изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:25 EEST
Полицията провежда акция по задържането на убиеца от Тулуза    
По светаСпециални части атакуваха жилище в Тулуза, в който се укрива заподозрян за убийствата в Тулуза и Монтобан. Френската полиция съобщи, че той се казва Мохамед Мера – френски гражданин от алжирски произход и се обявил за муджахидин от Ал Кайда, който искал да отмъсти за палестинските деца, предадоха световните агенции.

Акцията е започнала в 3 часа местно време и продължава и в момента. Около 10.15 ч. българско време заподозреният убиец е изхвърлил пистолет от прозореца на къщата в Тулуза, обградена от командоси, съобщи френският вътрешен министър Клод Геан, който е на мястото на операцията, цитиран от АФП. В замяна на пистолета Мера получил "средство за комуникация". Мъжът обаче предупредил, че разполага и с два автомата - "Калашников" и "Узи", и с друго оръжие.

Малко по-късно до обградената къща отекна взрив.

Преговорите със заподозрения с представител на полицията продължават. По думите на Геан се предполага, че мъжът ще се предаде следобяд, а целта на полицията е да го залови жив и да го предаде на съда.

Двама френски полицаи са били ранени при стрелба по време на опит да арестуват заподозрения за убийството на три деца и един равин в еврейско училище в Тулуза в понеделник, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.
На 11 март и на 15 март неизвестно лице разстреля един военен в Тулуза и двама униформени военни в град Монтобан, намиращ се на 50 км от Тулуза. Всички загинали военни са от арабски произход от Магреба.

По данни на френските медии специалните части на френската полиция (RAID) са обкръжили дома, в който се укрива заподозрения.

Според АФП заподозреният е 24-годишен мъж, който преди това е пътувал до граничната зона между Пакистан и Афганистан. Самият той обявил себе си пред полицаите като член на Ал Кайда. Той искал да отмъсти за палестинските деца, предаде Франс прес. Мъжът бил разкрит, след като следователите са успели да установят IP адреса на компютъра на брат му.

В миналото Мера е бил арестуван за криминални деяния в афганистанския град Кандахар, съобщи източник, близък до следствието.
Той е ислямистки екстремист свързан с международната терористична мрежа Ал Кайда, заяви той. По думите на министър Геан мъжът имал връзки и с лица от средите на салафитите. Арестуван е брат му.

Убиецът, който вилнее в Югозападна Франция и получи прозвището "самотния вълк", е имал татуировка на лицето и вероятно се е свързал с една от жертвите си пред училището по интернет. Според свидетелски показания той е носел камера и вероятно е заснел убийството на децата и равина, за да пусне видеото в интернет.

В Ерусалим се състоя погребението на четирите жертви, предаде АФП. На церемонията присъстваха около 1000 души, сред които и френският министър на външните работи Ален Жупе. Погребението бе в най-голямото гробище на Ерусалим "Хълмът на покоя" в квартала Гиват Шаул, на входа на града. Четирите жертви са преподавател по теология, двамата му синове и 7-годишно момиче.

След погребението френският министър на външните работи се срещна с израелския президент Шимон Перес, предаде Франс прес. На пресконференция след срещата Жупе заяви, че в понеделник в Тулуза се е проляла кръвта на Израел и на Франция. "Нашите страни са ангажирани пламенно в борбата с тероризма, този бич, който върлува из няколко района по света, в това число уви и във Франция", каза Жупе. Той припомни, че преди това убийство антисемитските прояви бяха намалели във Франция и увери, че Париж ще продължи да се бори с антисемитизма.

От своя страна Перес заяви, че присъствието на Жупе в един толкова тъжен ден за Израел показва, че Франция и Израел са от една и съща страна на фронта на цивилизацията и сигурността. "Терорът е най-голямата заплаха, пред която сме изправени", каза Перес. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Полицията провежда акция по задържането на убиеца от Тулуза | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди