изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:44 EEST
Румен Овчаров: Не може в земетръсен район да дърпаме дявола за опашката    
Политика

 Управляващите търсят начин да отменят мораториума за шистовия газ



Не може в земетръсен район да дърпаме дявола за опашката. Това заяви депутатът от ПГКБ Румен Овчаров по време на дискусията за създаване на временна анкетна комисия, с която според социалистите управляващите търсят основания да преразгледат мораториума върху проучването и добива на шистов газ в България. Овчаров се позова на материали, изпратени от американския посланик Джеймс Уорлик до Бойко Борисов. В тях се споменава, че на територия в САЩ, където се добива шистов газ и където никога не е имало сеизмична активност, се случват земетресения. „В България нали знаем, че земетресенията са на по- малко от 100 километра от района, в който вие ще дупчите? И това не е безобидно земетресение, става дума за Вранча!”, обясни на мнозинството Овчаров. Той беше категоричен, че трябва да има достатъчни гаранции за безопасност. „Не може в земетръсен район да дърпаш дявола за опашката!”, категоричен беше депутатът от левицата. Овчаров отбеляза, че е важно всяка страна да знае енергийните си ресурси, но е важно и да се изчисти въпросът за рисковете при проучването, както и да има оценка за безопасността. „Нито едно от двете неща не бе направено. Защо бягаме пред вятъра?”, заяви Овчаров.

Петър Курумбашев цитира решение на щата Ню Йорк  за абсолютна забрана за проучвания в районите с питейна вода. Депутатът от левицата запозна мнозинството и с тревожни данни, оповестени от Ню Йорк Таймс. В материала пише за проблемите със заразена вода, която няма къде да бъде складирана и чието количество се равнява на 12 язовира „Искър”. „Къде ще съхраняваме такава вода в България?”, попита Курумбашев. Той отбеляза, че в САЩ има над 1000 кладенеца със 100 пъти по- голяма радиация над стандартите, а в някои кладенци радиацията е 1000 пъти повече, като самите американци не могат да изчистят водата. „Кога в България ще се строят пречиствателни станции?” – беше другият въпрос на Курумбашев, на който управляващите така и не отговориха. Депутатът изтъкна още, че в американските области със сондажи има 7 пъти повече заболявания на децата от астма от средните за страната.

Георги Божинов беше категоричен, че Коалиция за България няма да подкрепи създаването на анкетната комисия и изтъкна, че позицията на левицата е формирана в диалог с неправителствени организации, български учени и чуждестранни специалисти. Според Божинов управляващите нямат нужния праг на компетентност да се противопоставят, когато чужди интереси и внушения предлагат управленски и законодателни решения.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов коментира, че със създаването на парламентарната анкетна комисия става ясно, че мнозинството е гласувало мораториум само, за да намали създалото се преди време напрежение в обществото след провелите се протести.

Жанет Пашалиева    

ВСИЧКО ЗА ШИСТОВИЯ ГАЗ

 


Сходни връзки

Румен Овчаров: Не може в земетръсен район да дърпаме дявола за опашката | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди