изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:20 EET
България и Турция се споразумяха за газовата връзка    
НовиниБългария и Турция подписаха споразумение за изграждането на газова връзка между двете страни.„Ще изградим интерконекторната връзка за диверсификация с Турция", заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган, цитиран от БНР. „Това става с личния ангажимент на премиера на Турция, за което му благодаря. Това е говорено от години, сега става възможно, благодарение на политическата воля на премиера на Турция", още каза Бойко Борисов. Подробностите около споразумението ще бъдат уточнени през май, съобщи още премиерът.

В края на май се очаква премиерът на Турция Ердоган да дойде в България и тогавада да има съвместна среща и с катарския премиер. Дотогава икономическите министри трябва да обсъдят сроковете.

Предвижда се връзката да е с дължина около 80 км. и да свързва пункт в Източна Тракия (Турция) и Хасково. Тръбата между двете страни ще е с капацитет от 1 до 3 млрд. куб. м. газ годишно. Тя би била алтернатива за България на газовите доставки от Русия. Вече има и предварително споразумение с Баку за поне един милиард кубични метра газ годишно.

Неизградените колектори с Турция бяха един от мотивите на Борисов да смени досегашия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

На заседанието днес беше подписана и Спогодба за организацията на международна железопътна фериботна връзка между пристанищата на двете страни, имащи железопътна връзка. Двамата министри Ивайло Московски и турският му колега Бинали Йълдъръм подписаха и документ за сътрудничество в областта на електронното правителство.

Министърът на културата Вежди Рашидов и турският министър на културата и туризма Ертугрул Гюнай също подписаха меморандум - за създаване на културни центрове в двете страни. Предвижда се българският да бъде в Истанбул, а турският – в София. Културните центрове ще имат статут на държавни културни институти по смисъла на законодателството на всяка една от страните. Двамата министри подписаха и програма за сътрудничество между двете правителства в областта на опазването на недвижимото културно наследство.

Досега министрите от кабинета "Борисов" са провеждали съвместни заседания със своите колеги от правителствата на Румъния и Гърция, припомня БНТ. http://www.investor.bg/

 


Сходни връзки

България и Турция се споразумяха за газовата връзка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди