изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:20 EEST
Очаква ни хубава и топла пролет    
Времето

  Очаква се март да завърши с леко захлаждане, a след това времето през пролетта у нас ще е по-стабилно и хубаво. Това e прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ).  "Може би от 60-те години на миналия век не е имало у нас такава зима, като изминалата - с много сняг и с продължителни периоди с отрицателни температури", каза Валери Спиридонов - зам.- директор на НИМХ.



Сегашната зима е от екстремните зими, винаги може да намерим 100 години назад подобна, но за последните години е характерно, че екстремните климатични явления нарастват, коментира метеорологът.

Например, през лятото може да има много големи горещини, както и в последните дни у нас отчитаме рекордни температури за съответния ден. Според Спиридонов за изминалата зима - като минимални температури - не може да се каже, че се е случило нещо особено., Особеното е, че дълго време нямаше период на затопляне, коментира специалистът, цитиран от БТА.

Преди няколко години също имаше снежни зими у нас, но при тях имаше периоди на затопляне и на стопяване на снега, а през тази зима за много дълъг период валеше сняг и максималните температури бяха отрицателни.

При лекото захлаждане в края на март минималните температури ще бъдат около нулата, като на някои места в страната дори може да превали сняг, поясни Валери Спиридонов, зам.-директор на НИМХ. Това обаче ще е "последното студено издихание" на зимата. Не очакваме особени катаклизми тази пролет, въпреки че през този сезон винаги има изненади. Пролетта е хубав сезон и все още не е изчезнал, въпреки че има тенденция за скъсяването му. И сега, веднага от студа се премина към по-топло време, но не може да се каже, че от зимата започва лятото, само заради рязката промяна на температурите, обясни метеорологът. Въпреки по-топлото време, не може да идем още сега да се къпем в морето, даде пример той.

Очаква се пролетта да е нормална, подобна на тази от миналата година. Според синоптика хубавото на миналогодишния пролетен сезон е било, че времето се е задържало по-дълго хладно и е нямало късни мразове. Попитан каква ще е прогнозата за лятото, заместник-директорът на НИМХ отговори, че "сезонните прогнози винаги са на границата да се каже нещо глупаво".

По принцип следим двете основни циркулации - Ел Ниньо и Ла Ниня, както и Северноатлантическата циркулация, но отсега да се каже какво ще е лятото ще е малко опасно, призна Спиридонов. По думите му за такава прогноза трябва да се изчака средата на пролетта. Все пак допуска, че това лято ще е сравнително топло и ще прилича на миналогодишното. http://vremeto.dir.bg/

Неделя

25 март 2012

дъжд с гръмотевици
Min / Max 16°
дъжд с гръмотевици

Понеделник

26 март 2012

слънчево
Min / Max 13°
слънчево

Вторник

27 март 2012

слънчево
Min / Max 13°
слънчево

Сряда

28 март 2012

променлива облачност
Min / Max 14°
променлива облачност

Четвъртък

29 март 2012

слънчево
Min / Max 16°
слънчево

Петък

30 март 2012

незначителна облачност
Min / Max 18°
незначителна облачност

Събота

31 март 2012

незначителна облачност
Min / Max 19°
незначителна облачност

Неделя

1 април 2012

слаб дъжд
Min / Max 14°
слаб дъжд

Понеделник

2 април 2012

слаб дъжд
Min / Max 11°
слаб дъжд

Вторник

3 април 2012

променлива облачност
Min / Max 15°
променлива облачност
 
 


Сходни връзки

Очаква ни хубава и топла пролет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди