изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:24 EEST
ПЪРВАНОВ Е ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ “БЕЛЕНЕ” И ШИСТОВИЯ ГАЗ    
Политика  В Добрич, където се срещна с актива, членове и симпатизанти на партията прездидентът Георги Първанов се обяви, че е за провеждането на национален референдум за шистовия газ и АЕЦ “Белене”. Той коментира, че водената политика в областта на енергетиката от правителството е пълен провал и добави, че с оставката на Трайчо Трайков се поставят много въпроси. “Аз очаквам и други промени в правителстгвото, но те ще бъдат по друг повод, както сде разрабра в последните дни и от дебата и изявленията на самия Трайков, и другите министри са били на плажа. По-важното е да се разбере, че става дума за един откровен провал на енергийната политика на ГЕРБ и лично на министър – председателя.

Да стане ясно, че или правителството ще ускори работата по “Белене”, или ако не е готова на това, да предложи на парламента референдум. Реферндум и за Белене и за шистовия газ. Мисля, че е много важно да има сериозен открит дебат по енергийната политика на правителството. Предстои, поне така беше обявено, Консултативен съвет по сигурност по тази тема. Ако не се отложи или отмени и в двата случая е по-наложително да се проведе този дебат и да получат отговор всички онези въпроси, които предпазливо задава самият Трайков. Освен Белене стои въпросът за някои нерешени проблеми около Южен поток. Аз с удивление разбирам, досега публичност по тази тема не е имало, че все още не решено дали ще се ползва досегашната тръба или ще се строи нова тръба по Южен поток. Ние с г-н Путин сме говорили, не съм аз човекът, който е подписвал договори, но сме разговаряли и сме се разбрали, тръбата на Южен поток да бъде успоредна на сегашната, която имаме в рамките на газопреносната мрежа, но някъкъв проблем там виси, министър Трайков загатна за него. На следващо място – междусистемните връзки се забавиха и далеч причината не е само в Трайков, защото това е което спъса диверсификацията при снабдяването с газ при договорено количество 1 млрд., аз съм го договорил преди година, с Азърбайджан. Надявам се в разговора с турския му колега, премиерът Борисов да постигне ускоряване при решаването на този въпрос. Никой обаче не ни информира как вървят работите по новия договор за доставки на газ от Русия, знаете, че през 2013 г. трябва да има нов договор. Това са въпроси, които тази оставка  - на Трайков,  постави на публичен план” – бе категоричен Първанов. Той припомни, че още през 2009 г. е предложил доставки на втечнен газ от Катар, като допълни, че при изпълнение на един международен проект, “Набуко” би могъл да стартира през България, преди да е готово трасето в Турция. “Ако в Бургас например, се приема компресиран газ от Азърбайджан, а в съседните ни Гърция или Турция втечнен газ от Катар, на практика може да се подава газ към Европа. Тогава можем да говорим за диверсификация” – каза още Първанов. Бившият държавен глава бе категоричен, че ако не си отиде министър Симеон Дянков, то премиерът Борисов не го очаква нищо добро, нито пък правителството и страната ни. “Той е един от големите причинители на беди на България – беше изчерпан резерва, сега ще се вземе нов външен дълг” – каза Първанов.

“По света са много малко президентите, които са излезли с по-високо доверие, отколкото влезли. И аз съм един от тях. Не приемам да ме разжалва наш другар, след като съм бил избран от 2.5 млн. българи. За съжаление атакатите сруще мен продължават и това не е огън на ГЕРБ, а другарски огън. Аз съм съглашател и постигнахме в годините едно голямо признание в Социнтерна и ПЕС. Ние не можем да се затворим кадрово и който иска силна България, за 2013 г. трябва да се отвори мощно. Ако не постигнем диалог, то отиваме на демократично решение – вие чрез делагигет си ще изберете кой ще е лидер. Ако не бъда избран, аз няма да спра да препускам, както го правя вече 25 дни без почивка. Ще тичам през следващите 15 месеца” – каза Първанов в отговор на питане за лидерската битка между него и Станишев в партията. Той обяви, че пред БСП стои тежка лидерска битка срещу Борисов, като допълни, че през 2009 г. в страната е имало най-мажоритарния парламентарен вот, защото хората са гласували не за ГЕРБ, а за Бойко Борисов. “Бойко Борисов тегли ГЕРБ”. Първанов добави, че тройната коалиция е била стабилна и “по-добра от тайната, каквато е в момента – Сидеров подкрепя Борисов, а Яне Янев, който щеше да го уволни, сега му целува ръцете. Нужни са ни 140 депутати, защото ще поемем страната в изключително тежко финансово и икономическо състояние. Първанов обвини Младенов, че е разбил външната политика на страната ни. “Провалът на визитата в Катар се дължи на министерството на външните работи и Младенов. Той разби дипломацията ни в стремежа си да постави навсякъде свои хора и да унищожи досегашните ни дипломати. Ние с емира на Катар сме приятелски семейства. Съпругата ми и неговата втора съпруга Шейха Мозе разработиха значителен социален проект – създаване на дом за рехабилитация на деца с увреждания. Беше определена сграда – държавна в Момин проход, която можеше да се преобразува. Катар бе готова да инвестира 30 млн. долара и това щеше да е център на Балканите, но на ниво министерства преговорите се забавиха и не е ясна перспективата” – каза още Първанов.

 

Станете ни приятели

във втория ни профил

 


Сходни връзки

ПЪРВАНОВ Е ЗА РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ “БЕЛЕНЕ” И ШИСТОВИЯ ГАЗ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди