изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:13 EEST
Делян Добрев: Ще дам газ на икономиката    
Интервюта С бъдещия министър на икономиката и енергетиката ДЕЛЯН ДОБРЕВ разговарят ЕМИЛИЯ КАРААБОВА и ЦВЕТЕЛИНА КАТАНСКА

- Г-н Добрев, кога разбрахте, че ставате министър и защо бяхте готов да подадете оставката си заедно с тази на министър Трайков?

- Късно снощи разбрах, че съм номиниран. Ако трябва да бъда напълно откровен - никога не ми е било фикс идея да бъда зам.-министър, още повече министър, защото това е една огромна отговорност. Работата е много тежка и в много случаи много неблагодарна. Не знаех какви са мотивите на премиера да приеме оставката на министър Трайков. В първия момент бях изненадан и не знаех дали няма критика и към моята работа. Премиерът даде достатъчно ясно да се разбере обаче, че няма забележки към мен.

- Само на 33 години сте, а ще управлявате мегаминистерство. Ще се справите ли?

- Да си млад не е порок, хубаво е да се дава шанс на младите хора, такъв, какъвто се дава на мен. Доверието, което ми гласува премиерът, е наистина огромно, а аз ще дам всичко от себе си, за да го оправдая. Най-тежкият ресор е енергетиката, но вече 10 месеца се занимавам с проблемите в нея. Те са познати на обществото, защото за тях много сме говорили. Ще търсим всички заедно отговор на тежките въпроси в областта, но мисля, че трябва да се съсредоточи много по-голямо внимание върху сектора на икономиката и по отношение на оперативна програма “Конкурентоспособност”. Там трябва да хвърлим огромни усилия тази година за усвояването на средствата. Това е свеж ресурс, с който можем да подпомогнем фирмите. Аз съм се занимавал с предприсъединителни фондове и с оперативни програми повече от 5 години, преди да стана народен представител, така че имам богат опит. Трябва да се направят редица неща за подкрепа на малкия и средния бизнес, за привличане на повече външни инвеститори.

- Имате ли конкретни идеи?

- Например Българската агенция за инвестиции трябва да играе много по-голяма роля от тази, която има в момента. Тя презентира страната ни и възможностите за инвестиции у нас, но това не е достатъчно. Трябва да има хора, които при конкретен интерес от страна на чуждите инвеститори да ги поемат, грубо казано, и да ги водят за ръка от администрация в администрация в страната. Има огромни предпоставки, ние сме държавата с най-ниско данъчноосигурително бреме, но основно притеснение на инвеститорите са административните процедури в страната и сроковете, в които се случват. Съкращаването им, персоналната отговорност към всеки инвеститор и съдействието на всяко ниво в държавната администрация, без значение дали е министерство или община, е изключително важно.

- В момента агенцията няма тези правомощия.

- Най-вероятно ще се наложат законодателни промени. Тук не говорим за повече средства за агенцията, с които тя да разполага, а по-скоро да осигурява подкрепа, свързана с всички административни процедури, с които инвеститорите се сблъскват. В една община, ако в рамките на седем дни не бъде издадено разрешение за строеж на един инвеститор, според мен в агенцията трябва да има персонален отговорник за точно този инвеститор и той да му съдейства по всякакъв възможен начин. Включително да занимава и министъра.

В момента се налага инвеститорите сами да се борят с администрацията и най-големият страх е, че ще потънат в бюрокрацията.

- Кажете трите си приоритета, за които ще работите още от понеделник?

- Ускорено усвояване на средствата по оперативна програма “Конкурентоспособност”, грижа към чуждестранните инвеститори и секторите с висока добавена стойност, плюс предприятията, които изнасят продукция, грижа към малките и средните предприятия. Както и работа в посока стимулиране на зимния, еко и културен туризъм, където имаме много неразработени възможности. Извън големите проекти в енергетиката трябва да се хвърлят много усилия в енергийната ефективност. Това е най-големият проблем на страната ни в сферата на енергетиката. Нашата икономика е 89% по- енергоемка, отколкото средното за ЕС. Разбира се, тя не бива да се разглежда само като енергийна ефективност в предприятията, а също така при производството, при преноса и, разбира се, в бита.

- Казахте, че заедно ще решавате големите енергийни проекти. Какво имате предвид?

- При по-големите проекти като АЕЦ “Белене” трябва да има широк обществен дебат, всички факти да бъдат изложени на масата, както в парламента, така и пред обществеността.

- Това го слушаме, откакто ГЕРБ е на власт...

- Въпросът е сега да се случи.

- И в какъв срок ще може да се произнесете за АЕЦ “Белене”?

- В момента, в който от HSBC са готови със своя доклад, би трябвало да имаме повече информация за проекта “Белене”. Това ще стане до месец и докладът на консултанта ще бъде публично обсъден.

- Ще се откаже ли страната от изграждането на централата и ще бъде ли пренасочен готовият реактор към “Козлодуй”?

- Това, което е сигурно, е, че само българо-руски проект за “Белене” няма да има. Трябва да вземем прагматично решение. По отношение на “Козлодуй” - предстои да бъде уточнено.

- Какво става със заема от 500 млн. лева, който дължим през май на БНП Париба за “Белене”?

- В момента върви процес на удължаване на този кредит с една година. Основната банка е съгласна, но заемът е синдикиран, така че трябва да се получи съгласието на всяка една от останалите кредитни институции, които участват в него. Разбира се, ако има банки, които искат да излязат, трябва да се намерят нови, които да влязат. Аз се надявам този въпрос да го разрешим до края на март или началото на април. Едно от най-важните за нас условия, които трябва да си осигурим по този кредит, е разходите по него да са по-малки, отколкото договорените до момента.

- Ще се наложи ли да продавате енергийни дружества от БЕХ, за да покриете заема след една година?

- Не. Идеята е да продадем част от БЕХ, по-скоро да листнем на борса между 10% и 20% . Така държавата ще събере ресурс за други цели. В самото дружество да увеличим прозрачността и контрола от страна на дребните и институционални инвеститори, които ще влязат при една процедура между българска и международна фондова борса.

- А обсъждана ли е продажбата на енергийни активи, не чрез борсата, а чрез директна приватизация, за да наберете средства за заема към БНП Париба?

- Не, това не е обсъждано. Средствата от борсовата приватизация няма да бъдат използвани за този заем, а за т. нар. заем “Милен Велчев”, чийто падеж е в началото на следващата година.

- Вие водите работната група, която преговаря с Москва за нови газови договори. На какъв етап са преговорите и какво сме постигнали до момента?

- Аз не водя групата за преговорите, те са между компаниите “Булгаргаз” и “Газпром”. Разбира се, ние много внимателно следим този процес, защото има определени параметри, за които много държим. Един от ключовите е да не сме обвързани дългосрочно с този доставчик, а до момента, в който имаме алтернативен източник на доставка на газ и това ще бъде след около пет-шест години. Тогава ще можем да получим газ от азербайджанското находище “Шах Дениз”І. Нещото, за което настояваме, е цената да не се определя изцяло на базата на петролните деривати, както е до момента. В определянето й трябва да влиза и цената на спот пазарите на газ. Колкото по-голям е делът на спот пазарите, толкова по-добри са и нашите условия.

- Доколкото знам “Газпром” дори на Западна Европа не отстъпва и не иска да отвърже цените на газа от петрола. Ние с какви козове разполагаме при преговорите при положение, че нямаме и междусистемни връзки, нито алтернативи за доставка?

- Преговорите са трудни, но ще успеем да договорим много по-добри условия, отколкото в сегашния договор. Надяваме се да постигнем колкото се може по-малък процент и за клаузата “взимай или плащай” - количествата, които ние задължително купуваме, без значение дали ги консумираме или не, след като дадем заявката.

Говорейки за газа, не бива в никакъв случай да пренебрегваме и местния добив. Не става въпрос за шистовия газ, върху който има мораториум. За него приветствам инициативата на Народното събрание да разгледаме отново тази тема - да направим един независим анализ за рисковете и за ползите. По-скоро говорих за местния добив по конвенционален начин. В момента стартира конкурсът за добив на газ в дълбоки води - блок “Хан Аспарух”. Това е същата геоложка структура като тази в Румъния, където ОМВ откриха голямо находище. Почти убедени сме, че в нашите води също ще бъде намерен много газ. Към конкурса има сериозен интерес от поне три от най-големите международни компании.

- Споменахте, че до 5-6 години няма да има алтернативни доставки на газ. Това означава ли, че връзките със съседните страни няма да са готови дотогава?

- Не, означава единствено, че след 5-6 години ще можем напълно да заместим, ако са по-добри условията, газа от “Газпром” с друг източник. Ако открием находище от 42 млрд. куб. м като румънците, това би ни стигнало за 15 години. Аз съм убеден, че ще го направим и ще имаме собствен източник. И в момента имаме такъв - “Мелроуз”, но доставяните от него количества са само 10-15% от използваното.

- Министър Трайков сутринта съобщи, че една от причините за уволнението му може да се окажат 59 км от “Южен поток” на наша територия, към които претенции има Русия. Ще отстъпим ли тръбата на руснаците и каква ще е доходността?

- Водят се такива преговори, засега няма решение нито в едната, нито в другата посока. Тръбата няма да е тяхна собственост, а на смесеното дружество. Въпросът е дали е възможно за част от количеството да се ползва нашата национална система или не.

- Ще паднат ли цените на природния газ до края на месеца?

- Такава ни е целта, правим всичко възможно. Надявам се да намалим цената на газа още от второто тримесечие. Не мога да се ангажирам с конкретен процент, отстояваме всичко по силите си.

ВИЗИТКА

Роден през 1978 г. в Хасково.

През 2002 г. се дипломира в Уеслиън юнивърсити, Кънектикът, САЩ. Специализира счетоводство и финанси в LSE (Лондонското училище по икономика).

Започва кариерата си в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада, и “Нютон финанс мениджмънт груп” - София, България.

Бил е директор в областната администрация на Хасково. Активен е по проекти за обучение на млади кадри, забелязан от ГЕРБ и включен в листата й за парламентарните избори през 2009 г.

Депутат от ГЕРБ, член на бюджетната и на икономическата комисия.

Зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма от 18 май 2011 г.

Владее английски. Женен, с две деца

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Делян Добрев: Ще дам газ на икономиката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди