изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:20 EEST
Времето през април - топло в началото, хладно в края    
Времето

Средната месечна температура през април ще бъде около нормата, която е между 10 и 13° в равнините, по Черноморието и високите полета е между 10 и 11°, а за планинските райони - между 3 и 8°. Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 60 л/кв. м, а за планинските райони валежите ще са между 60 и 100 л/кв. м.



През април атмосферните процеси имат по-динамично развитие и като резултат времето над страната ще бъде променливо. Относително по-високи ще бъдат температурите в началото на десетдневието и времето ще се подобрява. Увеличение на облачността и валежи от дъжд ще има около средата на първото десетдневие. Облачността отново ще се увеличава в началото на второто десетдневие, а превалявания са възможни около средата му, след което температурите ще са сравнително ниски. След това ще настъпи подобрение на времето и повишение на температурите, ще бъде до слънчево. През последното десетдневие вероятност за дъжд има в началото на периода , когато отново ще бъде и по-хладно за сезона. Подобна е прогнозата и за края на месеца.

Най-високите температури през месеца ще бъдат между 22 и 27 градуса, а най-ниските между минус 2 и 3 градуса.

Д-р Теодосия Андреева, метеоролог

Агропрогноза

Развитието на земеделските култури през априлще се осъществява при температури около и над климатичните норми за месеца и налични много добри почвени влагозапаси.

Вначалото на април се прогнозира подобрение на условията за провеждане на предсеитбените почвообработки и сеитбата на средноранните пролетни култури. Това ще осигури възможност за преодоляване на закъсненията при сеитбата на слънчогледа в южните райони на страната и за провеждането й в агротехнически срокове в Северна България, които изтичат в края на първото десетдневие.

През по-голямата част от първото десетдневие развитието на зимните житни култури и трайните насаждения ще протича с умерени темпове. До края на десетдневието братилите в началото на есента посеви с пшеница и ечемик ще встъпят във фаза “вретенене”.

До средата на месеца се очакват и последните пролетни слани, което трябва да се има предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюнев разсад. Прогнозираните стойности на минималните температури при по-продължително задържане ще бъдат опасни и за цветовете и завръзите на овощните култури. В овощните градини най-старият и разпространен метод за борба с късните пролетни слани е задимяването.

Пшеницата и ечемикът, вретенили най-рано- в средата на март (Суворово, Търговище, Първомай, Таваличево, Харманли и др.), се очаква през последната седмица на април да встъпят във фаза изкласяване. На отделни места в южните райони на страната в края на април при зимните житни култури ще се наблюдава и начало на фаза цъфтеж.

В началото на третото десетдневие в полските райони на страната почвените температури ще бъдат в граници подходящи за сеитбата на царевица за зърно, а в края на месеца - и за топлолюбивите пролетни култури (памук, фъстъци, фасул, дини и пъпеши и др.).

Дукена Жолева, Агрометеоролог при НИМХ-БАН

 


Сходни връзки

Времето през април - топло в началото, хладно в края | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди