изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:25 EEST
СЕ: Търговията с гласове помрачи изборите в България    
Европейски съюзСъветът на Европа определи търговията с гласове като основна слабост на проведените през октомври у нас местни избори. Заключението е от приетия в Страсбург доклад за България на Конгреса на местните и регионални власти към Съвета. Купуването и продаването на гласове покопава доверието в самия избирателен процес, е записано в доклада за местните избори, предаде БНР. В него това, че българското правителство криминализира търговията с гласове се отчита като плюс, позицията на Конгреса обаче е, че трябва да се направи още за справяне с това "явление".

Една от останалите препоръки в доклада е занапред на опозицията да бъдат дадени повече възможности за достъп до ръководните постове в избирателните комисии.

Друга препоръка гласи, че малцинствата трябва да могат да провеждат избирателни кампании на майчиния си език. Според докладчика Михкел Юкхами от Естония това не противоречи на записаното в конституцията ни, че официалният език в България е български. По думите му, в ежедневния живот, част от който са и предизборните кампании, е допустимо да се използват малцинствени езици.

Обществените радио и телевизионни станции трябва да дадат безплатно ефирно време на всички кандидати, е друга препоръка от доклада. Неговият автор обясни, че сега само кандидатите, които могат да платят, имат възможност да стигнат до слушатели и зрители – което е недопустимо и трябва да има гарантиран минимум безплатно време при равни условия за всеки кандидат.

Докладът е препоръчителен, при неспазване на препоръките в него не се предвиждат санкции. www.dir.bg

 


Сходни връзки

СЕ: Търговията с гласове помрачи изборите в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди