изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:27 EEST
Нов вицепремиер координира спецслужбите?    
Новини

Възможно е нов силов вицепремиер, различен от вътрешния министър, да се грижи за координацията между спецслужбите, без непосредствено да се намесва в работата им. Тази идея лансира Румен Миланов, директор на Центъра за борба с корупцията към Министерски съвет (известен като БОРКОР) и ръководител на работната група, която подготвя закон за уреждане на сектора "Сигурност", цитиран от Дарик.



Въпросът за координацията на спецслужбите породи поредно напрежение между институциите. Преди седмица зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков излезе с критична статия, в която определи проекта на закон за сигурност като неразумен, "нормотворческа смес: разпокъсани текстове, неясни цели, незадоволени амбиции". Вучков критикува и идеята за "министър без портфейл", който да представлява интересите на разузнаването и контраразузнаването (Националната разузнавателна служба и Държавна агенция "Национална сигурност"), защото тези две служби имат нужда от професионални ръководители, но не и от "свой" министър, който е висша политическа фигура.

"Подхлъзването" на разузнаването и ДАНС към профила на чистата изпълнителна власт, подчинена на конюнктурната политическа ситуация, е опасно", смята Вучков. Коментарите след критиките на зам.-министъра бяха, че той се позовава на "чернова" на законопроекта. Това потвърди днес и Румен Миланов. Сега трябва да се обсъди и обмисли какъв да е моделът за координация на службите. Миланов посочи, че има различни варианти за т.нар. шапка на службите. Изброи и опит на други държави - като Германия, където министър без портфейл координираше службите, както и Унгария, където службата за защита на конституцията се защитава от министъра на вътрешните работи.

Шефът на БОРКОР посочи, че според конституцията системата за сигурност е поверена на Министерския съвет и министър-председателят е този, който може да ги командва, а този вицепремиер може да е негов помощник. Попитан дали този вицепремиер трябва да е различен от вътрешния министър, който и в момента се грижи за координацията между службите, Миланов каза, че, ако сегашната ситуация се приеме за най-оптималния модел, може и да се запази. "За мен най-добрият вариант е вицепремиер, който да координира всички служби, не да ги командва", заяви той.

В началото на март началникът на кабинета на президента и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев обяви, че се предвижда специално звено да подпомага работата на правителството в сектора "Сигурност" като консултативен орган. Според него много по-добра ефективност ще има, ако службите имат единно ръководство и управление. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Нов вицепремиер координира спецслужбите? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди