изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:54 EEST
Меглена Кунева изпреварва ДПС    
ПолитикаАко изборите бяха днес, в парламента влизат със сигурност четири политически сили - ГЕРБ, БСП, ДПС и “България на гражданите” на Меглена Кунева. Спрямо март управляващата партия губи 2% (от 32,7% на 30%). Резултатите на БСП и ДПС остават без промяна от началото на годината, интересът към формацията на Кунева се повишава - от 5,7% на 7,1%. И така тя измества от третото място ДПС.

Това показват резултатите от национално представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ), което е проведено между 23 март и 2 април т.г. сред 1224 души.

Електоралните нагласи към момента показват, че възможностите за мнозинство на следващите избори са само две. Или ГЕРБ се коалира с още някоя политическа сила като например партията на Кунева, или всички останали правят обединение срещу ГЕРБ. Друго възможно управление няма, коментира данните директорът на ЦАМ Юлий Павлов.

Като центристи се определят огромното мнозинство от българите - 45,6%. В център-дясно са 19,7%, за левоцентристи се смятат 15%. Чисто десни са едва 5,9%, а леви - 6,4%, показва изследването.

Всеки втори харесва президентската институция

През март най-харесваната институция е президентската. Одобрява я всеки втори българин (50,7%). Единствена тя има и положителен рейтинг - доверието към нея надвишава недоверието, отбеляза Павлов. През този месец се забелязва известна стабилизация в отношението към институциите в държавата като цяло - одобрението към повечето леко расте.

Промените в кабинета, при които си отидоха двама министри, сериозните решения, свързани със съдбата на АЕЦ “Белене”, стачките на миньорите в Мадан и на металурзите от Кърджали, се отрязват положително на рейтинга на правителството, сочат данните. То получава два процента повече одобрение спрямо януари (от 32,8% на 34,8%).

Дори и парламентът, който традиционно страда от нисък рейтинг, получава по-високо одобрение - от 19,6% през януари на 22,6% сега. Стабилизация има и в отношението към православната църква - голямата криза около разкриването на досиетата може би отминава.

Кристалина Георгиева остава №1 по доверие

Няма изненада и в челото на най-одобряваните политици. Еврокомисарят Кристалина Георгиева води (популярността й расте с около 4%). Освен доверието към президентската институция се увеличава и личният рейтинг на Росен Плевнелиев, който е втори - от 51,6% през януари одобрението за него се покачва на 53,4%.

Премиерът Бойко Борисов е трети, като при него се изравняват стойности на доверие и недоверие (46-47%). Четвъртата и петата позиция са за столичната кметица Йорданка Фандъкова и за вицепрезидентката Маргарита Попова. Следват ги вътрешният министър Цветан Цветанов (с ръст от 2% одобрение - от 33,8% на 35,9%) и Меглена Кунева (31,3%).

Доскорошният държавен глава Георги Първанов се разделя рязко с 5 на сто от рейтинга си - и заради загубата на властови позиции, и най-вече заради конфронтацията със Сергей Станишев за лидерския пост в БСП. Самият Станишев е харесван от една пета от участниците в изследването. Доверието към него е пораснало с 2% от януари насам.

Първенците по непопулярност са традиционните - Яне Янев (с 88,3% неодобрение), Волен Сидеров (88,4%), Ахмед Доган (87,6%) и Иван Костов (86,3%).

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Меглена Кунева изпреварва ДПС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди