изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:44 EEST
Арабската пролет – сигнал за равенство на жените    
Европейски съюз

  Брюксел. Жените от арабския свят вече не искат да са само мълчаливи поддръжници на промените в страните си, а да заемат полагащото им се място в обществото. В революциите там те имаха решаваща роля и трябва да използват момента за гарантирани конституционни права, стана ясно след VIII Пленарна асамблея на Съюза на средиземноморските страни.



 

 

 

Новите възможности пред жените след Арабската пролет в страните от региона бяха разгледани в края на седмицата в Рабат (Мароко). Стигна се до заключението, че ако архаичните, патриархални и дискриминационни закони не бъдат променени сега, скоро няма да се има възможност за постигане на равнопоставеност на половете, като основно човешко право, в страните, където диктаторските режими бяха свалени с видимата подкрепа на жените.

 

Докладът на евродепутат Антония Първанова “Ролята на жените в процеса на демократизация”, изнесен пред Комисията на правата на жените в Рабат, изтъкна, че опитът на демократичния преход след рухването на комунистическите диктатури в Централна и Източна Европа трябва да се споделя с нововъзникващите демократичните сили в Северна Африка и по-широкия Близък изток.

 

Като спасителна мярка бяха приети препоръките, направени от д-р Първанова за приемане на Харта на правата на жените, както и равенството между мъжете и жените, да е основополагащ принцип в новите конституции в региона. Българката насърчи установяването на квоти за жени в партийните листи и в националните събрания, както и създаването на Агенция за равните възможности и пост Министър на равните възможности в новоизбраните правителства.

 

Всеобщо одобрение срещна разясняването на важността за партньорство с гражданското общество и международната общност. Ще бъде създадена съвместна програма за подобряване позицията на жените между Съюза за Средиземноморието и ООН Жени.

 


Сходни връзки

Арабската пролет – сигнал за равенство на жените | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди