изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:08 EEST
Проект „Трансгранична дестинация за културен туризъм Истър-Понтика”    
Европейски съюз

Проектът приключва дейност на 01. Април 2012 година. През изминалите 18 месеца по неговото изпълнение работи съвместен екип от тримата партньори:  Сдружение „Европейски институт по културен туризъм ЕВРИКА” – Добрич,  Музея за национална история и археология – Констанца и Сдружение Европартньори - Добрич.



Проектът обхваща трансграничен регион от три съседни български области: Добрич, Силистра и Русе и техните реципрочни румънски окръзи Констанца, Кълъраш и Гюргево, с обща площ една трета от избираемата област по Програмата.

Проектът е разработен  по приоритетна ос 3 „Икономическо и социално развитие”, ключова област на интервенция 3.1. Подкрепа за трансгранично бизнес сътрудничество и промотиране на регионален имидж и идентичност; индикативна операция „Промотиране на трансгранични туристически мрежи и диверсифициране на съществуващи трансгранични услуги”.

Общата му стойност е 441 398,31 евро, 84,82% от които  се предоставят от ЕФРР, 13% е националното съфинансиране на Румъния и България и 2,18% от средствата са личен принос на партньорите.

Обща цел на проекта 

Целта на проекта е да насърчи  съвместното устойчиво и балансирано икономическо развитие на целевия регион чрез диверсифициране на туристическото предлагане и развитие на културен туризъм като основен фактор за ефективно използване и експлоатиране на общите предимства и потенциали и преодоляване на дисбалансите в региона.

Специфични цели на проекта :

Специфична цел 1:

Да се създаде съвместен интегриран туристически продукт    Трансгранична дестинация за културен туризъм «Истър-Понтика” и да се промотира обновения общ  позитивен образ на трансграничния регион.

Специфична цел 2 :

Да се изгради трансгранична мрежа, обединяваща всички заинтересовани страни и да се развие  нейния капацитет за  съвместно стратегическо планиране, управление и устойчиво развитие на ТГДКТ «Истър-Понтика”

Благодарение на екипа на проекта, на експертите и подизпълителите, на  заинтересованите страни, които се включиха в дейностите, бяха постигнати всички очаквани резултати.

Постигнати резултати

1. Създаден съвместен интегриран туристически продукт  – Трансгранична дестинация за културен туризъм (ТГДКТ)  „Истър-Понтика”

2. Разработен и внедрен  пилотен трансграничен модел за създаване на туристически атракции и модернизиране на съществуващи такива в  Музей за национална история и археология - Констанца и Регионален исторически музей - Добрич

3. Диверсифицирано туристическо предлагане чрез предоставяне на нови интегрирани туристически продукти и услуги в ТГДКТ  „Истър-Понтика”.

4. Създадена туристическа информационна система 

5. Успешно позициониране на ТГДКТ „Истър-Понтика“ на туристическия пазар

6. Създадена трансгранична мрежа от заинтересовани страни за развитие на културен туризъм в  ТГДКТ „Истро-Понтик”

7. Повишен капацитет за предлагане продукти на културния туризъм от всички заинтересовани страни

8.  Устойчиво развитие на целевия трансграничен район

9. Постигнато социално и културно сближаване

Изявеният трансграничен характер на дейностите,  сътрудничеството между заинтересованите страни, повишеният интерес сред местните хора към общото културно-историческо наследство  доведоха до тяхното значително социално и културно сближаване – една от основните цели на Програмата.

 


Сходни връзки

Проект „Трансгранична дестинация за културен туризъм Истър-Понтика” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди