изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:50 EEST
НИЕ, ХОРАТА, МОЖЕМ МНОГО ДА НАУЧИМ ОТ ПЧЕЛИТЕ    
Интервюта

Недялка Михова бе удостоена с наградата „Пчелар на годината” по време на Деветото специализирано изложение „Пчеломания” , организирано от „Добрички панаир” АД:



-         Бихте ли се представила!

-         От Добрич съм. Семейството ми се занимава с пчели от 1994 г. Тогава си купихме първото пчелно семейство. Още когато бях дете, в моето семейство е имало пчели. Аз от малка познавам пчелите – майка, търтеи, работнички, трябвало е да полагам грижи за тях още в невръстна възраст. Силно казано е, че съм потомствен пчелар, но имам познания още от детството. Решихме, че искаме у дома да имаме хубав, чист мед. Купихме си пчелно семейство. Така започнахме – бавно и полека. Занапред това ще е основният ми поминък, тъй като приключих трудовата си дейност. Работила съм почти 30 години като строителен техник в „Пътно управление”. В момента работата  с пчелите силно ме удовлетворява, много съм доволна. Тя е много увлекателна, много интелигентна и много тежка. Непосилно е за една жена да се справя сама. Затова цялото ми семейство взема дейно участие в тази дейност. Дори и внучките помагат. Голямата е на 4,5 години и вече дейно помага. Малката все още е много малка, но се надявам, че и тя ще взема участие.

-         Как приемате наградата „Пчелар на годината”?

-         Наградата силно ме изненада и силно ме притесни. Защото аз съм убедена, че в този район с много интензивно пчеларство, има и други достойни колеги за този приз. Тази награда е сериозна отговорност.

-         Какви са  параметрите на производството Ви? Казахте, че сте започнали с един кошер.

-         Сега имаме сто пчелни семейства. Миналата година беше много тежка, сушата беше много сериозна и добивите не са такива, каквито по принцип сме имали, но крайната сума произведен мед е 2 тона. Имаше и отводки, които не дават стокова продукция. Мисля, че на фона на тежката година, не мога да се оплача.

-         Много пчелари споделят, че са загубили пчелни семейства тази година поради ниските температури. При Вас каква е ситуацията?

-         При нас има много малко жертви. Това са отводки и семейства със стари майки, които създадох, тъй като ми беше мъчно да ги унищожа. Така направих едни вид старчески домове за пчели. Други зими такива семейства са иззимували, но тази година зимата беше много продължителна и с много ниски температури. В общи линии, загубите са в рамките на допустимото. Дори мога смело да кажа, че аз очаквах да са по-големи. Има колеги, които имат много сериозни загуби.

-         Къде са вашите пчелини?

-         Пчелините ни са разположени на три места. Единият е близо до Балчик – в една гора. Другият е по-малък е и близо до Албена - в резерват от Натура 2000, а третият е в близко до Добрич село. Последния пчелин използваме за собствена развъдна дейност –произвеждаме майки, увеличаваме пчелните семейства.

-         Това предполага, че меда, който произвеждате, е разнообразен…

-         Идеята е точно тази. Трите пчелина отстоят на около 30 километра един от друг. Ние реализираме продукцията си на дребно. Мисля, че това е най-добрият начин веднъж да популяризираме пчелните продукти и редовият потребител да види истинския, натуралния продукт, който сътворява природата. Културата на потребителя пораства. По тази причина пчелините са на голяма разстояние, за да има различни видове мед. По принцип, от един пчелин могат да се отделят 2-3 вида мед. Поради тази причина решихме да наблюдаваме развитието на пчелните семейства, защото, макар и на малко разстояние, са при много  различни климатични условия. Пчелинът, който е до Батово, се развива много добре, много рано тръгва, много хубав мед се събира.

-         Какъв мед произвеждате?

-         В по-големия пчелин произвеждаме мед от рапица. От две години там се сее рапица, но аз не съм доволна от този мед като продукт, не съм доволна от състоянието пчелните семейства след добива на този мед. Рапицата силно амортизира пчелите, прави ги много агресивни. Другият мед е акация. Между слънчогледа има едно лавандулово поле и едра лайка. Там пчелите събират страхотен мед, но поради тежката зима, тази година не можахме да съберем такъв. Следват слънчогледовия мед и букетът, който вадим последно през август. В Батовската гора вадим мед от драка и липа, акация и един страхотен букет, в който има много риган, много кантарион. Има такива билки и тревички, каквито никъде не съм виждала  в Добруджа. Прашецът също е много богат. Знаете, че там са естествените находища на божура, който е много добро прашецодайно растение. Това е една от причините така бурно да се развиват пчелните семейства.

-         Предлагате богато разнообразие от видове мед, но вие предлагате меда и в различни форми. Разкажете повече за това…

-         Както вече споменах, културата на потребителя пораства. И, когато човек има идеи, а аз не мога да се оплача от липса на такива, нещата се получават. Така хем има разнообразие, хем и клиентите са доволни и приятно се изненадват от получения резултат. Комбинацията от мед със сусамов тахан е много добра, много полезна. Кремообразният мед също е много рядко срещан в България, да не кажа почти непознат. Това е една шведска технология, при която кристализацията се контролира с механично бъркане. Защото, когато трябва да консумираме меда, особено с лечебна цел, той трябва да е кристализирал. Кремообразният мед има много хубав вкус. Медът с шоколад е една приумица, която беше породена от несъгласието ми с това, че производителите на шоколад имат много пари и правят много сериозна реклама. А, ние пчеларите нямаме пари за реклама. Затова децата предпочитат шоколада. Когато отива човек на гости не носи бурканче с мед, а един шоколад, което никак не е правилно, но така се е утвърдило. Затова реших да направя една такава комбинация с черен шоколад и мед за дечица, които не искат да ядат мед. Смятам, че се получи добър резултат.

-         Какви други продукти, освен мед, предлагате?

-         Предлагаме восък, пчелен прашец, прополис във всичките му разновидности – натурален, като тинктура, както и един прополисов мехлем по рецепта на най-добрия апитерапевт на Балканския полуостров д-р Стоимир Младенов. Произвеждаме всичко, с изключение на пчелното млечице и пчелната отрова, които са производства, за които трябва  по-сериозно оборудване.

-         Има ли интерес към прополиса, към пчелния прашец?

-         Прави ми впечатление, че има сериозен интерес. Факт е, че човечеството оцелява хилядолетия, благодарение на натуралните продукти. Химическата медицина и химическото хапче съществуват от по-малко от 200 години. Сега хората отново се обръщат към натуралните продукти, вероятно, защото при тях няма никакви странични показания. Определено има интерес – хората търсят пчелните продукти, интересуват се, виждат, че има полза за техните проблеми.    

-         Какво са за Вас пчелите?

-         Пчелите изиграха огромна роля в живота ми. Те ме спасиха при една много тежка трагедия, огромна загуба за семейството ми. Трудът на пчелина е много увлекателен, много удовлетворителен. Пчелите много ме зареждат. Зарежда ме времето, през което работя, тъй като пчелините са на прекрасни места, където природата изригва през пролетта. Пчелите са много работливи, те са с особена мисия на земята. Не си даваме ясна сметка какво би се случило на земята, ако пчелите ги няма, как екосистемата ще рухне, няма да има биоразнообразие, как няма да можем да живеем, защото 70 % от храната, която консумираме, е плод на тяхната опрашващата дейност. Пчелните продукти са продукт на тяхната висша мисия на земята. Ако пчелните продукти са една част от това, което те вършат на земята, то опрашващата дейност е 43 части. Можете да си представите колко е огромна тяхната дейност. Самата ми работа с пчелите е страхотна, невероятно е да наблюдаваш какъв ред, каква организация имат. Винаги си мисля какво би се случило, ако човечеството вземе само мъничко от техния ред, тяхната организация, от техните правила, които са със стойността на библейски постулати. Всяка пчеличка от момента на излюпването, вече е натоварена да работи.

-         Как се чувствате като жена в този бизнес?

-         Както вече споменах, трудът е тежък. На мнозина се струва, че това е несвойствен за жените занаят, но вече има и сдружение и на жените – пчелари. На мнение съм, че жените са по-аналитични, по-внимателни. Аз лично отглеждам пчелите като дечица, въпреки че ги експлоатираме и понякога ми е мъчно, но светът все пак е материален и трябва да живеем.

-         Това, че се занимавате с този бизнес пречи ли Ви да се грижите за семейството си?

-         Не, в никакъв случай. Работата ми върви успоредно с другите ми ангажименти, но определено пчеларството ми заема по-голяма  част от времето.

-         Вие за какво използвате меда?

-         За всичко. Консумирам меда натурален - в чай, с кафето. Задължително е обаче да подчертая, че високата температура на водата в чая или кафето унищожава  ензимите на меда, които са лечебното му свойство. По тази причина трябва чаят или кафето да са по-охладени. Например, руснаците пият много чай, но не подсладен. Те първо ядат меда, а после пият само чай. Другото важно е, че когато трябва да се използва с лечебна цел, медът трябва да е кристализирал и да се постави на езика бавно да се топи, за да се поемат ензимите чрез слюнчевата жлеза. Стомашните сокове са много агресивни и когато поемем директно меда         голяма част от ензимите се елиминират в стомаха.

-         Използвате ли меда в кулинарията?

-         Не. Само една марината за бяло пилешко месо приготвям с мед. Защото медът, когато е подложен на много висока температура, става опасен, дори и канцерогенен. По тази причина аз въобще не съм привърженик на използването на меда в кулинарията. Най-добре е да се консумира в натурален вид. Той е натурален продукт, не подлежи на никаква термична обработка. Пчелите са страхотни фармацевти и производители. Те са си свършили работата – изпарили са необходимото количество вода, съхранили са меда, направили са си съдчета за това, в които го съхраняват.

-         Във вашето семейство за какви лечебни цели използвате меда и използвате ли лекарства?

-         В интерес на истината дотук аз не използвам лекарства и съм много против химическото хапче. Използвам меда за храна, а също и за компреси. Има много рецепти за маски за лице от мед. Правим компреси на децата, когато се разболеят – при вируси, при кашлици. Приготвям едни восъчно-прополисови пластири, които също са много добри при болни стави, травматизирани места, разпънати сухожилия, бронхити. Пчелите са страхотни фармацевти. Те ходят на различни места, събират различни билки и съм се убедила в лечебните свойства на пчелните продукти.

-         На Вас кой Ви е любимият мед?

-         Аз харесвам по-силните, по-ароматните медове. Фаворитът ми е медът от едра лайка и лавандула, но тази година много малко извадихме от него. Много харесвам и меда със сусамов тахан. Той доставя организма много калций, благотворно повлиява стомашно-чревния тракт, при хроничен запек също е много добър. Харесвам и кремообразния мед. Много мед ям.

 


Сходни връзки

НИЕ, ХОРАТА, МОЖЕМ МНОГО ДА НАУЧИМ ОТ ПЧЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди