изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:24 EEST
ИЗЯВЕНИ ДЕЦА ЩЕ ГОСТУВАТ НА БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА В ПАРИЖ И БРАТИСЛАВА    
Образование 27 деца от Добричка област и четирима учители ще посетят от 21 май до 1 юни две български училища - частното "Кирил и Методий" в Париж и СОУ "Христо Ботев" в Братислава. Инициативата е на Регионалния инспекторат на образованието в Добрич. Децата, които ще посетят двете училища зад граница, са с награди от олимпиади, конкурси, пленери, каза за НДТ Рина Иванова - експерт за квалификация на педагогическите кадри в РИО.

През 2010 година бе осъществен контакт между училището в Париж и общински съветници от Добрич и депутати, участвали в закриването на учебната година и връчването на свидетелствата, разказа Иванова. Тя обясни, че идеята е да има обмен между децата с цел тези, които са във Франция, да общуват на български език. РИО се е свързал и с българско училище в Братислава, от което също е получена покана за гостуване. В двете училища зад граница добричката група ще участва в учебния процес с уроци по български език и история на България, ще се включи в разговори по актуални проблеми на образователната система. Урокът по история на България ще е свързан с Левски, за целта от музея в Карлово ще предоставят книги за Апостола на български и френски език. По време на уроците ще бъдат използвани иновативни, разчупени, иновативни методи, за да са по-достъпни за децата. Добричките ученици ще се включват като помощници на учителите си. Заради проявен интерес от страна на училището в Париж ученици ще направят презентация, свързана с агресията, която е участвала в конференцията "Училището - желана територия". Предвижда обменът да продължи и деца от Франция през лятото да бъдат на лагер у нас.

Тъй като проектът не е финансиран, от РИО набират средства за реализацията му. На 23 март инспекторатът бе домакин на благотворителен бал, в партньорство с "Ротари клуб" - Добрич, Балчик и Каварна, дамски клуб "Майчина грижа" и "Лайънс клуб"-Добрич. Програмата, томболата и търгът бяха подготвени от учениците, посочи Рина Иванова. Единственият представител на властта на бала бе кметът на Каварна Цонко Цонев. На благотворителната проява са набрани около 6 000 лева.

За първи път се прави нещо за изявените деца, посочи Рина Иванова. Тя допълни, че  идеята е тези обмени да станат традиционни, като в бъдеще ще се търси финансиране и чрез проекти от различни институции. НДТ

 


Сходни връзки

ИЗЯВЕНИ ДЕЦА ЩЕ ГОСТУВАТ НА БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА В ПАРИЖ И БРАТИСЛАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди