изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:22 EET
Депутати: Четвърти здравен министър - никакви реформи    
Парламент Не трябва да правим политика от здравеопазването, а политика на здравеопазването. Не само здравният министър трябва да положи усилия, защото без широка подкрепа няма как да имат успех и най-добрите идеи. Това каза от парламентарната трибуна номинираната за министър на здравеопазването Десислава Атанасова, след като депутатите започнаха работа с обсъждане на персоналните промени в кабинета, съобщи "Фокус".

Предложенията за нови министри бяха представени от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Атанасова поиска от парламента подкрепа в търсенето на широк консенсус за реформа в здравеопазването. Тя взе думата, за да представи накратко приоритетите си.

"Трябва да има консенсус между лекари и политици, за да бъде реформирана системата на здравеопазването, която е тежка, консервативна и не търпи резки движения", каза Десислава Атанасова, цитирана от БТА. По думите й е нужна широка подкрепа, за да заработят предлаганите от нея мерки в краткосрочен и в дългосрочен план - подкрепа, която тя обеща да търси сред лекарското съсловие, пациентските организации, парламента и правителството.

"За профила на здравния министър е по-важно кандидатът за поста да има определен политически опит, да търси максимално съгласие в НС, сред съсловните и пациентски организации, правителството", посочи Десислава Атанасова. Така тя отговори в аванс на нападките, които очаквала най-вече от опозицията за недостатъчния административен опит, който има за поста.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров определи ситуацията в здравеопазването с думите: „Четвърти здравен министър, четвърти шеф на здравната каса, трети председател на здравната комисия и никакви реформи. Не смятам, че някакви реформи може да бъдат направени за една година”.
Според Димитров на фона на няколко закрити болници и ограничение на лечението на деца, първото нещо, което трябва да направи новият здравен министър, е да отпадне таванът на парите, отпускани от държавата за лечение на деца.

По-рано днес пък Иван Костов коментира в телевизионно интервю новите министри: "Младите трябва да имат шанс за изява, но не чак толкова. Как ще въведе ред човек на 32 години с опита си на юрисконсулт на психодиспансера в Русе", каза той по повод Атанасова. Според него нейното назначение се прави единствено, за да се успокоят синдикатите.

Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви от парламентарната трибуна, че Коалиция за България няма да подкрепи предлаганите промени от Министерския съвет не заради личните качества на кандидатите, а заради това, че няма да има никаква промяна в политиката. „Здравеопазването е съсипано. Ако не сте направили реформи за две години и половина, какво ще направите за една година”, попита риторично червеният лидер.

Парламентарната група на ДПС също няма да подкрепи дори проекта за освобождаване на д-р Стефан Константинов, защото ги няма мотивите и  политиките, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. По думите му същината на дебатите би трябвало да се съдържа не във въпроса кой си отива, а защо си отива.

Независимият народен представител, избран от РЗС - Емил Василев, заяви, че партията на Яне Янев ще подкрепи персоналните промени. По отношение на Стефан Константинов Василев заяви: "Този министър се провали вероятно заради гинекологичната си специалност. Този човек не прояви грам мъжество, за да се противопостави на картелите в търговията с лекарства”.  DIR.BG

Новата министърка била любовница на областния шеф Пламен Нунев

Трайков: Не съжалявам за нищо. БСП: Управлява ни триумвират

Константинов: След артилерията - ядрено оръжие!

Цветанов: Трайчо Трайков обиди ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов за подадените оставки в кабинета

Добрев: Може да удължим срока за АЕЦ ”Белене”

Атанасова: Чувствам се като тежката артилерия на ГЕРБ

Десислава Атанасова е новият здравен министър, Делян Добрев - на икономиката, енергетиката и туризма

 


Сходни връзки

Депутати: Четвърти здравен министър - никакви реформи | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди