изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:14 EEST
ЖЕРТВИТЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ДА СА ОБЕКТ НА СПЕЦИАЛНА ЗАЩИТА    
Европейски съюз

 Това предлага в доклад евродепутатът д-р Първанова 



Жертвите на престъпления ще станат обект на специална и адекватна защита, според законопроекта на Европейския парламент и Съвета на ЕС, чийто основен докладчик е евродепутатът Антония Първанова, съобщиха от екипа й. Акцентът е върху жени жертви на насилие, основано на пола, домашно насилие и насилие в рамките на близки взаимоотношения. Специална защита ще бъде осигурена на деца, хора с увреждания и жени жертви на изнасилване, трафик и/или домашно насилие. Законово ще бъде регламентирано осигуряване на защита за времето на полицейското разследване и по време на съдебното производство, както и на специализирана помощ. Потърпевшите ще имат разбираема и достъпна информация за правата си във всеки конкретен случай. Ще бъде осигурена безплатна правна и медицинска помощ на жертвите на насилие, както и гарантирана подкрепа от неправителствени организации. При закъсняло подаване на сигнал за насилие, поради страх от публично унижение и/или стигматизиране, това няма да се взема в предвид при процедурите по повдигане на обвинение.

Тези параметри от доклада на евродепутат Антония Първанова са приети с пълно единодушие от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и Комисията по правата на жените и равенството между половете към ЕП. "Този законопроекти е от изключително значение за изграждане на европейски норми на правосъдие и защита на жертвите на насилие в Европейския съюз. Гротескната реалност на масово насилие над жени и деца и липсата на европейска рамка за защитата им не може да продължава да съществува безнаказано в нашето общество и аз ще се боря с всички средства и сили, дадени ми от този мандат, да осигуря подкрепа, защита и сигурност за милионите жени, които ежедневно преживяват ужаса на насилието. Надявам се тази крачка в законодателството да се превърне в работещ инструмент за решаване на тежките проблеми, свързани с насилието над жени, които взривяват общественото мнение в цяла Европа”, заяви евродепутат Първанова.

При подготовката на доклада, д-р Първанова е работила в тясно сътрудничество с представители на всички политически групи в Европейския парламент. Включени са и редица неправителствени организации, специализирани в тематиката за защита и подпомагане на жертви на престъпление. Българката успя да постигне консенсус по всички въпроси, предложени от нея. Гласуването с абсолютно единодушие е доказателство за отличната работа на евродепутата по това досие.

Тематиката за насилието срещу жените и борбата срещу това широко разпространено нарушение на човешките права е един от основните приоритети на д-р Първанова в дейността й като български евродепутат. В работата й по Директивата за установяване на минимални стандарти за правата, защитата и подкрепата на жертвите на престъпление д-р Първанова е насочила вниманието  към дейността на институциите - съд, полиция, социални и здравни служби и неправителствените организации по оказване на помощ на жени и деца жертви на насилие и възможностите за уеднаквяване на наказателното право по отношение ефективна защита на жертвите. НДТ

 


Сходни връзки

ЖЕРТВИТЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ДА СА ОБЕКТ НА СПЕЦИАЛНА ЗАЩИТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди