изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:51 EEST
ПЪРВИ НЕУСПЕХ НА НОВИЕ ЕНЕРГИЕН МИНИСТЪР: Скрити дългове провалят сделката за ”Горубсо”    
Икономика Скрити задължения за 12 млн. евро са провалили сделката за “Горубсо“ - Мадан, която трябваше да приключи късно снощи. Работниците заплашиха да блокират републиканските пътища и магазините, ако не си получат парите до края на деня. Николай Вълканов, собственик на "Минстрой" и на "Горубсо"-Златоград, Първа инвестиционна банка и дружество от групата "Химимпорт" са кандидатите.

"Горубсо Мадан", за съжаление, все още няма нов собственик. Снощи късно, преди да бъдат подготвени договорите, се оказа, че предприятието има и други допълнителни задължения за 12 милиона евро. Това, разбира се, разколеба купувача, заяви пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, по повод евентуалната продажба на Горубсо Мадан, цитиран от БГНЕС.
Смяташе се, че дълговете са 10 млн. лева.  Тези 12 милиона не са задължения, а форма на поръчителство, което е някакъв вид тежест, уточни Добрев.
Преговорите с кандидат-купувача продължават.

Вчера сутринта финансовият министър Симеон Дянков обяви, че до вечерта дружеството трябва да има нов собственик, който да погаси задълженията към работниците и държавата.

Работниците от "Горубсо Мадан" и ОЦК Кърджали стачкуват от началото на месеца. Те протестират срещу неполучени за половин година заплати и лоши условия на труд. Според собственика на компанията Валентин Захариев неизплатените заплати са само за 2 месеца.

Напрежението в миньорския град ескалира до степен работниците да спират децата си от училище, което принуди държавата да се намеси по-активно. Днес те заплашиха,  че ще блокират републиканските пътища и магазините в града, ако не си получат парите до края на деня, заяви пред БНР Мехмед Бодуров, синдикален лидер. Работниците са изпратили декларация до премиера Бойко Борисов и твърдят, че "финансовият министър отлично знае как да преведе тези пари, а после чрез купувача да си ги върне."

Нашата е цел е да осигурим финансов ресурс, с който по най-бърз начин да осигурим работните заплати на работниците, каза по този повод икономическият министър пред БНТ. В краен случай има и вариант и държавата да се намеси, добави той, без да дава подробности.

Според Добрев, ако не се случи сделката в срок, процедурата няма е в полза на работещите там хора. Вчера и финансовият министър Дянков припомни, че евентуално обявяване на дружеството в несъстоятелност ще остави миньорите без препитание поне за година и половина.

Добрев каза още, че със Симеон Дянков вече мислят върху варианти за промени в закона за концесиите. Според него държавата трябва да гарантира оттук нататък да не се дават концесии на фирми, които не са доказали, че са достатъчно отговорни. Държавата вече е предприела стъпки за разваляне на концесията с Валентин Захариев. http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

ПЪРВИ НЕУСПЕХ НА НОВИЕ ЕНЕРГИЕН МИНИСТЪР: Скрити дългове провалят сделката за ”Горубсо” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди