изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:12 EEST
ПРЕДСТАВИХА ДВЕ КНИГИ НА ПРОФ. РОЗМАРИ СТАТЕЛОВА    
Култура

Юбилейна вечер, посветена на творчеството на проф. д. изк. Розмари Стателова - дългогодишен изследовател на музикалната художествена култура, младежките култури и културата на малцинствата, и във връзка с нейната 70-годишнина, се проведе в регионална библиотека "Дора Габе". След среща на проф. Стателова със зам.-кмета Камелия Койчева, в библиотеката д-р Любомир Кутин представи специално подготвените две издания: Сборник със статии на проф. Розмари Стателова "През годините" и фундаменталното й изследване „Чуждата култура отблизо".



 

В срещата-разговор на проф. Стателова с почитателите на нейното творчество авторката разказа за изследователската си дейност, като сподели, че БАН е едно прекрасно място, където тя е работила безпроблемно в продължение на 30 години. Розмари Стателова постави акценти върху значими въпроси, чиито отговори е търсила през годините - как съществуват културните малцинства и как ние се отнасяме към тях, тук и сега. Тя разглежда музиката в един много по-широк аспект, изследва начина, по който съществува музиката в живота и как служи за самоизява на всяка общност. Според д-р Любомир Кутин, авторката насочва вниманието ни към това, колко интересни и уникални са различните музикални култури, а нейните актуални заключения ни помагат да сверим часовника си какво мислим и вярна ли е представата ни за цялото културно многообразие. "За мен е важна музиката като култура", каза проф. Стателова на своите почитатели и отговори на въпросите, които интересуваха публиката.

Двете ретроспективни книги са своеобразна равносметка на известната музикална изследователка и критичка проф. Розмари Стателова, доктор на изкуствознанието, по случай нейната 70 годишнина. Сборникът от статии „През годините", представя нейното музиковедческо творчество. Избраната извадка от 16 статии, писани в течение на 33 години /1976-2009/, третира актуални проблеми на културата. В статиите са отразени основните обекти на проучване и отразяване от Розмари Стателова - релацията "музика и медии", популярната музика в различните й жанрове, етномузикологията като перспективна музикална дисциплина в епохата на глобализация, автобиографични текстове, както и музикалната култура на Варна.

Книгата, "Чуждата култура отблизо" е обобщение на десетгодишни усилия на проф. Стателова, посветени на изследване на едно малко славяноезично малцинство в Югоизточна Германия. Авторката разказва за своите срещи със сербите и с техните актуални музикални практики. Особено внимание е отделено към музикалното творчество за деца и към сербската народна песен. Заедно с това са представени съдбите и възгледите на изявени музикални дейци. В изследването намират място и разсъждения за сербоезичната популярна музика и връзката между сербскта музика и медиите.

Двете издания представляват интерес за широк кръг читатели: музиканти, учители по музика, български и чужди езици, философски цикъл, журналисти, културни дейци в сферата на читалищното дело и любителското творчество, изследователи на регионалната история, ученици, студенти, представители на бизнеса в туризма - туроператори, хотелиери и ресторантьори, неправителствени организации и др. Книгите са във фонда на библиотеката, благодарение на дарителския жест на проф. Розмари Стателова и ще бъдат своеобразна покана за размисъл за читателите. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА ДВЕ КНИГИ НА ПРОФ. РОЗМАРИ СТАТЕЛОВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди