изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:10 EEST
Николай Вълканов пое ”Горубсо-Мадан”    
Икономика

Бизнесменът Николай Вълканов /бивш вицепрезидент на "Мултигруп"/ ще поеме дълговете на собственика на "Горубсо - Мадан" Валентин Захариев и ще се оправи с кредиторите. Това съобщи пряко в ефира на БНТ премиерът Бойко Борисов след края на преговорите със собствениците на предприятието и кредиторите.



В преговорите участва и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Николай Вълканов, който е бивш вицепрезидент на "Мултигруп", контролира "Минстрой холдинг" и "Горубсо" - Златоград, притежава и други предприятия, сред които хотел  "Орфей" в Девин. Вълканов е обещал да поеме плащанията към работниците и осигуровките.

Премиерът обясни, че заместник - финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Иван Искров ще разговаря с ръководството на СиБанк и ДСК да извикат служителите си в утрешния съботен ден, за да пуснат системата "Борика" и да могат да се заредят дебитните карти на работещите в "Горубсо" с пари още утре.

"Надявам се двете банки няма да ми откажат утре да върнат служители на работа, за да могат да препратят парите към картите на работниците. Това ни е уговорката. Подписали сме", заяви още Бойко Борисов. Ако всичко е наред премиерът заяви, че лично ще посети работниците в "Горубсо - Мадан" и ОЦК - Кърджали. Двете предприятия имат изключително светло бъдеще, защото и системите, и технологиите, и машините, които в момента са залог на банката, са най-добрите, посочи още министър-председателят.

Първа точка от подписаното споразумението е, че "Горубсо - Мадан" се прехвърля на Обединение "Върба Батанци", което става новият концесионер на мината. Обединението е създадено преди три години и е между "Минстрой холдинг" и "КЦМ - Пловдив".

Така на практика всички задължения на дружеството се прехвърлят на новия му собственик. Обединението към момента държи и концесията над мина "Върба Батанци". Вълканов е собственик на "ГОРУБСО-Златоград" АД, подземната мина, където се добиват полиметални руди. Освен това той е начело на "Минстрой", холдингът, който управлява подземния рудник в Златоград за добив на оловно-цинкови руди и открития рудник "Станянци", където се добиват лигнитни въглища. Като подизпълнител на австрийската фирма Алпине Бау, "Минстрой" участва в изпълнението на Хидроенергиен проект "Цанков камък".

Предишният собственик Валентин Захариев може и да се оттегли от управлението на "Горубсо-Мадан", но остава в управлението на ОЦК – Кърджали.

 Захариев бе заплашен от вицепремиера Симеон Дянков, че данъчните ще започнат пълна проверка във всички предприятия на бизнесмена. Дължимите суми за осигуровки до момента са 7.8 млн. лева, а отделно за заплати са натрупани дългова за над 1.2 млн. лева.

Работниците изпратиха по-рано декларация до премиера, в която настояха парите им де бъдат изплатени до края на деня.

Те заявиха, че не си ли получат заплатите на 100% още утре могат да излязат на гражданско неподчинение и да блокират републиканските пътища.През целия ден коментарите за това кога ще стане ясен новият концесионер в "Горубсо Мадан", бяха "до часове".

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Николай Вълканов пое ”Горубсо-Мадан” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди