихме.
Водещ: Защо си отива Драшков?
Бойко Борисов: Загубихме много време да обясняваме как ГЕРБ е всъщност виновен за взетите пари от предишното правителство за лъскане на имидж.
Водещ: Не сте справедлив и добре е...
Бойко Борисов: Когато дойдем следващия път, ще ви кажем за следващата оставка.
Водещ: ... и добре знаете, че не сте справедлив. Защо си отива Драшков не разбрах. Сам ли си подаде оставката?
Бойко Борисов: Влизаме във времето на новините и все пак е национална телевизия, след това ще кажат: „Той Борисов ги задържа в ефир и има медийно влияние”.
Водещ: Нищо подобно. Току-що поисках разрешение от продуцента на предаването и го получих.
Бойко Борисов: Е той, и аз чух, каза: „Не, не може, защото колежката ви чака за новините”.
Водещ: Напротив, вие не чувате добре с ушите си. Или вие чувате това, което ви изнася да чувате, но добре. Благодаря ви за това интервю. Надявам се, че сме били полезни на хората, които са били с нас. Благодаря ви, че дойдохте тук. Това беше премиерът на страната ни Бойко Борисов.
 
 


Сходни връзки

Премиерът Бойко Борисов за подадените оставки в кабинета | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди