изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-26 @ 16:01 EEST
Трето издание на кулинарния фестивал ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА    
Общество Отворени са предварителните записвания за участие в Третото издание на ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА – кулинарния фестивал на Добруджа, който се провежда ежегодно в с. Зимница, общ. Крушари, обл. Добрич. Тази година ще се проведе на 9 юни, събота, 2012 г. от 11.00 ч. и се организира от фирма „Добруджанска Зимница” и Сдр. „Общности, опознаване, култура”. Реализира се с изключителната подкрепа на Община Крушари и със съдействието на БАСЕТ /Българска асоциация за селски и екологичен туризъм/, РИМ гр. Добрич, НЧ „Йордан Драгнев”, с. Крушари и НЧ „Ст. Караджа”, с. Телериг.


Село Зимница отстои на 45 км от гр. Добрич и на 50 км от гр. Силистра.
Празникът на гърнетата е еднодневен фестивал, посветен на популяризирането на кулинарния феномен, характерен за региона на Добруджа и неговото представяне пред широката публика, като най-важният елемент е да не се допусне изчезването на типични за региона продукти и ястия чрез промотирането им. Фестивалът е насочен към широката публика – местното население и местни общности, гости на региона, туристи. Той е мултикултурна територия, представяща идентичност, традиция, автентичност от Добруджа. Миналогодишното изданание на празника беше отразено от  БНТ Море -  филм "Страхотен ден в Зимница" ,  БНТ Сат, ТВ +, ТВ7, Радио Варна, Радио Добруджа, Дарик радио, вестниците „Нова добруджанска трибуна”, „Добруджанска трибуна” и многобройни интернет издания.
Програмата на фестивала предвижда:
1. Изложба - дегустация на домашно приготвени ястия, характерни за района на Добруджа, представени от различните етноси – българи, турци, татари, цигани, липовани, гагаузи, румънци.
2. Конкурс за автентични ястия и етно визия на щанд, оценяване на блюдата от професионално жури, избор на най-оригиналните  местни кулинарни произведения и награждаване на отличените участници с грамоти, парични и предметни награди.
3. Програма фолклорен блок, анимация за деца и възрастни.
4. Готварска работилница за деца.
Обръщаме се към всички, които обичат и работят за народната традиция и вярват, че тя няма да бъде забравена, че може да бъде съхранена и разпространявана, така че бъдещите поколения да черпят знания от народната мъдрост и фантазия. Каним всички читалищни групи и пенсионерски клубове от различни населени места в Добруджа, области Добрич и Силистра, да се присъединят към тазгодишното събитие, като се включат с домашно приготвени ястия, характерни за региона, в който живеят. По желание могат да участват във фолклорния блок на празника.
Задължително е следното условие за участие в Празника на гърнетата: всеки участник да се представи с домашно приготвено ястие, поднесено в глинено гърне, чувен или тава и подредено на общата трапеза. Ястията могат да бъдат от категория основни ястия, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки и сладка.
Записването за участие става чрез коректно попълване на приложения Формуляр за участие. Изпратете го на хартиен носител по пощата до поискване.
Срокът за записване е 5 април 2012 г. предвид оптимизиране на организационния процес.
Адрес: 9421 с. Зимница
община Крушари
обл. Добрич
Галина Панайотова - координатор програма

Формулярът за участие може да се изтегли от тук и е предназначен за читалищните групи, но може да бъде попълнен и от други групи участници, организирани по места.

 


Сходни връзки

Трето издание на кулинарния фестивал ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди