изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:23 EEST
ОБСЪДИХА ПРОМЕНИТЕ В ПРСР СЪС ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ    
ЕкологияСтартира подмярка за опазване на зимуващите гъски в Крайморска Добруджа, по която се отпускат по 167 евро на хектар. Промените в мярка 214 за агроекологични плащания на ПРСР бяха представени от експерти от Българското дружество за защита на птиците пред земеделски производители от общините Каварна и Шабла. В крайморската община зимуват редица световнозащитени птици и тук са разположени хранителните им местообитания.

След влизане в действие на подмярката от 20 март, стопаните ще могат да кандидатстват за компенсации заради загубите, причинени от пашуващите гъски. По 167 евро на хектар е заложеното плащане при сеитба на зърнено-житни култури в местообитанията на зимуващите у нас птици, разясни Димитър Плачийски, експерт от БДЗП.
Земеделските производители, които ще кандидатстват по тази мярка от региона на Крайморска Добруджа, трябва да отговарят на определени условия. В посочените от тях площи за компенсации задължително трябва да се отглеждат 50% житни култури. Агроекологичният ангажимент се поема за пет години, като в този период се получават плащанията. Ежегодно за периода от 15 октомври до 15 март фермерите не трябва да използват родентициди върху посевите си.
Крайният срок за кандидатстване по тази подмярка изтича на 30 март, а Наредба 11, която регламентира промените, е публикувана на 20 март. За този кратък срок едва ли всички желаещи и отговарящи на условията ще могат да подадат документи, възразиха земеделските производители на срещата. Според тях, процесът се затруднява и от задължителното условие за 5-годишни договори със собствениците на земя, както и условието за 50% сеитба на зърнено-житни култури върху площта, с която се кандидатства за подпомагане. Предложението на фермерите е срокът на действие на мярката да е годишен, заради проблеми с комасираните участъци на земята и договорите, които собствениците сключват с други ползватели.
Промените в мярка 214 на ПРСР са в три насоки – за опазване на зимуващите у нас гъски, царския орел и египетския лешояд. Тези промени са в резултат на предложенията на БДЗП и 2-годишните усилия на природозащитниците. Сега БДЗП започва активна дейност за разработване на проект за опазване на световнозастрашената червеногуша гъска. До 60% от нейната популация зимува на Дуранкулашкото и Шабленското езеро. АГРО.БГ/НДТ
 


Сходни връзки

ОБСЪДИХА ПРОМЕНИТЕ В ПРСР СЪС ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди