изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:00 EEST
Руските баби на Евровизия: Кой ще ни дои кравичките? /ВИДЕО/    
По света Наталия Пугачева е на шест, когато нацистка Германия напада Съветския съюз. "Баща ми отиде на война и не се завърна", припомня Наталия. "Животът беше много труден след войната. Нямахме хляб, нямахме храна... Имахме само малко дрехи, но нямахме обувки. Ходехме боси. Когато валеше си надигахме полите и бягахме в калта. Краката ни се покриваха с тиня до коленете. На това му викахме да „носиш ботуши”", обяснява най-малката и според мнозина, най-атрактивната бурановска баба.

Наталия е родена в село Бураново, на 700 мили източно от Москва в руската република Удмуртия. Тя е прекарала целия си живот, работейки ден и нощ в местното ТКЗС.

Но сега животът й взема неочакван обрат.

На 76 години Наталия Пугачева е на път да стане най-възрастната участничка в историята на Евровизия. Селският фолклорен хор „Бурановските баби”, в който тя участва, спечели правото да представя Русия в тазгодишното музикално съзтезание.

„Бях толкова изненадана, когато спечелихме пред руската публика”, признава тя. „Все пак ние сме просто група бабички. И станахме първи!”

В селското читалище Бурановските баби репетират представянето си на Евровизия.

Макар повечето от изпълнителките да са в средата на 70-те си години, Буранските баби определено носят ритъма в сърцето си и имат какво да покажат на публиката. Те се кипрят на сцената с красиво избродирани червени рокли и колиета, изработени от стари монети. Песента им „Party for everybody” е смесица между класически фолк и жизнерадостно диско.

Въпреки че припевът е на английски, по-голямата част от текста е на техния роден език – удмуртски.

"Покривката е на масата", пеят те, "синове ни скоро ще са тук, пайове са във фурната, сърцата ни са пълни с радост!"

Удмуртският е включен в списъка на ЮНЕСКО на застрашените от изчезване езици. Олга Туктарева, също член на хора, се надява, че с появата си на Евровизия те ще допринесат за съхраняването на майчиния си език и култура.

„Удмуртите са една малка нация” обяснява Олга. „И като всеки малък народ искат да бъдат чути и видени. За нас това е една чудесна възможност да покажем на света тези земни, мили, търпеливи и трудолюбиви хора. А също така и да докажем, че и хора в напреднала възраст водят радостен и духовно богат живот и имат какво да покажат.”

Удмуртите не са единствено мили и търпеливи. Те също са и изключително гостоприемни. След репетицията една от бабите се приближава с малка бутилка. Според етикета й това би трябвало да е минерална вода. „Опитайте това”, приканва тя с дяволита усмивка, „направих я сама”.

Съдържанието на шишенцето естествено не е минерална вода. Оказва се домашна водка.

Бурановските баби имат още една причина, за да участват в конкурса за песен на Евровизия - духовна.

Тяхното село няма църква. Сталин я е съборил преди повече от 70 години.

Селяните са приспособили изоставен хранителен магазин в молитвен дом. Но сега пеещите баби се надяват, че малко от славата на Евровизия ще им помогне и да съберат пари за изграждане на чисто нова църква.

"Мисля, че Бог ни изпраща на Евровизия", споделя певицата Граня Байсарова. „Той ни помага да изградим тази църква.”

Поради ежедневните домакински задължения не остава много време за подготовка. Наталия Пугачева признава, че мъжът й не е бил особено запален по идеята за нейното шляене по сцените за финала на Евровизия.

„Кой ще дои кравите, докато аз пея толкова надалеч?” – не крие притесненията си Наталия. „Но в крайна сметка децата ми ме накараха. Те не спираха да ми повтарят: „Не слушай татко, отивай и пей!”

А как ли се чувстват Бурановските баби по отношение на конкуренцията си с един от най-известните световни поп „дядовци” – 75-годишния Ингълбърт Хъмпърдинк, който ще представи Обединеното кралство тази година в европейската музикална надпревара?

"Аз никога не бях чувала за него", признава една от бабите - Галина Конева. „Но с нетърпение очаквам да се срещнем”.

Те дори са започнали да работят върху удмуртска верския на един от хитовете на британския певец („Release me”). Това ще бъде техният музикален поздрав – от Русия... с любов.

http://showbusiness.actualno.com


 


 


Сходни връзки

Руските баби на Евровизия: Кой ще ни дои кравичките? /ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди