изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:18 EEST
ДЕЦА ПРЕДСТАВЯТ ТАЛАНТА СИ В ИЗЛОЖБА ЗА ПРОЛЕТТА    
КултураПредставителната изложба „Пролет 2012” показва живописни творби с акварел на деца от 1 до 4 клас към училището по изкуствата СОУ „Св. Климент Охридски” в Добрич. Рисунките са дело на ученици, посещаващи ателие "Нарисувай света около нас" с ръководител Гинка Димова. Те са своеобразен разказ за една част от българските народни празници и обичаи през пролетта, възникнали в миналото.

Впечатляващи са танцьорите, които тръгват към последното преди постите хоро, кукерските маскаради с танца на кукерите, мартеничката и Баба Марта – символ на настъпващата пролет, Тодоровден и надбягването с коне, наречено „кушия”,  слънцето, което според народното предание  на 9 март „ се обръща към лятото”,  кукувицата, която на Благовещение /25 март/ известява благата вест, че зимата си е отишла.

Това е една малка част от темите и обектите за проучване в родния край и в други региони. От събраните материали могат да бъдат създадени реални и фантазни образи на предмети, хора, животни, птици, украса по наблюдение и представи от народното творчество. То е извор на вдъхновение с разнообразието си от декоративни мотиви, ритмични съчетания на цветове и форми, богатство на материали, впечатляващи образи, костюми и приказни багри.

Представителната изложба e подредена във фоайето на втория етаж в СОУ "Свети Климент Охридски" и може да бъде разгледана до 10 май. Тя е към проект "УСПЕХ"-Министерство на образованието, младежта и науката, който се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕЦА ПРЕДСТАВЯТ ТАЛАНТА СИ В ИЗЛОЖБА ЗА ПРОЛЕТТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди