изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:00 EEST
Застреляха хазартен бос в столицата посред бял ден    
Новини 40-годишен благоевградчанин бе прострелян в центъра на София посред бял ден. Мъжът е починал на път за болницата, съобщиха от пресцентъра на МВР. При престрелката няма други пострадали. Убитият е Йордан Динов от Благоевград, представител на букмейкърски пунктове в града. Той е известен като хазартен бос №1 в родния си край. Динов е син на известния благоевградския гинеколог д-р Петър Динов, който завежда АГ отделение в частната болница в Дупница. Застреляният живеел в София без адресна регистрация.

Убийството

Сигнал за извършеното престъпление е подаден днес сутринта към 10:00 часа тази сутрин на тел. 112. Малко преди този час Динов ходел по тротоара на пряка непосредствено до „Раковски", на стотина метра от сградата на Агенция „Митници". Разследването работи по версията, че мъжът е бил проследен, а не пресрещнат, въпреки че засега липсват доказателства. Сигурен факт засега е единствено, че срещу Динов са произведени шест изстрела, повечето от които попадат в главата.

Мъжът е лежал в безпомощно състояние на ъгъла на улиците „Будапеща" и „Кирил и Методий" пред магазин за авточасти. На място пристигнали екипи от столичната дирекция, Пето районно управление и линейка от Спешна медицинска помощ. Състоянието на благоевградчанина било критично и въпреки оказаната първа помощ, на път за болницата той починал.

У него е намерена голяма сума пари - 5000 евро, 32 000 лева, айфон и два таблета, обяви старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР.

Фактите сочат, че килърът е бил професионалист. Динев не е ограбен, а и изстрелите са били много точни.

Очевидци

Мъж, отведен за разпит в полицията твърди, че миг след стрелбата видял двама без маски, които побегнали. Не е ясно обаче дали именно това са убийците.

Хора, живеещи в района, разказват, че чули два изстрела. В района обаче са намерени шест гилзи. Повечето хора в квартала се страхуваха да потвърдят дали са станали свидетели на убийството. Някои разказаха, че видели човек без маска да тича и да се отдалечава от мястото на престъплението.

По неофициална информация обаче полицията разполага със свидетел, който твърди, че е видял мъж с пистолет, който прибрал оръжието в плик и избягал от местопрестъплението. Описанието на очевидеца било за мъж на видима възраст около 40 години с дълга коса.

Към момента извършителят не е задържан.

Полицията издирва свидетели на стрелбата. На мястото е изпратена огледна група, която търси свидетели. Установен е човекът, който е подал сигнала, той също ще бъде разпитан. Издирват се и камери в района, които ще бъдат прегледани в по-късната част на деня, за да се установи дали е заснето престъплението, каза старши комисар Валери Йорданов.

Тъй като Динов има регистрация за хазарт (виж по-долу), криминалистите търсят в дома му записи на заповеди. Чрез тях ще се опитат да открият евентуални негови длъжници. Ако бъдат установени такива хора, те ще бъдат привикани за разпит в полицията.

Районът на убийството остава отцепен.

Случаят е поет от криминалисти от сектор „Престъпления против личността" и колегите им от столичното Пето районно управление.

Костадин Паскалев: Бизнесът му бе законен

На мястото на инцидента се появи и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, който сподели, че е бил близък с бащата на застреляния. „Много се надявам този път, след поредното убийство - това на Йордан Динов, държавните органи да се вземат в ръце", каза пред „Фокус" Паскалев.

Той обясни, че е познавал бегло Йордан Динов, но категорично заяви, че дейността му е била законна. „Аз имам такава информация, но отговорите трябва да ги даде министърът на вътрешните работи. Очевидно Динов е пречел на някого, нека министърът Цветанов каже на кого. Когато в публичното пространство коментират, че той се е занимавал с черно тото, нека да кажат каква е присъдата на съда", допълни Паскалев.

Ако е истина твърдението, че полицията е правила проверки за дейността на Динов, то е редно да се каже подаден ли е сигнал до прокуратурата за образуване на производство по случая, каза още бившият кмет на Благоевград. „В противен случай смятам, че става дума за бизнес, който е отнел живота на Йордан Динов", категоричен бе Паскалев и отказа да конкретизира твърдението си.

Йордан Динев - хазартен бос №1 в Благоевград

Йордан Динов бе уличен за организиране на незаконен хазарт през 2004 г., когато служители на Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Благоевград разбиха мрежата за извършване на нелегални залози за футболни мачове в няколко международни букмейкърски къщи. Собственост на фирмата на Динов "Планет уин 365" са 21 пункта за онлайн залагания на спортни състезания, които бяха проверени в рамките на акцията.

Сървърът, през който са правени паричните траншове за залагания и изплащане на печалби на черно, бил инсталиран в библиотеката на Американския университет, където Динов е работил до момента.

В хода на наказателното производство, което се проточи повече от пет години, деянието на Йордан Динов в схемата за "черно тото" бе преквалифицирано на два пъти. В последния обвинителен акт Динов бе привлечен като организатор на хазартни игри и получаване на съответни комисионни. Съдът обаче го оправда, позовавайки се на практика на европейския съд по правата на човека по идентични казуси.

Динов е представител и главен мениджър на лицензираната в Австрия букмейкърска компания SKS365 Group, която от известно време разкрива в България свои пунктове, които се представят като центрове за обслужване на клиенти. Той е главен мениджър и на управляваните клиентски центрове на "Planet Win 365". (Виж в галерията къщата за 90 хиляди евро, която Динев си е купил наскоро)

В края на ноември при акция на НАП, ГДБОП и МВР беше разбита мрежа за нелегални тото пунктове.

След няколкомесечно наблюдение е установено, че чрез нелегалните букмейкърски пунктове са осъществявани залагания към сайтове, базирани извън територията на България, посредством които е изтичал национален капитал в размер на около 70 000 евро седмично. По този начин държавният бюджет е ощетяван от невнесени дължими налози.

Приживе Йордан Динов претендираше, че не нарушава Закона за хазарта на България, а центровете само съдействат на клиентите да си заложат парите онлайн в сайтовете на компанията.

Фирмата нашумя преди няколко месеца и с това, че обяви няколко мача от българското първенство за уредени. Адвокатите та компанията твърдяха, че е имало манипулиране на резултата на мача между "Славия" и "Локомотив" (София) от есенния дял на шампионата. Последното подобно твърдение беше свързано с двубоя между "Монтана" и "Левски" (0:3) преди няколко седмици.

Заради базираните в чужбина заложни къщи, които благодарение на Динов извършват хазартна дейност в България, без да се отчитат на данъчните у нас, парламентът промени закона. Към днешна дата дори букмейкърите от чужбина са задължени да връзват компютрите си към НАП. http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

Застреляха хазартен бос в столицата посред бял ден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди