изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:22 EEST
ЗАКРИВАТ СЕ ДВЕ ОСНОВНИ УЧИЛИЩА РЕШИ МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ В ДОБРИЧ    
Новини

Решението беше взето, независимо от заявеното несъгласие на родителите и педагогическите екипи. На просветния министър ще се предложи от началото на следващата учебна година да се закрият ОУ „Бачо Киро” и ОУ „Отец Паисий”. „Това е първа стъпка към истинската реформа в образованието в Добрич”, каза кметът Детелина Николова



На министъра на образованието да се предложи от 15 септември 2012 година да се закрият две основни училища в Добрич – „Бачо Киро” и „Отец Паисий”, реши вчера Общинският съвет. Решението беше взето след близо двучасови дебати. Залата на общинския съвет бе пълна, като присъстваха директорите на двете училища, синдикални лидери, родители, учители.

При представянето на докладната записка кметът Детелина Николова посочи, че дебатът не е за оцеляване на училищата, а за  развитие на образованието в община Добрич. Тя подчерта, че предложението за закриване на двете училища е първа стъпка към истинската реформа в образованието.

Тя посочи, че през последните 14 години броят на учениците е намалял от 14 904 през учебната 1997/98 г. на 8 413 през настоящата учебна година, което е понижение с 43,6 %. Изнесени бяха данни за това, че през последните години броят на учениците в ОУ „О. Паисий” непрекъснато намалява, броят на  учениците в седми и осми клас е по-малък от допустимия минимален брой и през последните три години на училището са предоставени 51 128 лева повече бюджетни средства от полагащите се по единни разходни стандарти. Намалява и броят на учениците в ОУ „Бачо Киро” – от 353 през 2001/2002 г. на 173 – през настоящата учебна година, посочи кметът. Маломерни са паралелките в пети и седми клас. През последните три години училището е дофинансирано с 29 715 лева.

Стефка Йовева – майка на ученик от ОУ „Отец Паисий”, призова да не се затварят училищата. Тя посочи, че учениците сами са инициирали подписка против затварянето на школото и са събрали 2235 подписа за 3 дни. „Като гражданин на Добрич и родител, отговорно ви призовавам да вземете правилното решение и да не лишавате децата ни от тяхното училище”, каза С. Йовева. Тя посочи, че в училището са завършили известни личности – бивш депутат и областен управител, заместник-кметове, негови възпитаници са завоювали престижни награди в състезания и конкурси.

Председателят на училищното настоятелство в ОУ „Бачо Киро” Георги Георгиев попита от трибуната на местния парламент кой решава децата им да отидат да учат на друго място, без да е попитал ученици и учители. Той зададе въпрос какво ще се случи със сградния фонд след закриване на училището и предупреди, че до 24 часа след това всички прозорци ще са счупени. 20 % от децата няма да отидат в друго училище, предупреди Георгиев. „Не закривайте училищата, не изкарвайте децата на улицата!”, призова той.

Надя Михайлова – родител на дете от ОУ „Бачо Киро” предупреди, че, ако трябва, ще спрат децата си и те няма да учат в друго училище, ако се закрие ОУ „Бачо Киро”. „Всички от кв. „Изгрев” ще си спрем децата от училище, ако „Бачо Киро”  се затвори”, предупреди тя.

Директорът на ОУ „О. Паисий” Светла Иванова заяви, че не са съгласни с повечето от аргументите в докладната записка на кмета. „Дори в годините с делегиран бюджет, училището показа, че може да се издържа”, каза тя. И посочи, че преходният остатък в края на 2011 г. е бил 31 000 лева, а за 2012 г. са получили от големите училища дофинансиране от 11 000 лева, които не са искали. През тези години са успявали със собствени средства да ремонтират покрива, да подменят дограмата, да монтират видеонаблюдение, дори да си закупят интерактивна дъска.

Бившият началник на Регионалния инспекторат на МОН и бивш общински директор Александър Алексиев пък заяви, че подкрепя докладната записка, тъй като за първи път започва реформа в образованието. Гинка Василева – общински съветник от БСП и лидер на КНСБ, заяви, че синдикатът е против закриването на училищата, тъй като не става ясно  дали се извършва оптимизация на основните училища, или на училищната мрежа в Добрич, както и поради това, че такова решение ще наложи 300-320 деца да отидат в други училища.

Зам.-кметът Камелия Койчева изрази недоумението и болката си от това, че педагозите в залата аплодираха майка, която от трибуната на местния парламент заяви, че няма да пуска детето си на училище. Тя припомни, че решението за преструктуриране на образованието в Добрич бе отложено през 2008 г. И посочи, че за периода от 1995 г., когато учениците са били 20 000, сега техният брой е намалял на 8 000, а междувременно е закрито само едно училище – това в кв. „Рилци”. Това пък даде повод на арх. Емилия Добрева от БСП да заяви, че спад на учениците от 20 на 8 хиляди не означава, че Добрич е привлекателно място за живот.

Подкрепа за докладната записка заявиха от името на постоянните комисии по образование и по спорт и младежки дейности техните председатели Атанас Недялков и Младен Матеев от ГЕРБ. Председателят на постоянната комисия по култура Иван Мандев от ГЕРБ заяви, че решението е трудно, но  колкото по-рано бъде взето, толкова по-добре.  Йордан Йорданов от ВМРО пък изрази становище, че докладната записка дори е закъсняла и е твърде козметична. Не може учениците да намаляват от 20 на 8 хиляди, а училищната база да се запазва, каза той.

Във връзка с отправените въпроси кметът Детелина Николова заяви, че никой досега не е изявил желание да вземе сградите. И припомни, че те могат да се използват за образование, култура или социални дейности, или дори да се предоставят на по-големи училища.

Решението за закриването на двете основни училища бе подкрепено от 27 общински съветници, 10 гласуваха „против”, а един „въздържал се”.  

На заседанието си вчера местният парламент на Добрич прие отчет за концесионната дейност през 2011 г. Той посочва, че през миналата година в отдадените на концесия обекти са извършени инвестиции на обща стойност 757 760 лева, разкрити са 17 нови работни места и са запазени 165 постоянни и 44 сезонни работни места. При предвидени за годината приходи от концесии в размер на 184 000 лева, постъпленията са 215 649 лева. Планираните приходи за настоящата година са 220 000 лева.

Съветниците дадоха съгласие да се прекрати концесионният договор с „Плавениди” ЕООД, което дължи около 80 хил.лв. на общината. Дружеството стопанисва бившата столова в сградата на община Добрич. Според договора, общината ще задържи гаранцията от 8 000 лева, платена на две части в края на 2005 г. и при подписването на споразумението. Актуализиран бе списъкът за продажба на общински жилища с още 22 апартамента, чиито наематели са заявили желание за това. Кметът Детелина Николова посочи, че невинаги заявилите желание да купят общинските апартаменти правят това, след като стане ясна оценката им.

На сесията вчера бе открита процедура за провеждане на конкурс за управители на „ДКЦ – ІІ – Добрич” ЕООД, „ДКЦ – І – Добрич” ООД и „Център за психично здраве д-р Петър Станчев” ЕООД. Причината е, че предстои изтичане на срока на договорите на досегашните управители.

Местните парламентаристи приета Отчет за изпълнение на дейностите, заложени в Общинската програма за опазване на околната среда през 2011 г. Одобрен бе и Годишен план за развитие на социалните услуги през 2013 година. Приоритетните направления в него са превенция за деца и семейства в риск, деинституционализация на грижата за деца, социално включване на общности в неравностойно положение и социално уязвими  групи, грижа за старите хора и  развитието на човешките ресурси. Бяха взети решения за отдаване под наем на терени на Централен кооперативен пазар, както и на кабинети в бившата Стоматологична поликлиника.

Приет бе и „таван” на цените за таксиметров превоз в Добрич. За 1 километър пробег при дневна тарифа максималната цена е 1,20 лева, а за нощна тарифа – 1,30 лева. НДТ 

 


Сходни връзки

ЗАКРИВАТ СЕ ДВЕ ОСНОВНИ УЧИЛИЩА РЕШИ МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ В ДОБРИЧ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЗАКРИВАТ СЕ ДВЕ ОСНОВНИ УЧИЛИЩА РЕШИ МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2012-03-27 @ 20:10 EEST
"Бившият началник на Регионалния инспекторат на МОН Александър Алексиев пък заяви, че подкрепя докладната записка".....Тоя е направил голяма "реклама" на СДС!?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди