изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:03 EET
АВТЕНТИЧНИ ХОРА ЩЕ СЕ ВИЯТ НА ЛАЗАРОВДЕН    
КултураВторото издание на добруджанския фестивал на българското хоро "За леса" ще се проведе на 7 април - Лазаровден. Събитието ще е на площад "Свобода" и ще започне от 11 часа. Идеята за фестивала е на ръководителя на арт-център "Палитра" Иван Иванов, а организатори и двигатели са той и главният художествен ръководител на ансамбъл "Добруджа" Стоян Господинов.

Във фолклорната проява ще участват седем любителски състава от Добрич, както и гости от Каварна, Варна, Силистра и Генерал Тошево.

Идеята на фестивала е да популяризира и рекламира пред населението най-силният феномен на българската нация - българското хоро, сподели на пресконференция Иван Иванов. Искаме да покажем колко е забавно, приятно, полезно и красиво да се занимаваш с това, допълни той. Заради голямата вреда, която нанесе чалгата, през последните 10-тина години започнаха да се създават клубове, където се изучава фолклор, сподели Стоян Господинов. Той разказа, че от около 25 години има световен бум на клубовете, в които се разучават български хора и песни. В света имало 100-тици клубове, само с Холандия били над 60. "Стремим се да покажем истинския вид на българското хоро, да се запазят същината и фолклорната област", посочи Господинов. По думите му, най-лошото е, че негови колеги допускат навлизането на чуждици, на чужди елементи. "Стремим се с фестивала да покажем истинското хоро, ако има чуждици да ги премахнем. Не трябва да се допуска навлизането на чужди елементи в българското автентично хоро", категоричен е хореографът.

В първата част на фестивала "За леса" всеки един от съставите ще се представи с 10-минутна програма, в която ще бъдат включени поне две хора. Във втората част за хорото могат да се хванат всички граждани. Предвидено е да има и надиграване. Наградите са осигурени от Дора и Енчо Малеви. Музиката ще е на живо - от оркестър "Извори" с ръководител Петър Гочев. По време на 10-минутните представяния поне три от съставите също ще са с оркестри. Очаква се да бъдат представени около 35 вида хора, сподели Стоян Господинов.

При лошо време фестивалът "За леса" ще се проведе в залата на арт-център "Палитра". НДТ  

 


Сходни връзки

АВТЕНТИЧНИ ХОРА ЩЕ СЕ ВИЯТ НА ЛАЗАРОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди