изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:31 EEST
АКО РАБОТИМ В ЕКИП, ПЕДАГОГИЧЕСКИЯТ КОЛЕЖ ЩЕ ИМА УСПЕХИ    
Интервюта Новият директор на Педагогически колеж-Добрич, доц. д-р Божана Байчева, пред НДТ

  В началото на седмицата доц. д-р Божана Байчева бе избрана за директор на Педагогически колеж-Добрич. Кандидатурата й бе издигната лично от ректора на шуменския университет "Еп. Константин Преславски" проф. Маргарита Георгиева и подкрепена от досегашния директор на колежа доц. Димчо Станков и Ректорския съвет на ШУ. Доц. Байчева е завършила през 1978 година Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив /тогава ВМПИ/. Първите години е работила като преподавател в СОУ "Св. Климент Охридски", което току-що е основано. След това става диригент на Средношколски хор в Генерал Тошево. От 1986 година е преподавател в Педагогическия колеж, тогава ИДНУ "Тина Киркова", от 2005 г. е зам.-директор. От началото на 2006 година е доктор на методика на музикалното образование. През м. г. става доцент по методика на вокалното обучение. От 1998 година е ръководител на студиото за поп-рок певци "Сарандев" към общински младежки център "Захари Стоянов".

 

- Доц. Байчева, първо - честито! Как приемате новия директорски пост - като признание за работата Ви в Педагогическия колеж или като отговорност?

- Като голяма отговорност. Аз съм музикант, творец и не обичам тази организационна работа. Дори когато за първи път тогавашният директор на колежа доц. Славова ми каза, че е решила да ме направят заместник директор, бях изпаднала в шок. Защото ние музикантите сме малко по-свободолюбиви. Казах й: "Нямам организационни качества", а тя: "Не е вярно, аз от години те наблюдавам и виждам, че си много организирана и ще се справиш". Ако тогава ми бяха казали, че ще бъда някой ден директор на колежа, сигурно щях да се изсмея. До последно се надявах, че доц. Станков ще остане още един мандат и да не се наложи аз да съм директор, защото наистина е много отговорно. Много е тежко. Аз знам какво ме очаква. И им казах: "Аз се изправям с ясното съзнание, че ще ми бъде много трудно". Работата е страшно много, предстои акредитация на специалности в колежа през следващата година. За това аз се надявах, че ще ме подмине...

 

- Какви бяха доводите на проф. Георгиева да Ви предложи за директор?

- Тя каза, че след като има човек с такъв огромен опит, работил години като директор, хабилитирано лице, защото това е едно от изискванията, с авторитет и позиции в града, човек, който се е справял винаги с работата, е крайно време да стане директор. Тя бе категорична, че няма да позволи в колежа да дойде външен човек. Това е и мнението на досегашния директор доц. Станков - че колежът в Добрич трябва да се управлява от местни хора, които да са постоянно тук. От една страна това са изключително силни думи за качествата ми - като заместник директор, като преподавател, като човек, който се занимава с административна работа. Това не може да не трогне човек, да не го поласкае. От друга страна е притеснението. Аз съм човек перфекционист и винаги си задавам въпроса - дали ще се справя. Аз съм казала, че ако всички колеги, които работят и искат да работят в колежа, се включат, то тогава ще има успехи. Но ако стоят безучастно в страни и чакат, просто няма как да се получи.

 

- Т. е. ще заложите на екипността.

- Да, смятам, че трябва всички да работят, всички да са активни.

 

- Какви са първите задачи, по които започвате да работи в началото на мандата си? Предвиждате ли в бъдеще някакви промени, свързани с работата в Педагогически колеж, в организацията?

- Първо, в момента предвижваме проектите от фонда за вътрешноуниверситетските научни изследвания. Това трябва да стане до края на седмицата - да внесем предложения за финансиране. И досега аз съм се занимавала с това. Започна и кандидатстудентската кампания, направихме рекламата. Това е много важно, защото ако напълним колежа - ще има работа. Предстоят предварителните изпити, на 21 април е първият. Трябва да подготвяме тестове, да организираме самите изпити. В същото време, както споделих, подготвяме документите за предстоящата акредитация в направление "Педагогика". Там са три специалности: "Начална училищна педагогика с чужд език", "Предучилищна педагогика с чужд език" и "Начална училищна педагогика с информационни технологии". Това са трите специалности, които през следващата година ще се акредитират в образователно-квалификационната степен "Професионален бакалавър".  

 

- В какви други специалности могат да кандидатстват в Педагогическия колеж младите хора?

- На 26 март отваряме бюрото, където могат да бъдат подадени документи за предварителните изпити. Другите специалности са "Растителна защита" и "Информатика и информационни технологии". Според мен, в много скоро време ще има глад за учители. От това, което получавам като информация, обратната връзка с потребителите, показва, че през последните години има засилено търсене и студентите, които завършват се реализират. Особено във Варна има голямо търсене на детски учители. Бяхме спрели приемът в специалност "Предучилищна педагогика", но отново я открихме през 2009 година. И има интерес. Като познавам възрастта на учителските колективи мисля, че в близките няколко години ще се търсят много учителите. Дай Боже, студентите ни да се реализират. Защото ми е тежко, когато гледам наши, обикновено отлични студенти, да са продавачки, сервитьорки. Което е жалко, защото много от тях имат дарбата да са учители. И са подготвени добре, но не могат да си намерят работа.

 

- Добра основа ли е Педагогическият колеж за продължаване в по-горна степен на образованието?

- Почти всички наши студенти продължават образованието си. Защото вече законът позволява от професионален бакалавър, както е при нас, направо да се продължи в магистърска степен. Което е добре. Някои от магистърските програми ги изнасяме в Добрич, което е за улеснение на студентите. Някои от тях си ги взеха в Шумен, но видяха, че има интерес и започнаха да ги разкриват отново тук. Колежът има добра материална база, страхотни условия. Сега работим и в тази посока - да направим кабинетите с интерактивни дъски. Има възможности да се кандидатства с проекти, с които да се направят няколко специализирани кабинета. Можем да предложим подготовка срещу издаване на сертификат на учители, които искат да се обучат да работят с новите технологии. Но това предстои, има идеи.

 

- Какви са наблюденията Ви - какви са днешните младежи, днешните студенти?

- В последните години студентите, които идват и тези, които са на повече години, дори семейни с деца, са много отговорни, много са старателни. Просто сега идват отдолу едни много силни курсове. Освен това те вече могат да кандидатстват с магистратура. А може би заради финансови проблеми доста добри студенти, които нямат възможност да учат в друг град, търсят при нас образование. И това е много добре. Разбира се, случва се рядко, но има и някои незаинтересовани. Но, аз мисля, че те лека-полека отпадат. Аз смятам, че да си учител е призвание. И, за съжаление, когато отидат на практика точно там виждам кой може. Дори съм била изненадана, че момичета, които са толкова скромни, на практиката се представят много по-добре. И обратно - отлични студентки, много добре теоретически подготвени, не могат да контактуват с децата. Човек се развива, но трябва да обича децата, за да може да работи с тях. Иначе не става. Ако не обичаш децата, ако те дразнят, как ще работиш с тях?

 

- Няма как да не попитам и за поп-рок студио "Сарандев". Какво престои? Готвите ли се за конкурси, концерти и други изяви?

- От м. г. в "Сарандев" ми помага синът ми Цанимир Байчев, който работи с формации - дуети, триа. Подготвили сме едно трио, което сме решили да изпратим на конкурса "Сезони" в Бургас в края на месеца. Следващото участие в конкурс ще е в "Звездици за Лора" в Свищов. На децата им харесва, на родителите - също. Получихме покана за участие в конкурс за изпълнение на френска песен "Алианс Франсез" в Пловдив под патронажа на консула на франция. Трима от моите ученици от студио "Сарандев" подадоха заявки, и тримата са одобрени. На 31 май ще бъде годишният концерт на студиото. Т. г. ще честваме 40 години от създаването на Педагогическия колеж и вероятно концертът ще бъде посветен на годишнината. Вероятно есента ще има и чествания на 40-ата годишнина.

 

PN 096-12 18.03.2012 ДОБРИЧ: Доц. Божана Байчева е новият директор на Педагогическия колеж в Добрич към шуменския университет "Еп. Константин Преславски".  На снимката: Сред участниците във финалните концерти на "Гласът на България". - Двама Ваши възпитаници - синът Ви Александър Байчев и Ани Сарандева, бяха сред участниците във финалните концерти на "Гласът на България". Как ще коментирате тяхното представяне?

- Аз смятам, че много добре се представиха и двамата. Синът ми от няколко години е вече в София и си е професионален изпълнител. Притеснявах се повече за Ани, защото тя все пак е по-малка. Аз съм казвала - не може да се предскаже, това е шоу. Смятам, че въобще певците от Добрич, добричката школа, се представиха добре. И, както винаги, направиха добро впечатление.

 

Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 

 За Ани Сарандева

   

 За Александър Байчев 

 


Сходни връзки

АКО РАБОТИМ В ЕКИП, ПЕДАГОГИЧЕСКИЯТ КОЛЕЖ ЩЕ ИМА УСПЕХИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
АКО РАБОТИМ В ЕКИП, ПЕДАГОГИЧЕСКИЯТ КОЛЕЖ ЩЕ ИМА УСПЕХИ
Автор: Anonymous да 2012-09-19 @ 09:46 EEST

За ваше сведение, първата година Божана Байчева е била преподавателка в ОУ " Панайот Волов" заедно със съпруга си , а не както пишете в СОУ " Климент Охридски".............и двамата преподаваха пеене..........бяха ми учители.......така, че информацията ви е грешна!!! Аман вече от лъжи!!!

 

АКО РАБОТИМ В ЕКИП, ПЕДАГОГИЧЕСКИЯТ КОЛЕЖ ЩЕ ИМА УСПЕХИ
Автор: Admin да 2012-09-19 @ 12:06 EEST
Поохлади се малко. Визитните картички при интервютата се диктуват от интервюираните.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди