изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:11 EET
Ж. ЖЕЛЯЗКОВ ЗОВЕ ЗА ПОДКРЕПА НА "ЗАЕДНО ПОД ВЕТРИЛАТА НА "КАЛИАКРА"    
Новини От пресцентъра на областна администрация разпространиха призива на областния управител, който се обръща към местния бизнес, сдружения и организации, добруджанци да подкрепят националната кампания "Заедно под ветрилата на "Калиакра". В призива си губернаторът заявява: "Присъединете се към кампанията за обезпечаване на участието на 20 български практиканти във ветроходната регата от юни до септември т.г.

Нека с общи усилия, всеки по малко, да помогне за бъдещето на морска България" - добавят от пресцентъра на администрацията. Учебният ветроходен кораб "Калиакра" е построен през 1984 г. в Полша с цел обучение на курсантите и студентите от морските учебни заведения и приобщаване на младежи любители към морската професия, морето и ветроходното майсторство. От 1986 г. "Калиакра" е редовен участник в международните регати "Тол Шипс Рейсис" (Tall Ships Races) и е печелил множество награди сред съперници от традиционно изявени морски държави като Норвегия, Англия, Русия, Германия. Корабът е извоювал заслужен авторитет на България в европейските морски среди.

През настоящата година ветроходът "Калиакра" отново има покана да участва в Регатата, която ще се проведе между пристанища на Франция, Португалия, Испания и Ирландия от юни до края на септември. Както винаги, към кораба има интерес от чужди практиканти, които ще заемат около 20 от местата на борда. От две години учебната програма е хармонизирана с тези на европейските администрации и се признава за сертифициране на практикантите. По инициатива на ВВМУ "Н.Й.Вапцаров", Технически университет – Варна, Професионална морска гимназия – Варна и "Български морски квалификационен център" (БМКЦ) и с подкрепата на община Варна, областна администрация Варна и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, е подета кампания за осигуряване на средства за 20 български практиканти на възраст от 16 до 25 години. Рейсът ще продължи 115 дни. За всеки ден на борда на двадесетте практиканти ще бъде издаван ваучер на стойност 40 евро, общо 2300 ваучера. Спомоществователите ще могат да закупят от БМКЦ неограничен брой ваучери, повече от един и ще бъдат регистрирани в официален публичен регистър.

Като изразява пълна подкрепа за подетата инициатива, областният управител Желязко Желязков призовава местния бизнес, сдружения и организации, добруджанци, всеки според възможностите си, да се присъедини към кампанията за обезпечаване на тазгодишното участие на 20 български практиканти във ветроходната регата. Да не забравяме, че български моряци плават по всички морета и океани. Те са предпочитани от авторитетни морски компании от цял свят – една индустрия, която превозва 90 % от световния поток на товари. Нека област Добрич даде своя скромен принос с мисълта за бъдещето на морска България. Допълнителна информация можете да получите на http://bmtc-bg.com/bg/, както и на следните адреси и телефон: kaliakra@bmtc-bg.com, kaliakra@bmtc.bg, тел 052 380517. НДТ

 

 


Сходни връзки

Ж. ЖЕЛЯЗКОВ ЗОВЕ ЗА ПОДКРЕПА НА "ЗАЕДНО ПОД ВЕТРИЛАТА НА "КАЛИАКРА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди