изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:37 EEST
След бурни дебати парламентът също стопира АЕЦ ”Белене”    
Парламент След бурни дебати парламентът прие проекторешение за подкрепа на действията на правителството за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене". Решението беше гласувано два пъти. В решението се възлага на правителството да проучи условията за изграждането на парогазова централа на площадката в Белене. Беше прието предложението на Мартин Димитров от Синята коалиция газовата централа да функционира на пазарен принцип. Кабинетът трябва да извърши необходимото за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" с купеното оборудване.


Решението беше прието след гласуване и прегласуване, поискано от Янаки Стоилов от левицата.

При първо гласуване на проекторешението гласуваха 140 народни представители, от които „за” - 108, „против” - 32, нямаше „въздържали се”.
Янаки Стоилов поиска прегласуване и заяви, че, ако се приеме това решение от парламента, би последвало искане на вот на недоверие и на референдум.
При прегласуването "за" гласуваха 120 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. Против бяха 42-ма народни представители от левицата и от "Атака" и петима независими. Един независим депутат се въздържа. ДПС не участва в гласуването.

Дебатите

Има три възможни площадки в АЕЦ "Козлодуй", където може да се изгради нов блок, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на обсъждането преди това. Министърът взе думата след изказване на Румен Овчаров от Коалиция за България, който се възмути, че с това решение правителството е загробило 2 млрд. лева на площадката на АЕЦ "Белене".

Спирате икономически най-изгодния проект в областта на енергетиката и разсипвате последния технологичен отрасъл в България, коментира Овчаров, цитиран от БТА.
„Очевидно работите на принципа „след нас потопи", защото потопът в енергетиката стана очевиден. „Булгаргаз" е пред фалит, НЕК е пред фалит. Потопът във финансовата сфера стана очевиден и очеваден. Фискалният резерв го няма. За четвърта година сте на дефицит", каза социалистът, предаде Дарик.

По думите му, в предварителния доклад на консултанта HSBC за АЕЦ "Белене" има два извода. Първият, че до 2030 г. са нужни 40 реактора като този в Белене.
При всички сценарии, с изключение на един, проектът бил ефективен. Затова, според Овчаров, управляващите били скрили предварителния доклад на банката, предаде БГНЕС.

Добрев му репликира, че е казал неверни неща, след които, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" не може да се строи нов блок, като това е залегнало и в енергийната стратегия.
От къде знаем, че проектът АЕЦ "Белене" е печеливш като нямаме цена, имаме ескалация и нямаме инфраструктура, попита Добрев.
По думите му, тази централа "най-вероятно струва около 10 млрд. евро, 20 млрд. лева", без осигурен инвеститор и по-голяма сеизмичност на площадката на "Белене".

HSBC не бил подал още окончателния вариант на доклада, а имало предварителни доклади, разпратени по пощите. Добрев каза, че има и варианти, при които централата да не бъде печеливша, например, ако цената на газа не нараства.

Той посочи, че не е намерен и стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", което е била най-важната задача.
Тези 2 млрд. лева не сме ги загробили ние, заяви  Добрев. Не са подписвали споразумение за допълнителни пари, а правили плащания за това оборудване, което е поръчало предишното правителство, без да знае колко ще струва централата. В момента били платени малко над 1,3 млрд. лева в изпълнение на всички сключени споразумения.

Министърът каза, че правителството няма да остави НЕК и "Булгаргаз" да фалират.

Проектът „Белене” беше един убийствен сценарий за България, коментира  Мартин Димитров, цитиран от "Фокус". Според него, няма нито един желаещ да инвестира в проекта и е очевидно, че е неизгоден.
„Тук никакви възможни компромиси не може и не трябва да има. Спомнете си думите на министър Трайчо Трайков, че „Белене” щял да произвежда по-евтин ток. Такъв огромен проект и огромен заем – с огромни размери, между 10 и 12% лихва, можеше да докара държавата до фалит”, допълни Димитров.

"Руският самовар не може да работи с американска царевица", образно обясни на дебатите бившият енергиен министър и депутат от левицата Петър Димитров. Той определи като техническа авантюра идеята да се работи с американско гориво. Димитров коментира, че решението за "Белене" на Министерски съвет е най-големият политически провал на това правителство.
"Мирише на национално предателство, мирише на съд и отговорността на Министерски съвет трябва да се прехвърли в Народното събрание", каза той.
Според Димитров с отказа да се построи централата страната ни повторно губи милиарди.

Той пресметна, че съпоставимата цена от когенерацията (едновременно производство и използване на топлоенергия и електроенергия на място -б.р.) в момента е 330 лв., а от "Козлодуй" е около 42 лв.
Централата "Белене" ще се изплати за 20 години, каза още Петър Димитров. Той настоя за  поименно гласуване, за да знаят имената на тези, които са поискали спирането да се случи.

"Съвсем убедено разбирам, че проектът „Белене” не беше реализиран, защото той е нереализируем. Той е ненужен на България", смята съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов.
„Решението през 2002 г. на Симеон Сакскобургготски не държеше сметка за макроикономическите условия в страната, за бъдещето, за консумацията на електроенергия, базирано беше на фалшива прогноза за бъдещата консумация на електроенергия”, допълни Костов.

По думите му, България произвежда 5300 киловатчаса на човек от населението, Италия – 5100, а Дания - 6200 киловатчаса.
„Това е бъдещето – ние с тези днешни 5300 киловатчаса да произведем италианския брутен вътрешен продукт на човек”, допълни Костов.
Според него, ако централата АЕЦ „Белене” се строи 7 или 8 години, ако даде ток след 15 години и се строи с взети назаем средства при лихва на 11%, ще се получи, че на седмата година тези 10 млрд. стават вече 20 милиарда за връщане.

Депутатът от „Атака” Павел Шопов заяви: „Днешното проекторешение е най-големият ръждив гвоздей. Тук инвеститор трябваше да бъде българската държава”.

„За да няма инвеститори, това означава, че хората ни нямат доверие, защото ние водим политика – ту наляво, ту надясно. Днес имаме едни приятели, утре имаме други”, каза независимият депутат Тодор Великов.

Зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев попита кой ще плати тази висока цена. "Нашите притеснения – моето и на колегите от ДПС, никой сега не говори за газова централа. Ако тя е необходимо изискване, на нас трябваше да ни бъде казано”, сподели той.

Румен Петков от левицата обясни, че на площадката на "Белене" щяло да има 3000 до 5000 работещи.
Вие обричате на икономически срив, на социален срив, на социална катастрофа региона в Северна България, обърна се той към управляващите.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви пред Народното събрание, че „Белене” е лъжа и балкански трик.
 


Сходни връзки

След бурни дебати парламентът също стопира АЕЦ ”Белене” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди