изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:04 EEST
НОВИ ДАРЕНИЯ ЗА БИБЛИОТЕКАТА    
Култура

 

Регионална библиотека „Дора Габе" обогати през последния месец фондовете си с нова литература благодарение на дарителския жест на частни лица и институции. По повод 2 април - Международния ден на детската книга, и във връзка с предстоящите инициативи за Маратона на четенето, библиотеката получи от детската писателка Юлия Момчилова три екземпляра от нейната книга с приказки, стихотворения и игри „Зелени игри".



Дарената книжка, наречена още "Скрити загадки в приказки кратки" ще обогати детския фонд и ще спомогне за развитие на обичта на децата към четенето, техните творчески възможности, ще разпали фантазията им и много, много ще ги забавлява. Чудесните илюстрации в книгата са също дело на авторката.

Проф. Розмари Стателова дари на библиотеката своите книги - сборник със статии "През годините", представящ нейното музиковедческо творчество, както и фундаменталното ѝ изследване „Чуждата култура отблизо", обобщение на десетгодишни усилия на проф. Стателова, посветени на изследване на едно малко славяноезично малцинство в Югоизточна Германия, в което разказва за своите срещи със сербите и с техните актуални музикални практики. Дарените книги от проф. Розмари Стателова са прекрасно четиво за любознателния читател и своеобразна покана за размисъл в сферата на музикознанието.

„Добруджанският чародей Захари Медникаров" е новата книга на музиковеда Ахил Карамузов, дарение от Стефанка Медникарова и автора. Дарението ще обогати с ново съдържание фонда на библиотеката в областта на музиката и ще даде възможност на читателите да се докоснат до постиженията на талантливия добрички диригент.

- Дирекция „Хуманитарни дейности"-"Култура", при община Добрич дари на библиотеката над 160 екземпляра книги, предимно от добруджански автори, периодични издания и др. Интерес представлява първото българско издание на сборника „Приказките на кралица Мария". За първи път изданието излиза на английски език през 1929 година. За любителите на фотографията би представлявала интерес дипляна от изложба Портрети от колекцията на Светогорския фотографски архив. Любопитно е и изданието „Първото авиоизложение в Париж, 1909 година през погледа на един българин", в което лаконично и точно, нагледно и обосновано капитан Васил Златаров описва видяното, което е достигнатото в света по това време в областта на авиацията.

По линия на вътрешния книгообмен, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър" за пореден път предостави на библиотеката 33 заглавия от своите издания. Дарението включва полезна литература като „Защита на личните данни" на Иво Великов, „Композицията в дизайна на облеклото" от Диана Пенева-Сотирова, „Международно наказателно право" на Боян Станков, „Право и информация в съвременния свят" на Орлин Радев и др. НДТ

 


Сходни връзки

НОВИ ДАРЕНИЯ ЗА БИБЛИОТЕКАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди