изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:53 EEST
ЩЪРКЕЛИТЕ ЗАМЕНИХА ГЪСКИТЕ    
ЕкологияПри последния мониторинг на зимуващите гъски в Крайморска Добруджа, извършен на 24 март, екипи на БДЗП са посетили Дуранкулашко езеро и Шабленския езерен комплекс, съобщиха от дружеството. Оттам информират, че, според очакваното, червеногушите и големите белочели гъски, които презимуваха в района, вече са тръгнали по дългия си път към гнездовите територии в Сибир.

Червеногушата гъска има изключително ограничен гнездови ареал в тундрата и лесотундрата на полуостровите Таймир, Гидан и Ямал в Русия, а птиците трябва да прелетят над 5000 км докато стигнат дотам. Най-висока численост на вида през тази зима беше регистрирана на 29 януари, когато са били индивида. При последния мониторинг са отчетени едва 5 гъски – 1 червеногуша и 4 белочели гъски, кацнали в нива, северно от Орлово блато. Нощуващи птици в самите влажни зони не са наблюдавани.
Сред по-интересните и редки видове по време на мониторинга са голямата бекасина и един много рядък у нас вид - сибирско ливадарче, който доскоро се считаше за подвид на черногушото ливадарче. Наблюдавани са и световно застрашени те видове къдроглав пеликан и белоока потапница. Обичайният за края на март контингент от различни видове патици и дъждосвирцови птици също вече е в района, посочват от БДЗП.
Гъските вече не са в Крайморска Добруджа, но за сметка на това с трайно настъпващата пролет са дошли други прелетни птици – бели щъркели, папуняци, стърчиопашки, червеноопашки, ливадарчета. Повечето само минават в района и ще продължат миграцията си по-насевер, но някои ще останат и ще се размножават тук. Размножителния сезон за някои видове като полската чучулига, дебелоклюната чучулига и сивата овесарка пък е вече в разгара си и множество мъжки пеят неуморно и разпределят територии край езерата. НДТ

 


Сходни връзки

ЩЪРКЕЛИТЕ ЗАМЕНИХА ГЪСКИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди