изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:55 EET
ДПС В ЕДИНЕН СТРОЙ С ГЕРБ И СИНИТЕ СРЕЩУ "БЕЛЕНЕ"    
ПолитикаДПС няма да подкрепи вот на недоверие към правителството, ако темата е АЕЦ "Белене", заяви зам.-председателят на движението Лютви Местан по повод намерението на БСП да внесе такъв вот. Левицата обаче не се отказва да търси подкрепа в парламента. Последователната позиция на ДПС по този проект винаги е била резервирана, официализирана е и от председателя на партията, припомни Местан след заседание на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията, цитиран от БТА.


"АЕЦ "Белене" е грешка", каза пред медиите в началото на март лидерът на ДПС Ахмед Доган след среща с президента Росен Плевнелиев.

Местан добави, че с оглед на тази позиция ДПС не намират основание за подкрепа на вот на недоверие за "Белене". По никакъв начин обаче тази позиция не може да се възприеме като позиция в подкрепа на кабинета, подчерта зам.-председателят на партията.

Той припомни и че депутатите не участваха в гласуването на Народното събрание, което миналата седмица подкрепи решението на правителството за стопиране на проекта за АЕЦ "Белене". Причината за позицията на ДПС е, че "няма яснота и разчети за цената на парогазовата централа, която правителството планира да направи".
В подкрепа гласуваха 120 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. Против бяха 42-ма от левицата, "Атака" и петима независими. Един независим депутат се въздържа.

Има много други теми, по които трябва да се разисква вот на недоверие - цените на горивата, състоянието на малкия и средния бизнес, това, че България гони първите места по ръст на безработица, коментира Местан.

Категорично ще отхвърлим вот на недоверие срещу правителството заради "Белене", защото смятаме спирането му за свой голям политически успех, заяви вчера и съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

БСП ще направи консултации с другите парламентарни групи за внасяне на вот на недоверие заради АЕЦ "Белене", съобщи межувременно днес лидерът на партията Сергей Станишев.
"Последиците са тежки за енергийната независимост на България, за нашата ядрена енергетика и за джоба на българските граждани. Не че няма основания за по-широк вот, но се притесняваме, че много ще се размият нещата. Не се притесняваме да бъдем малцинство в българския парламент по темата, защото това е въпрос на отговорност", заяви още Станишев.

„Правителственото решение е директен удар срещу националните интереси  – предателство, което засяга националната сигурност. Това решение граничи с икономическата глупост. Имаме изразходвани над 1 млрд. 400 млн. и ще продължи изразходването на средства. 12 до 15 години са нужни, за да се получат първите количества електроенергия от седми блок – пропуснати приходи в рамките на около 30 млрд. лв. Това е техническа авантюра. След 15 г. кой ще носи отговорността за сигурността на реактора? Ще има и тежки социални последици за целия регион”, обясни мотивите за вота депутатът Ангел Найденов.

Социалистите смятат да  приключат разговорите с други парламентарни групи тази седмица.
"Ако не успеем да се договорим, ще търсим минимума от 8 подписа, които са ни необходими. Аргументите ще бъдат готови тази седмица и се очаква вотът да бъде внесен тази седмица и дебатът и гласуването да се състои другата седмица, преди великденските празници", заключи Найденов, цитиран от "Фокус".

В ГЕРБ нямат притеснения за готвения вот на недоверие от БСП заради спирането на проекта АЕЦ "Белене". Такава е позицията на ПГ на управляващата партия, обявена пред журналисти в парламента от Цвета Караянчева.
Единственият вот, на който държим, е вотът на суверена, т.е. избори, допълни
зам.- председателят на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев, цитиран от БТА.

По думите на Караянчева, мнозинството не се страхува от "политическите напъни за вот", защото няма мотиви за него. БСП, по думите й, отново поставя каруцата пред коня, тъй като с 40 депутати няма каква алтернатива да търси на това управление.
Левицата нямало и да събере необходимите й 48 подписа, за да
внесе подобно искане, не била подкрепена дори и от доскорошния си партньор ДПС.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ДПС В ЕДИНЕН СТРОЙ С ГЕРБ И СИНИТЕ СРЕЩУ "БЕЛЕНЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди