изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:54 EEST
ИЗБОРИТЕ СВЪРШИХА, ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ В ИНТЕРЕС НА ХОРАТА    
Интервюта

Разговор с кмета на община Добричка Петко Петков



- Г-н Петков, защо след дадената почивка по време на заседанието на Общинския съвет нито Вие, нито представителите на администрацията, нито кметовете и кметските наместници се завърнахте в залата?

- Вие бяхте в залата, видяхте обстановката. Как може по такъв начин да се държат, да има заплахи. В такава обстановка аз не мога да участвам в заседанията на Общинския съвет, нито моята администрация, нито кметовете и кметски наместници. Точно сега кметът на Царевец Маргарита Стоянова дойде и ми каза, че са взели решение да напишат писмо до редакциите на медиите, до областния управител за обстановката в Общинския съвет. 40 минути само заплахи и обвинения чуваме, никаква нормална работа за решаване проблемите на хората. Виждате, над 40 точки има в дневния ред, 98 процента от тях са на кмета на общината и на неговата администрация. Нито една комисия не е внесла нито един материал, за да се реши един проблем.

 

- Упрекнахте общинските съветници че не знаят Правилника за дейността на ОбС.

- Разбира се. Става съветник и не знае какво пише в закона, какви са му задълженията. Да си прочете задълженията и да ги изпълнява. Нали се клехме да служим на хората от нашата общината и да спазваме законите. Аз изпълнявам моите задължения, които са ми разписани в законите, изпълнявам указите на президента, министерските постановления. Мен ме проверяват всеки божи ден. Не може някой да си измисля други правила. Правилата са за съветниците и ги прехвърлят върху администрацията. Смях!

 

- Как ще завърши тази война, защото определено това е война между администрация и Общинския съвет?

- Не знам как ще завърши. Мисля, че ще започне да се работи за общината. Няколко човека, които пречат на работата, трябва да не са в ОбС. Или ако бъдат, трябва да си променят начина на работа. Аз не съм човекът, който може да взема решения кой да бъде и кой не съветник. Но аз няма да присъствам и няма да позволя на моите хора да присъстват, когато към нас се отнасят арогантно. И вие го виждате.

 

- Чуваме от съветници, от кметове, че след като представителите на медиите излязат от заседание нещата тръгват спокойно, независимо дали се приемат или не точки от дневния ред. Как ще коментирате това? Като че ли някои съветници не са разбрали, че предизборната кампания свърши.

- Разбира се, свърши предизборната кампания. Изборите минаха, резултатите са отчетени, няма жалби. Трябва да се работи в интерес на хората. Аз, заместниците ми и секретарят, администрацията работим в условията на неприет бюджет. По-сложно е. Но ние трябва да се справим, защото предстои да ни проверяват, ние не можем да се оправдаваме с приказки. Подписът, който съм положил, носи и отговорност. От съветниците в залата никой не полага подпис и не носи никаква отговорност. Могат да се упражняват в реторика колкото си искат.

 

- Председателят на ОбС д-р Йорданова като че ли се държи твърде меко...

- Какво трябва да направи? Йорданова е един добър председател на ОбС. Лекар, хуманист, тя се е клела и в Хипократовата клетва. Тя не може да приеме такова държание спрямо нея. Тя не е виновна за бюджета, обвиняват я за бюджета. Задължение на кмета е да внася бюджета в ОбС. Аз не съм виновен, че на три сбирки, които насрочих, не се появиха представители на ГЕРб и ДПС. И не може да се вземе никакво решение. И накрая, два дни преди да изтече срокът за внасяне на бюджета, идват две предложения, в един и същи ден. Ааз събирам кметовете и им казвам, че няма да участвам в разпределението на парите. Ще участват те заедно със съветниците и секретарят. И искам предложения. Още не са ми дали предложения ЗНС и ГЕРБ. Така решихме да разпределяме средствата - на жител по настоящ адрес. И мисля, че е най-справедливо. Въпреки че не започва началото на общината сега, имало е мандат и преди това. И в селата са раздавани пари за капиталови разходи и други не точно на този принцип, а съобразно нуждите. И сега село, което е получавало повече пари, пак получава - защото принципът е друг. Но това решение са взели кметовете, аз съм съгласен, нямам нищо против. Дано да са доволни и съветниците. За мен няма значение къде ще бъдат разпределени парите, те ще бъдат разпределени в селата. За селото е важно дали ще получи повече или по-малко пари. За кмета на общината 1 808 000 лева, колкото са капиталовите разходи, ще бъдат изразходвани за селата.

 

- Колко ще е бюджетът на общината?

- 14 268 000 лева. С 38 000 лева ще е повече отколкото м. г. Има общини с два пъти намаление на бюджета от м. г., или с една трета.

 

- Настъпват ли вече проблеми в резултат на неприемането на Ваши предложения от ОбС - например с чистота и др.?

- По отношение на хигиенизирането ще имаме големи проблеми. Ние подходихме по следния начин - уточнихме всички промили с кметовете и кметските наместници на населените места. И по този начин направихме предложението до ОбС. Влиза предложението в ОбС и някакъв съветник става и мисли много за село еди-кои си. Това се прави, за да не се приемат бюджетът и  Програма за хигиенизиране на населените места. И какво се получава - харчим малкото пари, които имаме, и в един момент трябва да спрем със сметосъбирането и сметоизвозването. Кой е виновен? Ние ли, които направихме предложение, за да се реши проблемът? Или тези, които не гласуваха и не приеха нашето предложение? И най-незапознатият ще разбере, че тези, които не са приели промилите, те са виновни за мръсотията, която ще има в селата.

 

- Къде са предвидени промени в бюджета?

- Само в катилатовите разходи, други промени няма да правим. Ние сме предвидили дофинансиране на училищата за първия срок, а после и за учебната година и др. Заради неприемането на бюджета спряха и два добри социални проекта. Кой пак е виновен - администрацията ли, която записа 193 000 лева проектите да вървят? Или тези, които не приеха бюджета?

 

Използвани са въпроси и на други медии

 


Сходни връзки

ИЗБОРИТЕ СВЪРШИХА, ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ В ИНТЕРЕС НА ХОРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди